​100 de mii de vizitatori veneau în fiecare an în Parcul Național Cheile Nerei, acolo unde se află și celebra cascadă Bigăr, care s-a prăbușit ieri din cauze naturale, după cum susțin autoritățile locale. Aflate la o distanță de șapte-opt ore cu mașina de București, Cheile Nerei reprezintă una dintre cele mai cunoscute în străinătate destinații de vacanță din România.

Cascada Bigăr s-a prabusitFoto: Captura video

Cascada Bigăr s-a prăbușit luni „sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, după cum susține Romsilva în replică la acuzațiile făcute de un ghid turistic local care acuza o intervenție a omului pe cursul de apă.

Dincolo de această controversă, cascada este una dintre cele mai cunoscute destinații din România, fiind situată în Cheile Nerei, aproape de orașul Bozovici din județul Caraș-Severin.

În anul 2013, site-ul american „The World Geography” a clasat Cascada Bigăr pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade din lume. Anterior, în septembrie 2010, un ghid turistic internațional, National Geographic Traveler - Romania, făcea pentru întâia oară prezentarea acestei cascade în presa turistică de specialitate.

Peste 100 de mii de turiști veneau anual în zonă, cel mai mare flux de vizitatori înregistrându-se în perioada 1-6 iunie 2017, după ce zona a fost reamenajată, potrivit președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Romeu Dunca susține că în zonă există și alte obiective turistice importante și că, deși prăbușirea cascadei reprezintă o mare pierdere, speră ca turiștii vor continua să vină în Cheile Nerei.

Cheile Nerei se întind de-a lungul râului Nera în județul Caraș-Severin între localitățile Sasca Montană și Șipotu Nou. Sunt peste 20 de kilometri de chei propriu-zise, cele mai lungi chei din România, într-un peisaj sălbatic și spectaculos, cu rocă calcaroasă. În zonă sunt canioane, peșteri și cascade.

Site-ul de travel Tuk Tuk a făcut o listă cu zece obiective turistice care pot fi văzute în Cheile Nerei.

Printre acestea se numără: Cascada Văioaga, Ochiul Beiului- un lac cu apă turcoaz, alimentat de un izvor, cascada Beușnița, Lacul Dracului- un fost lac subteran, cascada Susara, mânăstirea Nera, localitatea Sasca Montana și La tunele- o succesiune de tunele, de dimensiuni diferite, într-un peisaj sălbatic.

Citește aici mai multe informații despre prăbușirea cascadei Bigăr