Majoritatea școlilor vor fi redeschise din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, iar măsura va fi luată în funcție de scenariul în care se află fiecare localitate, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis. În ceea ce privește redeschiderea universităților, decizia va fi luată de fiecare universitate.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului a precizat că decizia va intra în vigoare dacă pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni. O decizie finală va fi luată în 2 februarie, când la Palatul Cotroceni este programată o nouă ședință a președintelui cu premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Școlile vor urma să funcționeze fizic după cele trei scenarii din această toamnă, în funcție de incidența cazurilor în ultimele 14 zile la o mie de locuitori, respectiv „verde” (între 0 și 1,5), „galben” (între 1,5 și 3) și „roșu” (peste 3).

  • În scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic.
  • În scenariul galben, vor merge fizic la ore copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din anii terminali.
  • În scenariul roșu, merg la ore copiii de grădiniță și cei din ciclul primar.

Dacă într-o localitate rata de infectare trece de 6, se intră în carantină și învățământul se desfășoară online, a precizat Klaus Iohannis.

HotNews.ro a transmis VIDEO și LIVETEXT declarațiile președintelui Iohannis (sursa - Administrația Prezidențială):

  • Am avut până adineaori o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, ministrul Sănătății și alte personalități din domeniu. Tema discuției a constat în: deschidem sau nu deschidem școlile pentru învățământul față în față.
  • Și pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală.
  • Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate.
  • În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.
  • În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII.
  • În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
  • Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare.
  • Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.
  • Acestea sunt concluziile principale. Foarte pe scurt și despre universități – având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul.
  • Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Și apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli.
  • În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală - repet, decizia finală - va fi luată pe 2 februarie.
  • Dar, încă o dată, dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris.