Patriarhul Daniel, de Înălțare: Tot ce am obţinut în istorie bun s-a făcut prin cruce

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 10 iunie 2021, 13:26 Actualitate | Esenţial


Patriarhul Daniel
Foto: basilica.ro
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat joi, la sărbătoarea Înălţării Domnului, că "tot" ceea ce românii au obţinut bun în istorie "s-a făcut prin cruce", prin jertfă şi a accentuat datoria tuturor de a păstra unitatea, libertatea şi demnitatea neamului.

"Ziua Eroilor este prăznuită în Ziua Înălţării Domnului şi pentru a ne arăta că Hristos s-a înălţat întru slavă, după ce a trecut prin Cruce şi Înviere, după ce a trecut prin jertfă. Aceasta explică şi faptul că stema României, vulturul auriu, nu cenuşiu, auriu, care înseamnă popor botezat de la naşterea sa în istorie, poartă crucea în plisc şi se înalţă pe verticală. Pentru că tot ce am obţinut în istorie bun s-a făcut prin jertfă şi, deci, prin cruce s-a ajuns la Înviere şi prin suferinţa crucii şi bucuria Învierii s-a ajuns la Înălţare în slavă, adică în binecuvântarea Preasfintei Treimi", a spus Patriarhul Daniel, în predica după Sfânta Liturghie, potrivit Agerpres.

Întâistătătorul BOR a îndemnat la cinstirea eroilor neamului şi la păstrarea unităţii, libertăţii şi demnităţii poporului român.

"Să ne ajute bunul Dumnezeu să cinstim pe eroii neamului şi să nu-i uităm, să-i pomenim. Recent, ministrul Apărării ne-a trimis un DVD cu numele tuturor eroilor români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în Războiul de Independenţă din 1877, Al Doilea Război Balcanic, din Primul şi al Doilea Război Mondial. Dacă s-ar tipări o carte ar fi peste 2.000 de pagini: numele şi locul unde sunt înmormântaţi eroii neamului. Această listă a eroilor români de la Războiul de Independenţă şi până la sfârşitul celui de-Al Doilea Mondial se află acum pe site-ul catedralaneamului.ro pentru că în piciorul Sfintei Mese (din Altarul Catedralei Neamului - n.r.), cu o zi înainte de sfinţirea Altarului, în 24 noiembrie 2018, au fost puse listele cu numele eroilor români din toate timpurile pe care noi îi cunoaştem. Să ne ajute bunul Dumnezeu să simţim că avem datoria să păstrăm unitatea, libertatea şi demnitatea poporului român spre slava lui Dumnezeu şi a noastră mântuire. Amin. Hristos s-a Înălţat!", a încheiat Patriarhul BOR.

Slujba din Dealul Patriarhiei a fost oficiată în aer liber, în Altarul de vară, de Patriarhul Daniel, împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul. La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii neamului.

Klaus Iohannis: Un moment cu profunde semnificaţii spirituale


Eroii neamului nostru au fost şi continuă să fie adevărate simboluri ale abnegaţiei, ale curajului şi ale simţului datoriei, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, joi, la ceremonia organizată cu prilejul "Zilei Eroilor" de la Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut".

"Suntem astăzi, împreună, aici, pentru a celebra Ziua Eroilor noştri, odată cu sărbătoarea Înălţării Domnului, un moment cu profunde semnificaţii spirituale. Cu acest prilej, aducem piosul nostru omagiu jertfei tuturor eroilor români care, de-a lungul veacurilor, şi-au sacrificat viaţa pe câmpurile de luptă, pentru pământul românesc, pentru apărarea ţării şi întregirea neamului, pentru libertate, dreptate şi democraţie. Prin devotamentul şi jertfa lor nepreţuită au fost apărate integritatea şi libertatea ţării şi s-a afirmat demnitatea naţională a României", a subliniat şeful statului.

Preşedintele a spus că valorile şi principiile care au călăuzit destinul eroilor neamului rămân repere de responsabilitate.

