Ce-și reproșează, unii celorlalți, hotelierii de pe litoral și turiștii români: „Deviza clientul nostru, stăpânul nostru este luată mot-a-mot” versus ”costuri de Mallorca în condiții de Transnistria”

de Gruia Dragomir     HotNews.ro
Sâmbătă, 24 iulie 2021, 8:35 Actualitate | Esenţial


plaja Mamaia- stirile protv
Foto: Hotnews
Un articol în care un administrator de pensiune din Vama Veche făcea „un îndrumar” pentru clienți, bazat pe experiențele neplăcute anterioare, mi-a atras recent atenția pe Facebook. „Nu asigurăm cazarea” oalelor cu ciorbă”, „la noi nu se ascultă manele” erau doar două dintre regulile pe care ar fi trebuit să le respecte turiștii. Sunt totuși românii niște clienți problemă pentru hotelieri? La rândul lor, turiștii români chiar nu au nimic să le reproșeze hotelierilor de pe litoral?

Chiar dacă mulți s-au declarat profund deranjați de lărgirea plajelor de la Mamaia, turiștii români au continuat să meargă pe litoral. Nici aglomerația sau accidentele de pe Autostrada Soarelui nu i-au speriat. Și nici măcar prețurile „fabuloase” la cazări.

Așa se face că ultimul weekend a fost catalogat cel mai aglomerat din ultimii doi ani de pe litoralul românesc. Cele mai pline stațiuni au fost Mamaia, Costinești, Vama Veche și Eforie Nord.


Traian Bădulescu, consultant în turism și reprezentant al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a declarat recent că, începând cu weekendul trecut, litoralul românesc a intrat în sezonul de vârf. Adică, de acum înainte, vom vedea cel mai mare puhoi de oameni pe plajă, din tot sezonul.

Oficial, capacitatea de cazare în structurile clasificate (hoteluri și pensiuni) este de 150 mii, iar estimările celor de la ANAT sunt că în weekend în aceste structuri de cazare au fost între 300 mii și 350 mii de oameni. Având în vedere că se practică turismul la negru (locuințe, spații rezidențiale închiriate) numărul real al turiștilor ar putea fi de 400 mii, a spus Bădulescu.

În aceste condiții, ai putea jura că între HORECA și turiștii români nu poate fi decât pace. Mai ales că primii sunt dependenți de ceilalți și invers. Cu toate acestea, în presă apar frecvent acuzații și de o parte și de alta.

Ce anume au să-și reproșeze hotelierii și turiștii am vrut să aflu stând de vorbă, atât cu reprezentanți ai HORECA, cât și cu turiști care au folosit recent serviciile acestora.

Ce le reproșează hotelierii de pe litoral turiștilor români: „Mulți dintre ei merg peste tot în costum de baie și aici mă refer mai ales la bărbați”Vama Veche. FOTO: Gabriel Petrescu/ Xinhua News/ Profimedia

„Calitatea turiștilor care vin în Costinești lasă de dorit. Pe plajă fumează, lasă chiștoace, mănâncă semințe și lasă cojile. Și nici autoritățile nu-și fac cum trebuie treaba. Dar sunt unii de proastă factură, de la sate, de etnie romă, le lipsește educația.

În complexul meu n-am avut probleme, ne selectăm clienții și prin faptul că oferim servicii de calitate, dar peste drum, unde mai am vecini care închiriază oricui, sunt cu manele, cu muzică tare. Au fost chemați poliția, jandarmii. Dar, una peste alta, e bine că sunt, totuși.”, ne mărturisește proprietara unui complex hotelier din Costinești care ne-a rugat să-i păstrăm anonimitatea.

O altă proprietară de hotel, de data aceasta din Eforie Sud, și-a exprimat și ea, cu dezgust în voce, nemulțumirile față de turiștii români, dar, la fel, cerându-ne în repetate rânduri să o păstrăm sub anonimat, pentru că, așa cum spunea și cea din Costinești „una peste alta, e bine că sunt, totuși”:

„Ideea este că sunt foarte neglijenți, nu sunt deloc atenți la mașini, circulă pe toată strada, ca și cum ar fi a lor, sunt foarte foarte dezordonați. Când vine vara se umple toată stațiunea numai de gunoaie, nu respectă deloc natura. La fel și plajele, care devin dezastru după prima lună de vară.

În principiu, (n.r.- le reproșez) că ar trebui să respecte mai mult mediul înconjurător și să fie mai atenți și să nu mai creadă că dacă vin în vacanță trebuie să și lase o urmă.”

