Grecia a început mobilizarea forțelor de poliţie în principalele insule destinaţii turistice, pentru a impune măsurile luate de autorităţi privind stoparea răspândirii Covid-19, după ce Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a marcat cu "roşu închis” insulele greceşti din Marea Egee, ceea ce înseamnă că sunt descurajate toate deplasările spre şi dinspre acestea, cu excepţia celor esenţiale. Între cele 13 insule vizate de ECDC se numără Mykonos, Santorini şi Rodos.

MykonosFoto: Wikipedia

Autorităţile au consolidat prezenţa poliţiei în insulele cunoscute pentru petreceri, precum Mykonos şi Ios, după ce au apărut semnale că antreprenorii locali nu respectă măsurile sanitare.

"Varianta Delta înseamnă că fiecare ţară se confruntă cu al patrulea val acum, şi nu în noiembrie, cum era aşteptat (...) În timp ce hotelurile şi pensiunile de familie implementează protocoalele cu sârguinţă, este o mai mare congestie decât am fi vrut să vedem în baruri, mai ales în ceea ce priveşte tinerii... aşa că vrem să ne asigurăm că este păstrat un echilibru”, a declarat ministrul elen al Turismului, Haris Theoharis, citat de The Guardian, conform News.ro.

Aproximativ 186 de poliţişti au fost trimişi doar în Mykonos, faţă de 56 câţi se aflau acolo anul trecut în aceeaşi perioadă. Joi, alţi 30 de poliţişti, sprijiniţi de oficiali din apărare şi agenţi sub acoperire, au fost trimişi în Ios, insulă populară în rândul tinerilor pentru barurile, discotecile şi cluburile rock.

Adjunctul ministrului Protecţiei civile, Nikos Hardalias, a spus că Mykonos şi Ios sunt "la un pas” ca autorităţile să impună restricţii suplimentare şi că situaţia în insulele Zakynthos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros şi Rodos este, de asemenea, îngrijorătoare.

"Gestionarea imposibilului de controlat”

Rata infecţiilor în aceste insule a crescut în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Grecia a înregistrat până în prezent peste 485.000 de cazuri de Covid-19 şi aproximativ 13.000 de decese asociate.

Spre deosebire de restul Europei, industria turismului în Grecia a evoluat în ultimele 10 săptămâni, de când destinaţiile populare au fost redeschise. Hotelurile au raportat o creştere semnificativă a numărului rezervărilor atât din Europa, cât şi din Statele Unite.

Sosirile au crescut cu 130% faţă de anul trecut, când Grecia a înregistrat o scădere de 75% a numărului de vizitatori. Chiar şi aşa, cifrele sunt scăzute faţă de 2019, când Grecia a atras 33,1 milioane de turişti. Veniturile din turism au crescut luna trecută cu peste 400%, comparativ cu iunie 2020, a mai spus Theoharis.

Dar cu varianta Delta tot mai răspândită, oficialii din industrie vorbesc despre "gestionarea imposibilului de controlat”.

La jumătatea acestei luni, autorităţile elene au interzis muzica în restaurante şi baruri şi au restricţionat mobilitatea pe insula Mykonos, pentru o săptămână, după o creştere a numărului de contaminări cu SARS-CoV-2 înregistrată acolo.

Reprezentanţii Guvernului avertizează că "este o chestiune de timp” pentru ca în insula Ios să fie impuse restricţii similare.

Ministrul turismului a mai precizat că insulele mai mici sunt acum mai aglomerate decât cele mari, acestea fiind promovate înaintea startului sezonului drept Țlibere de Covid”, în urma unei campanii de vaccinare a întregii populaţii.

Săptămâna aceasta, autorităţile sanitare din Grecia au anunţat că 5 milioane de oameni au fost vaccinaţi, mult în urma atingerii pragului de imunitate colectivă, după cum au spus epidemiologii.

Pentru Grecia, turismul reprezintă aproximativ 25% din PIB, cu unu din cinci locuri de muncă bazat pe sector.

Grecia a intrat în zona roșie. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat care intră în vigoare din 1 august în România

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID, a fost adoptată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Grecia - una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor - a intrat în zona roșie.

Lista aprobată joi intră în vigoare în 1 august 2021. Decizia ca lista să intre în vigoare la această dată a fost luată pentru a nu afecta cetățenii români care se întorc în țară în acest sfârșit de săptămână, precizează autoritățile.

Principalele modificări sunt:

-în zona roșie au intrat:

  • Grecia, Irlanda, Monaco,
  • Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;

-în zona galbenă au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;

-în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.

  • Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din statele aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.
  • Persoanele nevaccinate care intră în România din țările aflate pe lista galbenă stau în carantină 14 zile dacă nu prezintă un test PCR negativ. Cei nevaccinați care vin din țările aflate în zona roșie sunt nevoiți să stea în carantină indiferent dacă prezintă sau nu un test PCR negativ.
  • Copiii de până la 6 ani nu vor mai intra in carantină la sosirea în țară din țări aflate pe lista de risc epidemiologic, potrivit unei noi decizii luate marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Până acum limita de vârstă era de 3 ani. Totodată, copiii între 6 și 16 ani nu vor intra în carantină dacă prezintă un test PCR cu rezultat negativ.