Ziua Eroilor, sărbătorită în fiecare an de Înălțare


În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În 2021, Ziua Eroilor are loc în data de 10 iunie.

În această zi, potrivit programului manifestărilor publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 568 din 3 iunie 2021, au loc ceremoniale militare şi religioase la nivel naţional organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state, organizate de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau oficiilor consulare, programe organizate de Ministerul Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare, dedicate aniversării Zilei Eroilor, în instituţiile/unităţile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, de tipul lecţii deschise.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale organizează manifestări comemorative, în funcţie de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum şi la cimitire, parcele de onoare şi monumente de război. La ora 12.00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2113 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  hmmm (Joi, 10 iunie 2021, 13:39)

  samuraijack [utilizator]

  Și dacii liberi? Care nu au fost sub semnu crucii?
  • -2 (6 voturi)    
   Romanii, (Joi, 10 iunie 2021, 14:11)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   ca neam ,s-au nascut crestini(sec.I-IV). P Tutea spunea :"Istoria romanilor dezgolita de crucile de pe scuturile voievozilor e egala cu zero. Istoria s-a facut cu Biserica".
  • -2 (6 voturi)    
   Dacii liberi (Joi, 10 iunie 2021, 16:04)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Dacii liberi par a fi o ficțiune. Nu exsită niciun fel de dovezi că ei ar fi existat vreodată. Între arheologi circulă bancul că acolo unde săpăturile arheologice nu descoperă nimic, înseamnă că au fost dacii liberi:)
 • +2 (14 voturi)    
  milioane de morti nevinovati... (Joi, 10 iunie 2021, 13:47)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  milioane de morti nevinovati...
 • +5 (15 voturi)    
  ! (Joi, 10 iunie 2021, 13:54)

  tudorr [utilizator]

  Da, ca lumea a aparut prin secolul al IV-lea cand a inventat religia crestina imparatul Constantin cel Mare si prietenii lui :))
  • +5 (5 voturi)    
   Normal,pana atunci n-a fost nimic (Joi, 10 iunie 2021, 14:08)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   doar bezna totala.
  • +2 (4 voturi)    
   Lumea a apărut (Joi, 10 iunie 2021, 14:20)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Romanii nu prea existau în secolul IV
  • -2 (6 voturi)    
   N-ai citit articolul (Joi, 10 iunie 2021, 14:31)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   E vorba despre romani ca neam:"tot ceea ce românii au obţinut bun în istorie ".
 • +7 (13 voturi)    
  aha (Joi, 10 iunie 2021, 14:23)

  Nevermind [utilizator]

  Pai atunci donez cruce. Caut patriarh care sa se auto-rastigneasca pentru poporul roman.
 • +2 (6 voturi)    
  Suferinta crucii (Joi, 10 iunie 2021, 14:26)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Adica tezele la matematica, nu ? Copiii care fac culegeri pana se plictisesc. Despre asta vorbeste, cred. Ca da, prin jertfa si cruce, adica munca grea studiind stiintele exacte.

  De acord cu el.
 • +1 (5 voturi)    
  Dar securistii ca tine,.... (Joi, 10 iunie 2021, 14:35)

  gigiN [utilizator]

  ....tot prin cruce i-am...obtinut ?
  • -2 (8 voturi)    
   Nu puiuț (Joi, 10 iunie 2021, 16:08)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Aici e vorba de cruce. La voi la organe era cu steaua. Aia e a lui Sarsailă. Păi ce? Ai uitat deja?
 • +4 (8 voturi)    
  De robie zice ceva? (Joi, 10 iunie 2021, 14:37)

  veganu [utilizator]

  Tot in umele crucii a avut biserica ortodoxa din RO sclavi romi timp de secole? Nu i-am auzind caindu-se, ci doar scuzadu-se ca asa erau vremurile.
  • +1 (3 voturi)    
   Romii erau deja robi, (Joi, 10 iunie 2021, 19:29)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui veganu

   cand au ajuns in tarile Romanesti, nu i-a inrobit biserica ortodoxa romana. Nicolae Iorga corelează apariția rromilor pe aceste meleaguri cu Invazia mongolă în Europa din 1241, aratand ca robii rromi (care erau cercetașii, iscoadele, rotarii, crescătorii de cai, căruțașii, căldărarii, pielarii, corturarii și fierarii mongolilor și mai târziu ai tătarilor) au fost preluați, ca robi, de la mongoli și tătari în secolul al XIV-lea, odată cu înfrângerea acestora de către regii poloni sau ungari si de către voievozii români. Codul penal al anului 1818 din Țara Românească preciza că „Toți țiganii sunt născuți robi” și că „Țiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”..Cum se poate caina azi statul roman pt lucruri legiferate cu sute de ani in urma, cand, in intreaga lume, sclavia era considerata normalitate?
 • +5 (9 voturi)    
  Tot ce am obţinut în istorie bun s-a făcut prin (Joi, 10 iunie 2021, 14:46)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  MUNCA !
  • 0 (4 voturi)    
   Și hoția are parte ei de realizări istorice, (Joi, 10 iunie 2021, 19:04)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   vesticii s-au organizat în cetăți ce au devenit orase datorită incursiunilor de jaf ale hunilor.
   Un om capabil să trăiască numai din munca lui nu are niciun interes să se asocieze cu alții, hoția este catalizatorul pentru organizarea socială. Cu cât este mai organizată o societate cu atât se muncește mai puțin deci, implicit, se fură mai mult.
 • +5 (11 voturi)    
  si alegerea lui Alexandru Ioan Cuza (Joi, 10 iunie 2021, 14:48)

  Coresponedntu [utilizator]

  s-a facut tot prin cruce ? Domnitorul care v-a pus pe toti sarlataniii la respect si v-a nationalizat averile dobandite in secole de asuprire si indobitocire a poporului roman ? Ne-ar trebui acum niste lideri ca AI Cuza , care sa va puna la respect, sa va confiste averile nemuncite si sa va puna sa platiti taxe. Si sa nu mai fiti finantati de la bugetul de stat ci de catre cei care va frecventeaza. Norocul vostru ca nu avem deocamdata politicieni cu coloana, numai lingai care va pupa patrafirele pentru voturi si va umplu buzunarele cu arginti. Ghinionul vostru este ca vantul libertatii si emanciparea poporului roman va urma trendul european si palatele si templelel voastre vor deveni goale in cativa ani.
  • -2 (6 voturi)    
   Ce ar fi să pui mâna pe carte? (Joi, 10 iunie 2021, 16:40)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Cuza a fost ales domn al Moldovei și Munteniei cu sprijinul direct al Bisericii Ortodoxe ce a susținut activ mișcarea unionistă.

   Ceea ce comuniștii numeau „secularizarea averilor mânăstirești” realizată de Cuza era de fapt nationalizarea proprietăților funciare străine. O mișcare frecventă în Europa epocii sale. Practic moșiile străinilor nerezidenți în România au fost naționalizate. Singurii străini ce poseau moșii largi în România erau diferite mânăstiri și biserici grecești ce le primiseră ca danii mai ales de la domnii fanarioți ai principatelor. Efectul asupra Bisericii Ortodoxe Române a fost mai degrabă pozitiv, pentru că elimina ultimele urme ale autorității străine asupra bisericii naționale.

   În ce privește impozitarea bisericii, ai mare grijă ce-ți dorești. Statul Român a luat cu japca în vremea comuniștilor proprietăți ale Bisericii Ortodoxe ce valorează azi spre 40€ de miliarde. BOR ca biserică națională n-a strâns de gât statul român să restituie proprietățile sau să plătească despăgubiri, ce ar fi mai mari ca bugetul României pe un an.

   S-a făcut un aranajament păgubos pentru biserică ce permite statului să folosească proprietățile bisericii scutind-o pe acesta de taxe și plătindu-i pe preoți de la buget. Sumele primite de biserică sunt mult mai mici decât cele spre 2€ miliarde cât ar fi uzufructul anual normal al proprietăților bisericești utilizate de statul român.

   Patriarhul a spus nu odată că dacă statul roân restituie proprietățile BOR sau despăgubirile aferente, atunci aceasta nu mai are nevoie de nici o centimă de la stat și de niciun fel de scutiri de taxe. Problema e că dacă se întâmplăa asta, statul român intră în încetare de plătți și nu prea mai are de unde să-ți ășătească ție pomana de stat...
   • 0 (4 voturi)    
    ... (Joi, 10 iunie 2021, 19:10)

    sfidare [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Dar cum a dobandit biserica asa averi de atatea miliarde de euro, de ar trebui sa fim noi romanii sclavii bisericii pe viata? Eu nu vad biserica decat o institutie care inseala lumea (prosti). Ce drepturi i se aroga bisericii ca sa fie asa bogata? Si daca e asa bogata si se descurca asa bine de ce i se mai aloca procent din pib?
    Dar nu s-ar putea face o interogare poporului sa spuna ce sa se faca cu toate averile bisericii si cum sa functioneze biserica de acum incolo?
    As vrea sa se calculeze cate miliarde a incasat biserica pentru toate bisericile si salariile trantorilor in ultimiii 40 de ani si sa vedem cate miliarde ne datoreaza noua, poporului, biserica. Nu va este rusine, una, doua, veniti ca statul este dator bisericii, facute calcule, tras linie si lasata biserica sa -si castige existenta asa cum mi-o castig si eu cu firma mea. Mie nu vine nimeni sa-mi dea un leu si nu ma intreaba nimeni daca ma descurc dar bisericii i se aloca procente bune din pib. Firmele ar trebui sa se considere discriminate fata de aceasta institutie consumatoare de bani grei.
    • -1 (3 voturi)    
     corectie (Joi, 10 iunie 2021, 20:56)

     sfidare [utilizator] i-a raspuns lui sfidare

     nu in ultimii 40 de ani, corect in mai bine de 150 de ani
    • +2 (2 voturi)    
     Porunca a 8-a: Să nu furi (Joi, 10 iunie 2021, 22:22)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui sfidare

     Biserica a ajuns așa de bogată prin donații și buna administrație a proprietăților sale. E foarte simplu.

     Problema a apărut atunci când strămoșii matale veniți călare pe tancurile rusești în 1944 și au avut ideea genială de a confisca bunrile bisericii și ale oamenilor mai gospodari în general. După restabilirea statului de drept în România volesn nolens a trebuit să se pună și problema restabilirii valorile furate. După cum ți-am spus, biserica a avut bunătatea să nu ceară înapoi în justiție proprietățile sale și nici contravaloarea lor care ar fi dus statul român la un faliment epic. Astfel s-a ajuns la aranjamentul de azi, prin care preoții sunt plătiți de stat și biserica are scutiri de taxe.

     Înainte de comuniști biserica se autoîntreținea și nu primea NIMIC de la stat. Simgurii preoți plătiți erau cei ce predau în școlile de stat și preoții militari. Biserica Ortodoxă pe lângă faptul că își plătea singură lefurile, a înființat primele spitale și școli din România de azi pe socoteala ei.

     Deci Biserica nu datorează NIMIC statului pentru perioada dinaintea confiscării buncurilor ei din 1948-1950. Din 1950 până azi sunt 70 de ani în care statul român datorează 2€ miliarde/an pentru uzufructul bunurilor BOR utilizate pe gratis.Adică 140€ miliarde + 40€ miliarde (valoarea bunurilor în sine) dei iese frumoasa sumă de 180€ miliarde pe care statul o datorează bisericii. Calculează cu cât au fost plătiți preoții de către stat din 1950 încoace, scazi suma aia din 180€ miliarde și vezi cât îi mai datorează statul Bisericii Ortodoxe.

     Reține: Porunca a 8-a zice: „Să nu furi!” Și are mare dreptate. Sub o formă sau alta hoțul iese până la urmă în pagubă

     P.S.: Aia cu „interogarea poporului” of din limba voastră milițenească. În limba română îi zice „referendum”. Ce zici despre un referendum în care oamenii să decidă dacă ar trebui sau nu să-ți confiște toate bunurile și să-ți anuleze pomana de stat?
     • 0 (4 voturi)    
      sarlatanilor (Vineri, 11 iunie 2021, 8:30)

      sfidare [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Oare suntem asa de prosti ca sa nu intelegem cum si-a dobandit biserica averile, oare chiar nu intelegem si nu vedem ce produce biserica. Daca este asa de bogata de ce nu a luat masura ca toti cei care vin in ea sa nu lase niciun leu? Stii cat costa o inmormantare, o cununie, o pomenire?

      Hotul fiind biserica, nu? Da, am incredere ca Dumnezeu si toti Sfintii va vor rasplti dupa faptele voastre. Cum arata Hristos si cum arata IPS (si pe langa el sute de alti inalti ai biesericii) in situatia in care in RO sunt mii de copii care nu au ce manca sau nu frecventeaza o scoala. Nu mai zic de nivelul de saracie al multor romani care platesc taxe la stat in comparatie cu huzureala voastra. S-a facut o statistica a averilor preotilor si copiilor lor? In situatia in care aceasta institutie nu produce nimic (pentru stat ca pentru ea...) ba mai mult nu plateste nici taxe la stat.
      Stiti cum arata inaltele fete bisericesti de pe la noi? exact cum arata o vedeta tunata, cu multe operatii estetice de nu iti mai vine sa deschizi televizorul. Parca ar fi o concurenta intre aceste doua categorii.

      Nu am folosit cuvantul referendum pentru ca implica costuri mult prea mari, este suficienta o interogare pe net ca sa vedeti pe unde se afla popularitatea bisericii. Si tot poporul sa decida ce sa faca cu tot ce a dobandit biserica.
      Cultivatul pamantului! Pai daca esti un popa care nu faci nimic stai toata ziua si citesti si crezi ca numai tu stii de cuvantul referendum de Eminescu si Noica....
   • -1 (3 voturi)    
    tiganii robi eliberati, la ce suma sunt evaluati?! (Joi, 10 iunie 2021, 22:18)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    .
    • +3 (3 voturi)    
     Întreabă-i pe turcii și tătarii ce i-au adus. (Vineri, 11 iunie 2021, 2:20)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

     Ăia ai căror strămoși au fost robiți au ajuns în lumea civilizată și au șansa la o viață decentă. Restul trăiesc cu „demnitate” prion Pakistan și India...
 • +1 (5 voturi)    
  offf (Joi, 10 iunie 2021, 15:07)

  sfidare [utilizator]

  Toata saracia acestei tari se trage din prea multi bani nemeritati si orientati (politic) fara cap in biserici si impopotanarea acestor oameni ai bisericii. Va dati seama numai vesmantele de pe el cat costa?? Faceti o socoteala simpla cate scoli, gradinite, spitale, drumuri s-ar fi facut cu banii investiti in biserici si salaroaiele lor, care nu produc nimic inafara de sfidare, institutii la care ar fi avut acces si ar fi fost utile pentru binele si bunastarea a milioane de oameni. De ce nu ne-au scapat prin cruce si de coronavirus care de un an si ceva a omorat atata amar de oameni iar daca nu iesea vaccinul mai repede cine stie unde se ajungea. De ce nu se folosesc banii in cercetare medicala si se investesc in acesti visatori sarlatani?
  • 0 (6 voturi)    
   Sfidarea ignorantei (Joi, 10 iunie 2021, 19:08)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui sfidare

   Europa civilizata de azi se datoreaza celor trei piloni: democratia elena, dreptul roman si crestinismul. Spitale in acceptiunea lor moderna de azi sunt urmasele celor infiintate de Sf Vasile cel Mare in sec IV. Saracia acestei tari se trage din faptul ca n-am avut colonii pe care sa le jefuim, din contra , am fost colonie pt marile imperii(turci, austroungari, rusi etc). Sute de ani biserica romana a intretinut spitale('bolnite' sau 'vasiliade 'pe langa manastiri) si scoli unde romanii invatau buchiile cartilor( Diaconul Coresi a fost un diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român, editorul primelor cărți tipărite în limba română. A editat 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare și răspândite în toate ținuturile românești, facilitând unitatea lingvistică a poporului român, dar și apariția limbii române literare). "Visatorii sarlatani" au donat statului roman in 2020, 5 milioane euro in lupta cu pandemia, materiale si aparatura medicala. In fiecare trimestru toti preotii din tara doneaza sange pt spitale. Din banii credinciosilor acestei tari se ridica stadioane de sute de milioane de euro a caror gazon schimbat periodic ajung sa coste cat o catedrala..Si tot din taxele lor se platesc salariile si pensiile speciale ale comunistilor, securistilor si militienilor atei ai vechiului regim..
   • +2 (2 voturi)    
    savantul Nicolae Paulescu: (Joi, 10 iunie 2021, 21:33)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    "Ideea de Dumnezeu este o noţiune fundamentală, fără de care ştiinţa cade în absurd.
    Medicul trebuie să fie, în același timp, un savant care iubește din tot sufletul știința medicală, să fie o ființă care se jertfește pentru alții, până la moarte și, în sfârșit, să fie un învățător al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei...și așa ar fi în realitate, dacă confrații nedemni n-ar fi deschis tarabă în templul sacru al medicinei.
    Fără Dumnezeu, viaţa nu poate fi explicată.
    Îngrijiţi pe bolnav nu ca pe un frate, ci ca pe Însuşi Dumnezeu." (Discurs in fata studentilor la medicina)
   • -1 (3 voturi)    
    elvetia ortodoxa a avut cele mai multe colonii! (Joi, 10 iunie 2021, 22:16)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    sa-mi dea si mie bugetul o suta de milioane, ca dau si eu 5 milioane taxe la buget, ca sa pot rage: ba, nenorocitilor, din taxele mele va hraniti toti!
    • +2 (2 voturi)    
     "ba, nenorocitule" (Vineri, 11 iunie 2021, 9:57)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

     Traiesc din pensia mea de ing. dupa 40 de ani de munca, nu din banii tai. Banii tai se duc in pensiile comunistilor , securistilor si militienilor atei. Si tot nu ajung, asa ca sunt platite din taxele celor 99,79% romani declarati credimciosi in unul din cele 18 culte recunoscute de stat, cf. INStatistica.
  • 0 (4 voturi)    
   Mihai Eminescu: (Joi, 10 iunie 2021, 21:31)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui sfidare

   "Biserica ortodoxa e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit și a unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit în mod egal de înghițirea printre poloni, unguri, tătari și turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare și singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea și ritualurile ei poate fi cosmopolit, socialist, republican universal și orice i-o veni în minte, dar numai român nu e“ (Mihai Eminescu, „Liber-cugetător, liberă-cugetare“, „Timpul“, 2 februarie 1879).
   raspunde trimite
  • +2 (2 voturi)    
   filozoful Constantin Noica: (Joi, 10 iunie 2021, 21:34)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui sfidare

   Acuzat fiind de securisti,datorinta credintei, de 'obscurantism religios', a spus:"Nu pierd nimic daca sunt credincios si Dumnezeu nu exista, dar, daca El exista, am castigat TOTUL".
 • -2 (2 voturi)    
  conform expresiei: ”i-a pus cruce”! (Joi, 10 iunie 2021, 22:10)

  Antenistontel [utilizator]

  .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by