Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, înainte de inaugurarea administrației Biden, că, după patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă.

Ursula von der LeyenFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Șefa executivului european a mai spus că UE este gata pentru ”un nou început” în relația cu Washingtonul, potrivit Reuters. Ea a punctat că revenirea SUA în Acordul de la Paris ar fi un punct de plecare extrem de puternic în resetarea relațiilor transatlantice.

De asemenea, pe lângă lupta de combatere a încălzirii globale, ea speră că SUA se vor alătura UE în ceea ce privește gestionarea pandemiei de coronavirus.

Cele două teme evocate de von der Leyen au constituit principalele promisiuni în campania electorală a lui Joe Biden. Democratul urmează să depună jurământul de credință miercuri, în cadrul tradiționale ceremonii de inaugurare, ce se desfășoară în condiții excepționale, atât din cauza pandemiei, cât și a măsurilor de securitate impuse după violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

Donald Trump nu va participa la ceremonie, gestul său fiind fără precedent pentru epoca modernă, deși nu constituie o premieră în istoria transferului democratic de putere din SUA. Trump a fost pus sub acuzare pentru violențele de la Capitoliu și urmează să fie judecat în Senat.