Ce-i drept, unii turiști nu doar că nu sunt atenți la mașini, dar intră cu ele direct pe plajă, deși e ilegal. Și, în plus, e evident că nu vor mai putea să iasă cu acestea de pe nisip. Un exemplu recent este cel de zilele trecute, din stațiunea Saturn, unde un bărbat de 43 de ani și-a dus și mașina la bronzat pe plajă și a fost amendat cu 10 mii de lei.

Un manager de hotel din Eforie Nord ne-a spus și el că ar prefera să aibă cazați turiști cu mai mult bun-simț:

„Ne-am dori să avem turiști educați, cu bun-simt și respectuoși față de hotel și de mediul înconjurător. De asemenea ne-am dori ca turiștii să înțeleagă ce înseamnă un serviciu hotelier, de multe ori se confundă cu servicii de menaj sau au obligații ieșite din comun. Deviza „clientul nostru, stăpânul nostru” este luată, de anumiți turiști, mot-a-mot.”

Pe baza experiențelor neplăcute anterioare, un administrator de pensiune a făcut un „îndrumar turistic” pentru musafirii care îi vor călca pragul. Este cazul Ilincăi Teodoriu, care se ocupă de Lawanda9 din Vama Veche.

Dintre recomandările de acolo menționăm: „ Ne cerem scuze anticipat că nu vom putea asigura „cazarea” unor bunuri personale, precum sticle de vin, beri, pești proaspeți, oale de ciorbă, pepeni, borcane cu miere sau bulion de casă sau alte merinde importante pentru consumul personal. În fiecare cameră există mini-frigidere care abia așteaptă să-și facă treaba.”

sau „Suntem o locație în care NU se ascultă manele. Și nici derivate din repertoriul internațional. Nici la boxa mică, nici la boxa mare, nici pe telefon…. NICĂIERI, DELOC, ABSOLUT NICIODATĂ!”

Și administratorii de hoteluri din Mamaia au povești interesante cu turiștii care le calcă pragul.

„Unii sunt cu bune maniere, alții lasă de dorit. Acum nu-i putem cataloga pe toți la fel. Vă dau un exemplu, o turistă cazată la noi, româncă, și soțul ei, din Israel, au lăsat camera dezastruos. Au confundat vasul de toaletă cu pat, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

La plecare nota lor a fost numărul 1 pe Booking pentru că nu le-a plăcut cum era curățenia în cameră, că n-am răspuns la cerințele lor, deși noi am fost prompți.

Inclusiv au dorit coș de gunoi lângă pat. Ușa n-au știut s-o folosească și a rămas prinsă într-o singură balama, dar dacă veneau și ne spuneau despre ce e vorba îi iertam, că știam că n-au stricat-o intenționat. Dar n-au venit să ne spună lucrul ăsta.

Adică, n-avea nicio legătură nota cu ceea ce au lăsat ei, ne pare rău că n-au făcut poze colegele noastre cameriste să vadă cum au lăsat, să avem dovada. Oricum, procentul de oameni bine crescuți e mai mare decât ceilalți, dar există și astfel de exemple.”

Despre ce lasă turiștii în urma lor în stațiune, același administrator de hotel (unde o noapte de cazare costă 400 de lei), ne-a spus:

„Mizerie. Nu contează că nu e nimeni lângă ei sau că e cineva lângă ei, pur și simplu, cu coșul de gunoi lângă ei aruncă pe jos, hârtie, mucuri. Dacă le atragi atenția, deja sunt obraznici.”

Faptul că turiștii românii lasă gunoaie în urma lor pe plajă și în stațiuni, este un reproș pe care-l au și alți hotelieri. Un alt administrator de hotel aflat pe o plajă din Mamaia și la care o noapte de cazare costă 500 de lei, spune:

„În afară că lasă gunoaie în urma lor, nu pot spune că mă deranjează altceva anume. Dar aici cred că este vorba și despre faptul că nu sunt coșuri de gunoi amplasate acolo unde trebuie. Cred că ar trebui mai multe coșuri de gunoi, dar și ca turiștii să mai strângă după ei.

Mai e deranjant și faptul că mulți dintre ei merg peste tot în costum de baie și aici mă refer mai ales la bărbați. Nu e plăcut. Înțeleg că e vară și e cald, dar slipul e doar pentru plajă.”

Ce au de spus turiștii români despre hotelieri: „costuri de Mallorca în condiții de Transnistria”Mamaia. FOTO: Hotnews

Dar nu e ca și când toți turiștii români sunt groaznici. În plus, mulți au și ei reproșurile lor la adresa industriei ospitalității de pe litoral, pe care nu o văd chiar ospitalieră.

