Ministrul de Interne Lucian Bode a fost audiat luni la Curtea de Apel București, unde a fost citat ca martor în procesul în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată, fiind acuzată că ar fi acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la "băiatul deștept" Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate pentru o serie de contracte cu Hidroelectrica.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a spus, la ieșirea de la instanță, că a fost audiat ca martor într-o dublă calitate pe care o avea în 2012 - membru al Biroului Politic Național al PNL și ministru al Economiei în perioada februarie-aprilie.

Bode a reamintit că a fost audiat în acest dosar, ca martor, și în 2017, la DNA: "Am dat și atunci o declarație la DNA, mi-am menținut această declarație și acum, în instanță".

Lucian Bode a reamintit, de asemenea, că în acea perioadă Guvernul României avea un acord cu Fondul Monetar Internațional, iar printre obligațiile asumate era și renegocierea contractelor bilaterale pentru energia electrică.

  • "În perioada în care am fost ministru, am spus şi în faţa instanţei, îmi amintesc că echipele de negociere de la Hidroelectrica aveau printre altele obligaţia să urmărească perioada de valabilitate a acestor contracte, reducerea cantităţii de energie electrică livrată, creşterea tarifelor la care se vindea energia electrică şi introducerea unei clauze de hidraulicitate scăzută. Ce înseamnă asta? Când era secetă, Hidroelectrica să nu fie obligată să vândă energie în cantitatea contractată. Acestea sunt chestiunile despre care am vorbit foarte mult în 2012.
  • Din păcate, misiunea FMI era în derulare când Guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu a fost demis prin moţiune de cenzură în aprilie 2012. Aşadar, eu am putut să spun de unde a preluat Hidroelectrica aceste contracte în mandatul meu şi până unde le-a dus", a declarat Lucian Bode.

Întrebat de jurnalişti dacă s-au făcut presiuni la acea vreme ca anumite firme să beneficieze de tarife preferenţiale de la compania Hidroelectrica, Bode a spus: "Nu. Eu am urmărit interesul statului român şi dovadă a afirmaţiei mele stau rezultatele negocierilor la sfârşitul mandatului meu".

În iulie 2020, instanța supremă a decis că procesul Hidroelectrica, în care Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și de spălare a banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă, poate începe.

Tot atunci, DNA a anunțat că omul de afaceri Radu Budeanu, patron al publicațiilor Cancan și Gândul, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, în dosarul Hidroelectrica. În acest dosar, el era urmărit penal din 2015, fiind acuzat că a intermediat mita de 5 milioane dolari către fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea. Elena Udrea a reacționat atunci printr-un mesaj pe Facebook în care se declară din nou nevinovată, susținând că acuzațiile pe care i le aduc procurorii sunt "mincinoase".

Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în decembrie 2017, în dosarul în care fostul ministru al Dezvoltării este acuzată că a acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la "băiatul deștept" Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica.

Procurorii susțin că Elena Udrea "a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA". Este vorba de Bogdan Buzăianu, considerat cel mai puternic "băiat deștept" din energie.

Din această sumă, Udrea ar fi primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, și o creanță de 900.000 de euro, respectiv "o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații". Dan Andronic era patronul Evenimentului Zilei.

Potrivit procurorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media - Evenimentul Zilei, n.r.), Elena Udrea "a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe".