Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 24-26 iunie 2021, un turneu regional în Caucazul de Sud, însoțit de șefii diplomațiilor din Austria, Alexander Schallenberg, și Lituania, Gabrielius Landsbergis, în baza mandatului încredințat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, transmite MAE.

Bogdan AurescuFoto: mae.ro

Cei trei miniștri de externe vor pleca în deplasare împreună, de la București, cu o aeronavă asigurată de partea română, iar turneul cuprinde vizite în Republica Azerbaidjan, Republica Armenia și Georgia.

Delegația formată din cei trei miniștri de externe europeni va fi completată de Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud și criza din Georgia, Toivo Klaar, precum și de alți diplomați din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Ce spune MAE despre turneul diplomatic:

”Demersul reprezintă un prim rezultat concret al propunerilor avansate de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe (format Gymnich) de la Lisabona (27 mai), când au fost discutate, la inițiativa ministrului român, susținută de alți 10 omologi (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), situația conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică, precum și instrumentele concrete prin care UE poate să fie mai eficientă și mai activă în rezolvarea acestora.

În cadrul intervențiilor avute cu prilejul reuniunii Gymnich, ministrul Bogdan Aurescu a arătat, între altele, că persistența acestor conflicte afectează negativ stabilitatea și securitatea regionale, grevează asupra posibilităților de dezvoltare ale regiunilor afectate și restrâng exercitarea deplină a drepturilor de bază ale populației din zonele respective.

Pornind de la această evaluare larg împărtășită, la finalul reuniunii s-a decis implicarea sporită a Uniunii Europene și a statelor membre în consolidarea sprijinului politic pentru Partenerii Estici, inclusiv prin efectuarea de vizite de nivel înalt.

Astfel, o primă inițiativă în acest sens, coordonată împreună cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell și cu Serviciul European de Acțiune Externă, este turneul în cele trei state din Caucazul de Sud. Cei trei miniștri ai afacerilor externe vor avea un program consistent de întrevederi la Baku, Erevan și Tbilisi, care va include primiri la cel mai înalt nivel (președinte, premier) și consultări extinse cu omologii din cele trei state vizitate.

Scopul vizitei este de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a crește implicarea și rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite din regiune, precum și de a eficientiza și crește coeziunea Politicii Externe și de Securitate Comune și de a asigura o implicare mai activă, directă, a statelor membre și a instituțiilor europene, inclusiv prin acțiuni comune.

Cei trei miniștri vor arăta că UE își propune să promoveze soluționarea cuprinzătoare și durabilă a conflictelor prelungite, inclusiv prin sprijin pentru stabilizarea situației din teren, reconstrucția post-conflict și implementarea de măsuri pentru creșterea încrederii.

Demersul celor trei șefi ai diplomațiilor va contribui, astfel, la consolidarea unei agende pozitive a UE în regiune și exprimarea unui sprijin clar, al UE și al statelor membre, pentru stabilitatea și securitatea acesteia. Astfel, cei trei miniștri de externe europeni vor transmite un semnal puternic în ceea ce privește deschiderea și interesul UE de a sprijini o cooperare extinsă între țările din Caucazul de Sud, inclusiv prin intermediul oportunităților din cadrul Parteneriatului Estic.

De altfel, stimularea unei cooperări crescute între statele din regiune pe tema conflictelor prelungite a fost una dintre propunerile avansate de ministrul român de externe la reuniunea Gymnich din mai de la Lisabona. De asemenea, turneul va viza pregătirea Summitului Parteneriatului Estic din decembrie.

Acest turneu prezintă un interes crescut pentru România, pentru care Caucazul de Sud este o zonă de interes geopolitic prioritar, iar soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre reprezintă un obiectiv strategic.”