Și nu e vorba doar despre prețurile exagerate practicate pentru cazare, care de multe ori sunt mai mari decât cele din alte țări, dar și despre calitatea serviciilor.

Victor A. a fost de curând în stațiunea Mamaia unde s-a cazat pentru o noapte.

„Pot să înțeleg că a fost o perioadă grea pentru HoReCa. Dar toată vâlva generată în jurul lipsei de ajutor din partea statului nu justifică prețurile ridicate pentru cazare și mâncare la mare.

Am fost recent în Mamaia, în zona mai liniștită și acolo unde plaja s-a extins. Am stat la un hotel (căruia nu o să îi dau numele) unde prețul pentru o noaptea de cazare a fost de aproximativ 200 de lei. Decent, însă condițiile nu au fost atât de decente.

Mobilier vechi și uzat în cameră și în baie, uși vechi din lemn, iar toată clădirea în sine părea rămasă undeva în anii 1990. Nu cred că prețul închirierii justifică serviciile oferite.

În ceea ce privește experiența la restaurant, aici a fost cum mă așteptam. Prețurile sunt „ca la mare”, dar nejustificat de mari pentru buzunarul unui român cu salariu mediu.

HoReCa are nevoie de ajutor, dar nu unul financiar. Ci de reorganizare în jurul nevoilor actuale ale turiștilor, pentru a oferi servicii care concurează cu ceea ce românii văd și vor, de exemplu, în Grecia sau în Vest. E nevoie de o reorganizare în jurul clientului, nu în jurul profitului rapid și sigur. Altfel, ajutorul de la stat e inutil.”

Andrei G. a fost și el de curând pe litoralul românesc, pentru un weekend în Vamă, pe care a plătit în jur de 1200 de lei.

„Prețurile sunt EXAGERAT de mari, te rog să scrii cu caps, iar calitatea serviciilor, de orice fel, lasă enorm de dorit. Mâncarea e proastă, dar scumpă. O mănânci, că n-ai ce să faci, iar apoi stai cu emoții că poate o să faci toxiinfecție… s-a mai întâmplat.

De cazare, nu mai zic. Un pat într-o cameră de 3 pe 4, în care nu poți să închizi un ochi din cauza gălăgiei și în care s-au schimbat, sper, doar așternuturile, pentru că praful sigur n-a fost șters vreodată, iar peria de la WC e probabil din sezonul 2020. Totul pentru „doar” 300 de lei pe noapte.”

Părțile bune, spune el, sunt plaja și distracția, dar și el se plânge de obiceiurile românilor de a lăsa mizerie în urma lor:

„Am prieteni din alte țări care vin aici și nu înțeleg cum de românii pot lăsa chiștoace și gunoi pe plajă, pentru ei e de neînțeles. Mă face și pe mine să mă gândesc uneori că plaja ar fi mai frumoasă dacă n-ar fi români pe ea.”

Sandra C. a petrecut și ea o noapte în Mamaia, iar concluzia ei în ceea ce privește HoReCa de pe litoralul românesc e că... e mai bine în Bulgaria.

„Mie mi-a displăcut maxim că-n Mamaia nu prea ai unde să mănânci mâncare cu adevărat bună. Prețurile sunt prea mari pentru ce oferă, iar de respectarea regulilor de distanțare nici nu mai vorbesc.

Am stat o noapte și nu s-a simțit atât de rău la buzunar, dar dacă vrei să stai o săptămână la mare, o să te trezești cu costuri de Mallorca în condiții de Transnistria. Not ok. Prefer Bulgaria.”

Cu siguranță că și unii și alții au partea lor de dreptate. Sigur că nu trebuie generalizat, dar chiar și așa, este evident că turismul românesc mai are încă multe de învățat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

78003 vizualizari

 • +39 (41 voturi)    
  Doreii, Bizonii, Bombardierii sunt intre (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 8:52)

  un domn [utilizator]

  Mamaia si Vama Veche.
  Marea Neagra se poate savura civilizat altundeva ( pe Teritoriul Romaniei )
  • -12 (32 voturi)    
   Daca vrei cazare civilizata nu mergi in TUZLA (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 11:12)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   am inteles ca voi astia cu figuri in cap mergeti la Tuzla si va credeti la mallorca sau pe coasta de azur

   doar ca la tuzla nu sunt nici drumuri civilizate, nu sunt hoteluri si conditii ca in Constanta - Mamaia.

   NU ai unde sa mergi pe litoralul romanesc si sa fie de 5 stele pt ca esti in tot in Romania.

