Statul român face "primele demersuri" pentru înfiinţarea unui Muzeu al Istoriei şi Culturii Romilor, a anunțat luni, de Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor, Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei.

Din România, în perioada regimului Antonescu aliat cu Germania nazistă, 25.500 de romi au fost deportaţi în Transnistria, iar 11.000 nu s-au mai întors niciodată. Spre exemplu, unul dintre cei 25.500 de deportaţi este şi Brăilă Constantin. În toamna lui 1942, Brăilă Constantin a ajuns în Transnistria cu familia sa şi imediat ei au fost puşi la munci agricole într-o fermă rechiziţionată de stat.

"Acolo nu eram păziţi, venea un soldat şi un brigadier şi ne obliga dimineaţa să mergem la muncă. Cine nu putea să iasă era lăsat o zi, două, trei, patru, cinci, iar după 10 zile veneau nemţii şi îl executau, îl împuşcau. Am fost şi eu martor la execuţii". Este amintirea sa, a unui copil de 11 ani care a fost deportat în Transnistria doar pentru că aparţinea etniei rome. Ca el au fost mii de alţi copii, cei mai mulţi nici măcar nu s-au mai întors acasă pentru a rememora tragicele întâmplări de atunci.

El reamintește că România are o Strategie naţională, cu un plan de măsuri concrete, cu finanţări, cu termene pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură și susține că statul va implementa programe naţionale menite să conştientizeze această tragedie în rândul tinerilor. În acest sens, elaborarea şi implementarea proiectului pilot "Holocaustul împotriva Romilor - Samudaripen" - realizat cu coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu participarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România - Elie Wiesel, cu Agenţia Naţională pentru Romi - va face cunoscut elevilor un episod aproape ignorat din istoria romilor din România. Iniţial, acesta va avea o fază pilot în Bucureşti, după care ar urma să fie replicat şi în celelalte judeţe din ţară. Proiectul va presupune "vizite de studiu şi de reflectare ale unor grupuri de elevi în ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor (2 august) în fiecare an".

"În acelaşi timp, odată cu implementarea strategiei şi a planului de măsuri aferent, se va demara studiul de fezabilitate cu privire la înfiinţarea unui Muzeu al Istoriei şi Culturii Romilor. Acest proiect va integra o importantă dimensiune educaţională şi comemorativă în vederea prezervării memoriei victimelor Holocaustului împotriva Romilor. Coordonatorul va fi Agenţia Naţională pentru Romi, alături de Ministerul Culturii şi Secretariatul General al Guvernului, iar fondurile necesare vor fi alocate de la bugetul de stat şi din bugetul Agenţiei. Studiul de fezabilitate ar urma să fie finalizat în cel mult doi ani de la data aprobării Strategiei (mai 2021)", mai spune Muraru.