Restricțiile din Capitală nu vor fi schimbate ca urmare a acțiunii a 2.000 de oameni, afirmă prefectul Capitalei, Alin Stoica. Într-o declarație susținută alături de șefii Poliției și Jandarmeriei București pe tema protestelor de marți noapte, prefectul a spus că toate restricțiile sunt menite să protejeze, iar autoritățile nu vor renunța la ele. Despre închiderea magazinelor de la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, prefectul a afirmat că "nu este o schimbare dramatică în viața noastră".

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce a declarat prefectul Capitalei, marți:

  • "Aproape toţi locuitorii Capitalei respectă aceste restricţii şi înţeleg importanţa lor. Nu sunt de fapt nişte restricţii, ci nişte limitări ale confortului, pentru a proteja sănătatea oamenilor. Nu vom renunţa la aceste măsuri, pentru sunt menite să ne protejeze pe noi.
  • Acţiunea a 2.000 de oameni, care nu înţeleg importanţa acestor măsuri, nu ne vor determina să le schimbăm (...)
  • Magazinele nu se vor închide în Bucureşti, magazinele îşi vor schimba programul eventual. (...) În unele ţări, şi dau un exemplu mai apropiat, Austria, în mod normal magazinele se închid la ora 18.00. Evident că este o lipsă de confort în momentul în care eşti obişnuit ca magazinele să se închidă mai târziu, dar închiderea magazinelor la ora 18.00 nu reprezintă o schimbare atât de dramatică în viaţa noastră. Este doar o lipsă de confort pe care o resimţim.
  • Majoritatea oamenilor respectă aceste reguli. Nu sunt proteste masive, sunt proteste cu 1.500-2.000 de oameni şi câţiva sunt violenţi".

În București și în localitățile în care rata de infectare a trecut de 4, carantina de noapte se aplică de la ora 20.00, iar magazinele se închid la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Acolo unde rata de infectare este de peste 7,5, aceste restricții se aplică pe tot parcursul săptămânii. În Capitală, luni rata de infectare ajunsese la 7,05.

Luni, în Capitală și în mai multe orașe au avut loc, pentru a doua zi la rând, proteste anti-restricții, organizate de AUR.

În urma violențelor de la protestele de marți seară din București, 188 de persoane au fost duse la audieri la Poliție și au fost date amenzi de peste 200.000 de lei, fiind deschise dosare penale pentru ultraj și distrugere. Prefectul Capitalei și șefii Jandarmeriei și Poliției București au relatat miercuri dimineață cum a degenerat manifestația: un gup de 300 de oameni s-au aşezat pe carosabil, trei persoane au încercat să iasă din coloana de manifestanţi, iar la intervenţia jandarmilor tot grupul a devenit violent și a aruncat cu pietre în jandarmi. Prefectul Capitalei, Alin Stoica (numit de USR-PLUS), a ținut să îi felicite pe jandarmi "pentru calm și profesionalism".