Un comandant român de navă decedat în urmă cu două luni pe o navă nu poate fi repatriat din China, potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor. Întrebat sâmbătă despre această sițuație, premierul Florin Cîțu a spus că este sigur că Ministerul Apărării face tot în acest caz.

marinar mort pe o navaFoto: Sindicatul Liber al Navigatorilor

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a anunţat că un comandant român, decedat în urmă cu două luni pe o navă, nu poate fi repatriat deoarece autorităţile chineze nu au lăsat vasul să intre la operare şi au refuzat orice interacţiune cu acesta.

Trupul comandantului se află în camera frigorifică a navei din 19 aprilie. SLN îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să se implice şi să deblocheze această situaţie.

Conform sursei citate, comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia în 19 aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India. S-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat sa trimită corpul neinsuflețit către țară, dar fara succes. deși a tranzitat mai multe porturi special pentru aceast lucru: Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație în China, dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici pâna astăzi.

Sindicatul spune că până acum a făcut toate demersurile posibile: "Până acum lucrurile nu au putut fi rezolvate și, ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă. Trupul neînsufletit al comandantului Sandu Dan se afla in camera frigorifică a navei din 19 aprilie și toate organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment".

Ce spune Florin Cîțu

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, ce face statul român pentru repatrierea din China a trupului comandantului de navă decedat în urmă cu două luni.

“Sunt sigur că Ministerul Apărării face tot, dar nu ştiu exact situaţia şi trebuie să îi cer domnului ministru”, a susținut Cîţu, conform Agerpres.

De asemenea, întrebat de jurnalist despre informaţia că autorităţile chineze ar intenţiona să arunce în mare cadavrul comandantului de navă român pentru că se tem că acesta ar fi infectat cu tulpina indiană, premierul a răspuns că va discuta cu ministrul Ciucă pentru a se asigura că nu se întâmplă acest lucru.