   Nu te obliga nimeni sa mananci scump la Mamaia, poti sa te duci cativa KM pana la Kaufland in Constanta si mananci ieftin un gratar

   sau mergi pe faleza si mananci 200grama de hamsii care sunt 20 ron si un kurtoskolacs cu 15 ron
   • +8 (14 voturi)    
    Intrebare (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 14:39)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Ai fost cazat in Casa Unui Om la standard de 5 stele ? Nu cred. Esti exact ca Aia mentionati de mine in mesajul la care cu manie proletara te ai bagat in seama. Romania este de Cinci Stele Acolo unde nu te astepti !
    • -28 (32 voturi)    
     Romania este de Cinci Stele Acolo unde (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 16:35)

     Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     nu sunt specimene retardate ca tine :) :) :)... Ca sa revin la subiect, la noi deocamdata "clientul nostru" este intr-adevar "stapanul nostru"... daca nu, ramai orfan si mori de foame... de ce credeti ca toti patronii astia viteji dau declaratii doar sub anonimat ? :) :) :) Bine, mai putin tanti aia care are ce are cu manelele si care probabil de la anu va deveni menajera in loc de patroana :) :) :)
     • +14 (18 voturi)    
      usor (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 19:06)

      cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

      mai cocalarel :)
   • +13 (15 voturi)    
    Ce e cocosel te deranjeaza concurenta? (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 21:12)

    mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    N-am fost la Tuzla, dar ce e asa groaznic acolo. E un indemn serios sa mergem la Mamaia-Constanta daca vrem conditii bune... Hai! Mai lasa-ne cu conditiile bune. Raportul calitate/pret in orice loc de pe litoralul romanesc este dezatruos fata de alte tari si primii sint vecinii bulgari. Ce sa aleg? 2700 lei 5 nopti AI la Saturn in hotel de 3 stele sau 2500 lei, 6 nopti cu super AI la Nisipuri in hotel de 4 stele cu rating 9,3 pe booking.com?
    Traiasca voucherele date bugetarilor care au saltat preturile din romanika!
    • -5 (7 voturi)    
     ai o parere prea buna despre (Luni, 26 iulie 2021, 9:28)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

     bulgari; mai exact bulgarii nu stiu sa faca turism. Dupe ce au plecat managerii nemti, au ramas bulgarii pe post de manageri, cu toate consecintele care decurg de aici. Dupa mai multi ani petrecuti pe litoralul bulgaresc (Sunny Beach, Nessebar, Nisipurile de aur, Albena, Balcic) am revenit pe litorualul roamnesc (Mamaia). Ambele locatii au avantaje si dezavantaje, la bulgari ai avantajul ca e mai ieftin. In rest te tepuiesc la fel de bine ca ai nostri (nu se simt ei bine pana nu pacalesc romanul cu ceva), manacarea la all-inclusive este sub orice critica, iar hotelurile cu adevarat bune au aceleasi preturi ca la Mamaia.
     Asa ca, am revenit la ai nostri, doar ca trebuie sa iti selectionezi atent hotelul sau locul de cazare.
     • +4 (4 voturi)    
      bancher e "hotelier" (Luni, 26 iulie 2021, 15:03)

      GigiIonescu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      sa ne invete userul bancher care cel mai probabil e "hotelier" ce naspa e la bulgari.

      Cu parabole de astea de filiala PSD pensionari.
      Nu au plecat bre nemtii din BUlgaria, ca nu au fost niciodata.

      Bulgarii au contruit hotelurile pe specificatiile agentiilor mari gen TUI, care in schimb le-au umplut cu germani. Vine o agentie pleaca alt a dar germanii tot vin.

      Si as putea adauga - la bulgari din toata Europa - UK, Franta, Belgia, Polonia, Rusia etc etc.

      Deci stai cumnite bre user "bancher" sau "bancher83" HOTELIER de la RROMANIA.
      E naspa bre la voi la Constanta, de aia e plin litoralul bulgaresc de Constanteni in concediu.
 • +33 (43 voturi)    
  Ne-am dori sa fim un popor civilizat, dar... (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 9:11)

  emil bobu [utilizator]

  nu se poate.
  • +12 (24 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 15:41)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   In urma experimentelor genocidare la care a fost supusa in ultimii 75 de ani, Romania a devenit o tzara de lumea a treia de tip sud-american. E democratie, sunt alegeri, televiziune libera, economie sociala de piata, distractie, manele, pitzipoance. Exact ca in America de Sud. Romania ar trebui rebotezata Nova Brasilia.
   • +8 (12 voturi)    
    de ce jigniti (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 20:12)

