Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat joi, la sărbătoarea Înălţării Domnului, că "tot" ceea ce românii au obţinut bun în istorie "s-a făcut prin cruce", prin jertfă şi a accentuat datoria tuturor de a păstra unitatea, libertatea şi demnitatea neamului.

Patriarhul DanielFoto: basilica.ro

"Ziua Eroilor este prăznuită în Ziua Înălţării Domnului şi pentru a ne arăta că Hristos s-a înălţat întru slavă, după ce a trecut prin Cruce şi Înviere, după ce a trecut prin jertfă. Aceasta explică şi faptul că stema României, vulturul auriu, nu cenuşiu, auriu, care înseamnă popor botezat de la naşterea sa în istorie, poartă crucea în plisc şi se înalţă pe verticală. Pentru că tot ce am obţinut în istorie bun s-a făcut prin jertfă şi, deci, prin cruce s-a ajuns la Înviere şi prin suferinţa crucii şi bucuria Învierii s-a ajuns la Înălţare în slavă, adică în binecuvântarea Preasfintei Treimi", a spus Patriarhul Daniel, în predica după Sfânta Liturghie, potrivit Agerpres.

Întâistătătorul BOR a îndemnat la cinstirea eroilor neamului şi la păstrarea unităţii, libertăţii şi demnităţii poporului român.

"Să ne ajute bunul Dumnezeu să cinstim pe eroii neamului şi să nu-i uităm, să-i pomenim. Recent, ministrul Apărării ne-a trimis un DVD cu numele tuturor eroilor români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în Războiul de Independenţă din 1877, Al Doilea Război Balcanic, din Primul şi al Doilea Război Mondial. Dacă s-ar tipări o carte ar fi peste 2.000 de pagini: numele şi locul unde sunt înmormântaţi eroii neamului. Această listă a eroilor români de la Războiul de Independenţă şi până la sfârşitul celui de-Al Doilea Mondial se află acum pe site-ul catedralaneamului.ro pentru că în piciorul Sfintei Mese (din Altarul Catedralei Neamului - n.r.), cu o zi înainte de sfinţirea Altarului, în 24 noiembrie 2018, au fost puse listele cu numele eroilor români din toate timpurile pe care noi îi cunoaştem. Să ne ajute bunul Dumnezeu să simţim că avem datoria să păstrăm unitatea, libertatea şi demnitatea poporului român spre slava lui Dumnezeu şi a noastră mântuire. Amin. Hristos s-a Înălţat!", a încheiat Patriarhul BOR.

Slujba din Dealul Patriarhiei a fost oficiată în aer liber, în Altarul de vară, de Patriarhul Daniel, împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul. La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii neamului.

Klaus Iohannis: Un moment cu profunde semnificaţii spirituale

Eroii neamului nostru au fost şi continuă să fie adevărate simboluri ale abnegaţiei, ale curajului şi ale simţului datoriei, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, joi, la ceremonia organizată cu prilejul "Zilei Eroilor" de la Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut".

"Suntem astăzi, împreună, aici, pentru a celebra Ziua Eroilor noştri, odată cu sărbătoarea Înălţării Domnului, un moment cu profunde semnificaţii spirituale. Cu acest prilej, aducem piosul nostru omagiu jertfei tuturor eroilor români care, de-a lungul veacurilor, şi-au sacrificat viaţa pe câmpurile de luptă, pentru pământul românesc, pentru apărarea ţării şi întregirea neamului, pentru libertate, dreptate şi democraţie. Prin devotamentul şi jertfa lor nepreţuită au fost apărate integritatea şi libertatea ţării şi s-a afirmat demnitatea naţională a României", a subliniat şeful statului.

Preşedintele a spus că valorile şi principiile care au călăuzit destinul eroilor neamului rămân repere de responsabilitate.

Ziua Eroilor, sărbătorită în fiecare an de Înălțare

În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În 2021, Ziua Eroilor are loc în data de 10 iunie.

În această zi, potrivit programului manifestărilor publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 568 din 3 iunie 2021, au loc ceremoniale militare şi religioase la nivel naţional organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state, organizate de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau oficiilor consulare, programe organizate de Ministerul Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare, dedicate aniversării Zilei Eroilor, în instituţiile/unităţile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, de tipul lecţii deschise.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale organizează manifestări comemorative, în funcţie de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum şi la cimitire, parcele de onoare şi monumente de război. La ora 12.00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului.