Vânzările cu amănuntul au înregistrat o creștere record în aprilie (38,4% față de aprilie 2020), potrivit datelor transmise vineri de Institutul Național de Statistică. Explicațiile sunt două: lumea a făcut în aprilie cumpărăturile de Paște (cel ortodox a căzut în 2 mai), cealaltă explicație fiind dată de efectul de bază: în aprilie anul trecut am avut lockdown, astfel că vânzările din comerț se prăbușiseră. Vânzările de combustibili au fost slabe în aprilie (scădere lunară de 5,7%), ceea ce sugerează că oamenii au respectat restricțiile de mobilitate, arată un raport al unei bănci comerciale. Vânzările on-line au crescut cu 23,3% , reflectând o schimbare permanentă a comportamentului de cumpărături. Înainte de declanșarea crizei coronei, creșterea vânzărilor on-line se situa într-o singură cifră.

Masa de PasteFoto: Tatiana Pinkasevich, Dreamstime.com

Se pare că economia a continuat să accelereze în primăvară, iar românii au dat drumul la consum. E drept, de partea cealaltă, a ofertei de bunuri și servicii, reluarea activităților economice a prins firmele puțin în off-side: cu o penurie de forță de muncă și probleme ale lanțului de aprovizionare, ceea ce a dus pe alocuri la dificultăți în satisfacerea cererii și le-au determinat să crească prețurile. Unele magazine caută să angajeze personal iar altele și-au redus orarul de lucru pe fondul imposibilității de a găsi angajați. De asemenea, sectorul Horeca este afectat, mulți dintre foștii angajați plecând pe Litoral, unde a început sezonul, iar foștii angajatori nu-și mai găsesc bucătari decât cu mare greutate. De asemenea, se caută oameni care să lucreze în construcții, oferta pentru ingineri pornind de la 4.500 de lei net lunar, iar pentru muncitori necalificați ajungând la 6-7.000 de lei.

Estimările econometrice elaborate indică revenirea ritmului anual al vânzărilor din comerțul cu amănuntul peste dinamica potențială în aprilie, pentru prima oară după 11 luni, se mai arată în raportul unei bănci comerciale.