Marina rusă a efectuat exerciţii militare în Arctica, în apropiere de Zemlia Aleksandri, arată imagini satelitare surprinse de societatea de tehnologie spaţială Maxar Technologies, cu sedul în Colorado, o dovadă a faptului că preşedintele Vladimir Putin intenţionează să consolideze prezenţa militară rusă în această regiune disputată, relatează Euronews, preluat de News.ro.

Submarin rusesc in gheataFoto: AFP / AFP / Profimedia

Trei submarine nucleare ruseşti au traversat aproape simultan pe sub gheaţa arctica în locul respectiv.

Insula Aleksandra face parte din arhipelagul rus Franz Josef, pe care armata rusă a înfiinţat recent o bază.

Rusia acordă prioritate unei consolidări a prezenţei sale militare în regiunea arctică, în care s-ar afla un sfert dintre zăcămintele nedescoperite de petrol şi gaze naturale din lume. Moscova evaluează la 30.000 de miliarde de dolari valoarea bogăţiilor minerale ale Arcticii.

Vladimir Putin a lăudat vineri succesul unor exerciţii fără precedent ale Marinei ruse şi a precizat că submarine au efectuat tiruri cu torpile, iar avioane de vânătoare au survolat Polul Nord.

El a ordonat ”continuarea expediţiilor arctice în vederea studierii şi dezvoltării prezenţei (ruse) în Marele Nord, cu scopul de a asigura securitatea militară a Rusiei”.

Incidentul în care canalul Suez a fost blocat timp de aproape o săptămână, îl încurajează pe liderul de la Kremlin să caute să dezvolte alte rute comerciale care ar putea să treverseze Marele Nord, o consecinţă a modificărilor climatice.

Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia îşi dispută jurisdicţia asupra unor părţi ale Articii, iar scăderea volumului gheţii polare oferă noi posibilităţi de exploatare a resurselor regiunii şi deschiderii unor noi căi de navigaţie.