    Levellers [utilizator] i-a raspuns lui john70

    America de Sud ? Romania este diferita pe nenumarate niveluri, iar asta, in sens negativ, din pacate.
   • 0 (10 voturi)    
    Democratie, alegeri, presa libera... (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 21:38)

    mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Deci asta e ce te dranjeaza stimabile john70. Vrei inapoi la dictatura lui ceausescu unde nu orice "neavenit" avea privilegii. majoritatea trebuia sa stea la cutie si sa rabde. Suflatorii in goarna lui ceasca, lingaii abjecti si detractorii o duceau bine.
    Sint sigur ca o duci bine si acum doar ca te supara ca nu mai esti in fruntea vreunei "centrale", nu mai ai functie si esti doar un pensionar. Desigur cu pensie speciala, dar tot pensionar se cheama ca esti. La multi ani! noi restul pensionarilor care au pensie pe contributie iti uram un calduros sictir!
   • +1 (5 voturi)    
    ups (Duminică, 25 iulie 2021, 0:45)

    dailyshow [utilizator] i-a raspuns lui john70

    vezi ca america de sud nu-i o singura tara. si e oarece diferenta, niscaiva tari de pe-acolo au laureati nobel si au si ei probleme destule
   • 0 (0 voturi)    
    Lumea a treia, lumea a treia dar... (Joi, 29 iulie 2021, 0:52)

    Leeon [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Femei misto (naspete grase in colanti cu atitudine in Vest- vorbesc de 50% + , exceptand tarile latine), soare vara, zapada iarna, restaurante cum nu am vazut prin afara, mai ales UK, mancare bio la pret de dumping, deci cancerul este optional( daca renuntam la salamior si carnita in general).
    Sunt si parti bune, ma rog, nu am mai fost in tara de 7 ani, parca vad ca ma intorc si ma iau de cap.
 • +46 (52 voturi)    
  Ar trebui sa se inteleaga foarte bine cele doua (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 9:24)

  cartofil [utilizator]

  parti. Nesimtiti de o parte, nesimtiti si de cealalta parte. Asta-i nivelul de ecuatie al poporului asta. Mai rau este cand nimereste intre cele doua gasti de cocalari un roman cu ceva bun simt si scoala. Este facut praf urgent, si de unii si de altii.
 • +52 (52 voturi)    
  Intotdeauna (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 9:27)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Oamenii sunt problema (atat hotelieri cat si clienti).
  Anul asta, in iunie, am avut ceva treaba in Mamaia. Am stat o noapte la un hotel deschis anul trecut. Amenajat superb, cu mancare foarte buna si cu personal ok, hotelul m-a impresionat. La fel m-au impresionat listele de do's and dont's pe care mi le-au dat cand m-am cazat. Mi-au dat o lista cu toate preturile pentru toate obiectele din camera, in caz ca le stric. M-a socat dar am inteles. Oamenii au investit, locul arata foarte frumos si vor sa il pastreze asa cat mai mult timp. A doua zi a trebuit sa plec la 6 dimineata spre Bucuresti si s-au oferit sa imi dea micul dejun la pachet. Aproape ca mi-a placut la Mamaia. Doar ca... nu era nimeni pe acolo, inca nu incepuse sezonul.
  Apoi am stat cateva nopti in alta parte, tot la mare, pensiune noua, cu piscina in curte, cu gazde foarte ok si cu mancare buna. Dar era iulie si erau foarte multi turisti. Incredibil de nesimtiti cu gazdele, zgomotosi de parca toata pensiunea era a lor, au lasat seara gunoaie langa piscina din curte desi cosul de gunoi era la cativa metri, au facut zgomot pana la 2 noaptea, au urlat, au vorbit tare, s-au aruncat in piscina, pana a venit proprietarul (locuieste in casa de langa) si le-a zis sa se potoleasca. Si tot ei cu gura mare ca sunt in concediu si au dreptul sa faca ce vor. Repet, mai erau si altii in pensiune care ar fi vrut sa se odihneasca la ora 2 noaptea...
  Apoi asa cum spune un domn mai sus, unele statiuni nici nu merita sa iti bati capul cu ele. mai bine le eviti si gata. Pe d alta parte sunt unele locuri care n-ar trebui sa devina mainstream. Mai bine sa stie doar cativa de ele.
 • +40 (44 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 10:12)

  cartograful [utilizator]

