Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că va respecta Constituția în ceea ce privește o eventuală remaniere. Întrebat despre afirmațiile liderului USR, Dan Barna, referitoare la remanieri, Florin Cîțu a spus că este doar decizia premierului, acesta având ultimul cuvânt. Dan Barna afirmase în cursul zilei de miercuri că premierul nu poate remania un ministru de la USR-PLUS fără acordul acestor partide.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu respect Constituţia şi în Constituţie spune foarte clar cum se face o remaniere. Restul, discuţii politice, ce se întâmplă în spate asta este altceva. În momentul în care se ia o decizie, este doar decizia premierului şi are ultima decizie. În rest, discuţii putem să avem şi vom avea discuţii tot timpul. Eu doar vorbesc despre Constituție şi despre atribuţiile fiecărei persoane în Guvernul României", a spus premierul.

Potrivit Constituției, remanierea guvernamentală se face la propunerea prim-ministrului. Președintele revocă şi numeşte, însă doar la propunerea premierului. Și șeful PNL, Ludovic Orban, a amintit de Constituție în ceea ce privește remanierea unui ministru. "Demiterea se face la propunerea premierului, prin decizia președintelui. Noi ne dorim ca fiecare ministru să aibă performanță, să nu fie necesară remanierea niciunui ministru”, a spus Orban.

Dan Barna a amenințat voalat chiar cu ruperea coaliției în cazul în care premierul ar remania un membru USR - PLUS. "Premierul poate să remanieze un ministru din partid, dar asta presupune remanierea întregii coaliții. Nu există varianta în care premierul ia cu mâna un ministru de la noi fără acordul nostru. Nu există nici varianta ca eu, unul dintre liderii Coaliției, să fac acest lucru cu un ministru PNL", a spus Barna.

Acesta consideră că fiecare partid din coaliție își evaluează propriii miniștri.