La mai bine de jumătate de an de la trimiterea în judecată a fostului episcop de Huși Corneliu Onilă pentru viol și agresiune sexuală, dosarul este retrimis de către instanță Parchetului Curții de Apel Iași, pentru refacerea rechizitoriului.

Fostul episcop Corneliu BarladeanuFoto: EpiscopiaHusilor.ro

Procurorii îl acuză pe fostul episcop de Huși de viol și agresiune sexuală asupra unui băiat care îi era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși. Alături de Onilă a fost trimis în judecată și fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat că l-a violat la rândul său pe același elev abuzat și de Preasfințitul Corneliu.

Magistrații Curții de Apel Galați au dispus joi restituirea cauzei la Parchetul Curții de Apel Iași, care au instrumentat dosarul, scrie Ziarul de Iași. Judecătorii au apreciat că rechizitoriul nu a fost întocmit regulamentar, iar termenul de 5 zile în care procurorii puteau să remedieze problemele a expirat fără ca acest lucru să se întâmple.

Magistrații gălățeni au apreciat că în baza rechizitoriului întocmit de procurori nu pot fi stabilite obiectul și limitele judecății, respectiv faptele concrete și persoanele considerate responsabile de acestea. Ca urmare, dosarul se va întoarce la Iași pentru refacerea rechizitoriului.

Curtea de Apel Galați a menținut totuși măsura controlului judiciar dispusă de Înalta Curte de Casație și Justiție față de Sebastian Jitaru.

Episcopul ortodox retras Cornel Onilă a fost trimis în judecată în decembrie 2020 de Parchetul Curții de Apel Iași, care-l acuză de viol și agresiune sexuală asupra unui băiat care-i era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși. Alături de Onilă a fost trimis în judecată și fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat că l-a violat la rândul său pe același elev abuzat și de Preasfințitul Corneliu. Monahul Jitaru ar mai fi violat alți doi seminariști. Cele trei victime ale abuzurilor sexuale comise în tandem de episcopul și arhimandritul BOR le cer agresorilor daune însumând 500.000 de euro, au scris jurnaliștii de la Să Fie Lumină.

A fost pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu a fost trimis în judecată pentru viol.