  Povestea de love-hate dintre hotelieri si turisti in Romania va mai dura mult si bine. Pe de-o parte:
  1. Romanii sunt printre cei mai nepriceputi oameni in a vinde chestii, in mod special turism sau alte servicii. Patronii nu-si respecta clientii (doar sunt patroni) angajatii nu-si cunosc produsul vandut, au atitudini de printi si printese care printr-o coincidenta nefericita sunt pt. scurt timp in situatia sa fie chelneri, vanzatori, samd. Am primit cele mai naucitoare replici in turismul si comertul romanesc indiferent ca era vorba de terasa la mare (dupa jumatate de ora de asteptat fac semn sa cer un menu la care chelnerul "da' ai uai rabdari, undi ti grabesti?" sau "de ce ma intrebati pe mine?" daca intrebi "ce-mi recomandati?" sau clasicul "da' le-am batut in casa" atunci cand iti aduce comanda gresita), reprezentanta auto (intreb de o echipare mai buna de interior si primesc "da' asta ce-are?"), agenti imobiliari, samd. Asta cand nu oscileaza intre indiferenta sau agasare.
  2. Hotelierii si patronii de restaurant din Ro nu inteleg ce inseamna "curatenie", "renovare", samd. Nu suntem nici murdari "Asia style" dar nici curat nu stim sa facem. Curat inseamna curat, fara bude care se simt dupa miros de la 50m, fara fetze de masa care put, gresie si trotuare sparte, iar daca e "renovat" fara urme de var lavabil peste tot, cate un muncitor ratacit care mai are de reparat cate ceva fix la orele de maxima aglomeratie, samd.
  3. Turistii romani sunt in general printre cei mai neciopliti. In primul rand murdari apoi zgomotosi, agasanti, oarecum agresivi, samd.
  Prima data cred ca se vor da pe brazda turistii pe masura ce mai vizitam tari, samd.
  Cu curatenia cred ca se vor mai rezolva lucrurile in timp, poate in 20-30 de ani.
  Cu abilitatile de vanzare cred c-o sa ramanem mult si bine plangandu-ne ca "strainii" stiu a face comert sau turism iar noua nu ne iese. Poate ne pricepem la alte lucruri.
  • +2 (2 voturi)    
   A oferi servicii la rromani este cel mai josnic (Luni, 26 iulie 2021, 17:22)

   GigiIonescu [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   Sluga vine din bulgara unde uslugi inseamna serviciu/ a oferi servicii.

   A fi sluga la noi este ceva josnic, adica e ceva in neregula ... "adica ce ba fraiere eu sunt sluga ta".

   E ca si cum e ceva in neregula, ceva josnic, ceva subuman la fii amabil cu clientii. Te cobori practic ca si om.

   De aici si experientele de tot rahatul pe care le ai ca si client oriunde in Rromania - de la banci, pana la traditionalul chelner acru care iti scuipa in mancare pentru ca "el/ ea nu e sluga ta"

   Servicii presupun amabilitate curtoazie, care sunt necaracreristice unui popor de ghiolbani si de ghiolbance ca poporul roman, unde sa fii amabil "gratuit" e un semn de slabiciune. Mai ales cu clientii bre, adica pai ce ii inveti asa cu binele - ce e ei sefu tau. Sa zica mersi ca ii lasi sa ii dea bani sa le vinzi lucruri.

   Experienta de "vanzatoare la alimentara" este customer service-ul romanesc si o reflexie a boborului.

   Dupa 200 de ani de fanarioti (foarte apreciati si acceptati ca vorba aia sunt ortodocsi ca noi) si 50 de ocpatie sovietica (care stiau cum sa ia rromanu' - adica cu ghioga ca altfel nu intelege) cam asta e realitatea romaneasca
 • +38 (46 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 10:18)

  tudorr [utilizator]

  Daca vrei un concediu civilizat, trebuie sa mergi CAT MAI DEPARTE de rromani! Se fac cunoscuti de la o posta prin manelarismul si toparlanismul pe care il afiseaza cu mandrie!
 • +36 (42 voturi)    
  Balcanismul de prost gust (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 10:26)

  Dogul [utilizator]

  Se plâng si unii, si altii. In realitate, cei mai mulți dintre români adoră să se “scalde”-n bâlci, în balcanisme de prost gust. Până și la bulgari, care-s mai în Balcani, nu e atâta dezordine ca pe litoralul românesc.
  • +36 (36 voturi)    
   . (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 11:48)

   Toate nickname-urile erau luate [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Hai să fim serioși, „balcanismele” mult blamate sunt românisme 100%. Lumea le-a numit balcanisme ca să-și spună cu nu sunt ei proștii satului, deși sunt.
 • -19 (33 voturi)    
  agenda sau narav? (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 10:42)

  icarag [utilizator]

  nu cred ca am vazut in ultimii 5 ani vreun articol despre litoral care sa informeze obiectiv despre statiuni si ce ofera . in schimb sistematic , parca incearca sa te faca sa nu mergi pe litoral .
  am fost la mamaia acu 2 ani , hotel linga plaja , curat , comod , fara probleme , experientza de nota 10 .
  decit sa stau 25-30 ore in masina dus intors pina in grecia mai bine la mamaia , in cazul meu .
  • +1 (3 voturi)    
   icarag e "HOTELIER" (Luni, 26 iulie 2021, 15:08)

   GigiIonescu [utilizator] i-a raspuns lui icarag

   doumnu user icarag sunati foarte tare a "HOTELIER".

