Cazul filării a doi jurnaliști și a doi magistrați români într-un local din Capitală, la începutul anului, a fost inclus de Departamentul american de stat în Raportul anual privind drepturile omului.

Ziaristi si procurori filatiFoto: Captura YouTube

Departamentul de stat a publicat raportul pe 2020 privind drepturile omului, care arată progresele și vulnerabilitățile statelor la capitolul drepturile omului și libertăți fundamentale.

În raport, este inclus și cazul filării jurnaliștilor Alex Costache și Cosmin Savu, în timp ce se aflau într-un local din Capitală împreună cu Horațiu Radu, atunci procuror șef adjunct al procurorului general și cu judecătorul Răzvan Păştilă.

"În februarie, reporterii Alex Costache de la TVR și Cosmin Savu de la ProTV au fost urmăriți, filmați și intimidați de șase persoane, înainte, în timpul și după ce cei doi s-au întâlnit cu un procuror și un judecător la un eveniment privat, într-un restaurant. Imagini cu cei patru au fost diseminate în 21 februarie de către canale media controlate de oligarhi și patroni de presă care se confruntă cu acuzații de corupție în curs de anchetă sau au fost arestați anterior pentru fraudă", notează Departamentul de stat în raport.

În document se precizează că procurorii militari au deschis o anchetă privind supravegherea și filmarea ilegală, iar în aprilie procurorul general Gabriela Scutea a respins probele strânse de procurorii militari, susținând că procurorii nu au jurisdicție.

Cum a fost deschis acest dosar

În 21 februarie, România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar Serbia, a difuzat imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Ei au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind "dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.

Două zile mai târziu, Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în acest caz. Ulterior, s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru infracțiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pîrlog, cel care a deschis acest dosar, declara pentru HotNews.ro, răspunzând unei întrebări legate de competența Parchetului Militar pe astfel de cazuri, că există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în acest caz.

La câteva zile, Parchetul General, la a cărui conducere fusese instalată Gabriela Scutea, a solicitat Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul București predarea „de îndată” a dosarului penal deschis de procurorul Bogdan Pîrlog în cazul filării unor ziariști și magistrați, potrivit unei note obținute de HotNews.ro. De asemenea, Scutea a dispus un control legat de modul în care a fost deschis dosarul.