   Toata lumea stie ca merita 9 ore (nu 25 de ore) pana la greci sau 16 ore pana in Antalya.
 • +25 (33 voturi)    
  punctul pe i (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 10:48)

  tudor74 [utilizator]

  "plaja ar fi mai frumoasă dacă n-ar fi români pe ea" ... afirmatia asta poate fi extinsa la nivelul intregii tari.
  • -2 (18 voturi)    
   Există și o regiune care e frumoasă așa cum e acum (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 15:21)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Székelyföld sau Ținutul Secuiesc. Grijă mare totuși la urși!
   • +1 (1 vot)    
    De acord (Luni, 26 iulie 2021, 15:09)

    GigiIonescu [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    sunt de acord
    Zici ca nu esti in Romania (practic nu prea esti ;-) ), dar foarte curat si civilizat
  • +9 (13 voturi)    
   Doar stii si tu… (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 15:29)

   brigadierul [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Avem o tara frumoasa… pacat ca e locuita!
  • +14 (18 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 15:48)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Romanii emigreaza cu milioanele si apoi se plang ca au ramas meltenii in tzara si se comporta cum se comporta. Cineva trebuia sa umple vidul, nu?
   • +10 (12 voturi)    
    Pai (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 21:24)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Intr-o mare sau mica masura, milioanele care au emigrat au fugit de melteni si de cei care ii voteaza meltenii!

    Bine, o parte din astia care au emigrat tot melteni au ramas, stii vorba aia "pot sa scoti romanul din Romania dar nu si Romania din roman".
 • +26 (28 voturi)    
  (v)orbeste lumea ... (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 11:04)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  trebuie sa fii constrans serios din ceva cauze esentiale ca sa poti accepta sa iti consumi concediu' anual la mare prin statiunile romanesti ... mizerie si jupuiala la cote maxime ... hotelierii trag pe clienti de nu se mai poate, clientii se razbuna pe hotelieri din rasputeri ... la asa conflict, nici sa nu te gandesti sa ajungi cumva prins prin zona ... taie-o linistit prin imprejurimi si vei constata ca iesi oricum mai bine ...
 • +36 (38 voturi)    
  „nu dau nume, nu dau nume” (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 11:50)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Dar dați, fraților, nume! Dacă nu ți-a plăcut hotelul ăla și oricum nu te mai duci la el, dă nume! Ce e obiceiul ăsta idiot? Dă nume ca să știe lumea și să-l evite și poate se trezește proprietarul puțin și face o treabă.
  La fel și cu proprietarele de pensiuni. „Nu dau/dați nume, pentru că măcar vin...” E, uite de-aia e jeg și mârlănie peste tot. Pentru că înghițiți toate mizeriile pe care le fac unii pentru niște bani. Și asta nu se aplică numai la litoral. Niște lași cu toții.
  • +11 (11 voturi)    
   nume (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 14:08)

   Arkantas [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   Corect !
  • -5 (15 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 15:51)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   Pe proprietare le inteleg: in Romania sezonul pe litoral e de maximum 4 luni (Iun-Sep) cu 2 luni de varf. Intr-o perioada scurta trebuie sa faca banii pe tot anul. D'aia sunt preturile mari si accepta orice fel de clienti.
 • +1 (19 voturi)    
  mda... (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 12:23)

  bancheru83 [utilizator]

  nu poti la iefin sa ceri scump si viceversa....eu sunt foarte multumit de vacanta de 7 zile petrecuta in mamaia la un hotel de 4 stele!am fost atent la detalii ,am primit si extra pt banii dati...bun simt trebuie si de o parte si de alta,pretul face o selectie naturala clientilor in proportie de 90% ...
  • +1 (1 vot)    
   si eu am fost la Mamaia, (Luni, 26 iulie 2021, 10:27)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

   in urma cu 2 saptamani, si am fost f multumit. Preturi mari, dar si putina lume pe plaja. Fara sa exagerez., era un cearsaj la 20m, asa de libera era plaja (nici pe timpul lui Ceausescu nu erau asa plaje libere). In schimb, la Pro-TV, aratau ca sunt 120000 turisi la mare, si nu ai loc sa arunci un cearsaf.
   De aici trag concluzia ca turisti au fost, dar s-au inghesuit in statiunile ieftine (mai ales Eforie Nord si Costinesti).
   • +1 (1 vot)    
    plaja de la mamaia a castigat sute de metri (Luni, 26 iulie 2021, 20:50)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    care nu sunt intabiulati deci nu pot fi concesionati pentru sezlonguri, baldachine, beach-bar-uri.
    Daca anul trecut au incaput fara zona aia, evident ca era gol la cearsaf. Oricum poporul de Mamaia nu prea sta la cearsaf.
  • +4 (4 voturi)    
   bancheru83 e hotelier? (Luni, 26 iulie 2021, 14:57)

   GigiIonescu [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

   bancheru83 pare a fi "hotelier" avand in vedere bonomia de care da dovada in comentariu, adica:
   - pretul e bun
   - conditiile sunt bune

   De aia se duc toti constantenii la mare in Bulgari
 • +26 (28 voturi)    
  bine ,dar (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 12:54)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  unde e poliția,și cea locală?
  se mai face patrulare preventivă?
 • +25 (25 voturi)    
  Remedii pentru turistii nesimtiti exista. (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 19:19)

  gigilu [utilizator]

  Daca turistul e nesimtit atunci el trebuie sanctionat la buzunar. Ai aruncat hartia ori altceva pe jos amenda.Ti-e lene sa pui un tricou, niste pantaloni pe tine si papuci in picioare cand te duci sa-ti iei o chifla , nu intri in magazin. Parchezi pe plaja, rotile blocate iar deblocarea lor sa te arda la buzunar. Nu intram in detalii pentru cei care considera ca piscine/ marea sunt latrine proprii dar amenda e invatatura de minte .Si uite asa devine cetateanul nesimtit, cetatean model cu mai putini bani in portofel/pe card.Regulile exista . Mai trebuie sa fie si aplicate de catre cei care trebuie.
 • +17 (17 voturi)    
  Perechea perfecta (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 20:35)

  abcabc [utilizator]

  Mie mi se pare ca turistul roman face pereche buna cu hotelierul roman.. Sunt la fel! Degeaba zic unii de altii ca ambii sunt fara urma de bun simt respectiv profesionalism..

  Pe scurt va meritati soarta in ambele cazuri!
 • +3 (7 voturi)    
  hhhhhh (Duminică, 25 iulie 2021, 7:08)

  mongolul [utilizator]

  pai nu mai primiti grobienii! dati-i afara, daca vedeti ca asculta muzica tare(indiferent de muzica) sau merg in slip, fac mizerie....Sa vedem, va merge? Aveti curaj? E de prost gust sa te plingi de chiriasul pe care nu l-ai sanctionat cat a fost la tine. L-ai incurajat! Le iei banii, ii tolerezi si pe urma te plingi......... Bine va fac, marlanilor!
 • +10 (14 voturi)    
  Cand (Duminică, 25 iulie 2021, 7:21)

  Costi888 [utilizator]

  Mergi la mare in Romania.. atunci realizezi cat de inapoiata e majoritatea populatiei din Tara noastra. Dpmdv litoralul este barometrul perfect - asta ca sa ne legam de turisti. Referitor la hotelieri.. cam aceiasi bombardieri si acolo. Deci daca stai sa te gandesti.. se cam merita unul pe altul.
 • +1 (1 vot)    
  plaja ar fi mai frumoasă dacă n-ar fi români pe ea (Luni, 26 iulie 2021, 14:53)

  GigiIonescu [utilizator]

  "plaja ar fi mai frumoasă dacă n-ar fi români pe ea"

  Romania ar fi mai frumoasa fara romani in ea.
 • +1 (1 vot)    
  Cerere si oferta (Marţi, 27 iulie 2021, 21:36)

  FlorinG [utilizator]

  Cat timp litoralul romanesc va fi plin de turisti, nu bate vantul prin hoteluri, cazari la privat si plaje, nu exista nici o sansa ca hotelierii si restauragiii sa imbunatateasca ceva sau sa scada preturile. Daca iti vin clientii in orice conditii, de ce ai face ceva care sa te puna la cheltuieli suplimentare ? De ce te-ai deranja, daca merge foarte bine si asa ?
 • 0 (0 voturi)    
  Ați văzut să se curețe plaja așa? (Joi, 29 iulie 2021, 3:33)

  nick24 [utilizator]

  adică și de chiștoace și de capace mici si de scoici:
  https://youtu.be/ITi-xyPXxUU
  Un dispozitiv util la noi, dar care lipsește cu desăvàrșire!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by