Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
Majoritatea școlilor vor fi redeschise din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, iar măsura va fi luată în funcție de scenariul în care se află fiecare localitate, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis. În ceea ce privește redeschiderea universităților, decizia va fi luată de fiecare universitate.
Șeful statului a precizat că decizia va intra în vigoare dacă pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni. O decizie finală va fi luată în 2 februarie, când la Palatul Cotroceni este programată o nouă ședință a președintelui cu premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Școlile vor urma să funcționeze fizic după cele trei scenarii din această toamnă, în funcție de incidența cazurilor în ultimele 14 zile la o mie de locuitori, respectiv „verde” (între 0 și 1,5), „galben” (între 1,5 și 3) și „roșu” (peste 3).
În scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic.
În scenariul galben, vor merge fizic la ore copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din anii terminali.
În scenariul roșu, merg la ore copiii de grădiniță și cei din ciclul primar.
Dacă într-o localitate rata de infectare trece de 6, se intră în carantină și învățământul se desfășoară online, a precizat Klaus Iohannis.
HotNews.ro a transmis VIDEO și LIVETEXT declarațiile președintelui Iohannis (sursa - Administrația Prezidențială):
Am avut până adineaori o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, ministrul Sănătății și alte personalități din domeniu. Tema discuției a constat în: deschidem sau nu deschidem școlile pentru învățământul față în față.
Și pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală.
Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate.
În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.
În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare.
Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.
Acestea sunt concluziile principale. Foarte pe scurt și despre universități – având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul.
Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Și apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli.
În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală - repet, decizia finală - va fi luată pe 2 februarie.
Dar, încă o dată, dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
Se vor închide la loc până cel târziu în 8 martie. (Joi, 14 ianuarie 2021, 17:31) Nyk1 [utilizator]
...pe fondul răspândirii variantelor mutante super-transmisibile din UK sau din Africa de Sud.
Vaccinații vor contribui la imunitatea de turmă, dar până în 8 februarie nu vor fi suficienți pentru a face o diferență atât de mare încât să se poată deschide școlile fără a declanșa un dezastru.
dar sunteti pregatiti? (Joi, 14 ianuarie 2021, 18:13) vodatepes [utilizator]
Dar scolile sunt pregatite? In Bucuresti daca iar avem o avarie care lasa mai mult de jumatate de oras fara caldura copii vor merge in sali unde este frig. Nu se vor imbolnavi de covit ci de gripa sezoniera, bronsite etc, Scolile sunt pregatite sa primeasca copii? Daca sunt la fel cum sunt si centrele de vaccinare atunci nu mai avem cuvinte........
lasa-ne (Joi, 14 ianuarie 2021, 18:52) Vasile-Vasile [utilizator] i-a raspuns lui Remarque
Lasa-ne omule, ca ne omori cu distantarea ta. iti e frica de oameni, fugi, du-te in padure. virusul nu se transmite asa usor. citeste biologia de clasa a 6-a. mass-media ne spala creierele usor si repede.
. (Joi, 14 ianuarie 2021, 19:05) zigzag [utilizator] i-a raspuns lui Vasile-Vasile
Nu e vorba sa fugi in padure, e vorba sa nu te oblige prin lege sa te expui riscului. E foarte ok sa iti trimiti copiii la scoala, daca iti asumi asta ca parinte. Dar legea spune ca scoala e obligatorie, practic ma obliga pe mine sa il trimit pe al meu in conditiile in care nu exista un vaccin pentru copii. Eu de ce nu am dreptul legal sa decid in favoarea sigurantei copilului meu?
Da (Joi, 14 ianuarie 2021, 23:18) mihnea1976 [utilizator] i-a raspuns lui zigzag
Tu esti profesor si vrei sa mai stai inca un an in concediu.Timpul trece leafa merge.De ce nu te izolezi intr-o cabana la munte pentru toata viata impreuna cu familia?Asa nu te mai expui nici unui pericol...
bateti campiii (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:32) martel55 [utilizator] i-a raspuns lui mihnea1976
nu sistemul online e neaparat o problema, ci de multe ori parintii care nu mai sunt obisnuiti sa isi supravegheze si indrume copiii si prefera sa il duca 12 re la scoala + after ca sa scape de o grija....sunt scoli unde in online s-a invatat cel putin la fel de bine ca in format fizic, insa ca de obicei la noi, omul sfinteste locul, atata profesorii cat si parintii...oricum nu e normal ca dupa ce un an de zile ti se spune zilnic de nspe mii de ori la TV sa pastrezi distanta, acum sa spuna exact pe dos, ori virusul e o minciuna (desi mor oameni infectati), ori sunt niste irespopnsbaili care nu au facut nimic un an de zile sa imbunatateasca ceva in scoli si acum se spala pe maini, pasand decizia la autoritatile locale si riscul doar la parinti...sa vedem ce vor face cu parintii care nu vor avea curaj sa participe la acest experiment, ii vor baga la puscarie?
Strategie inteligenta (Joi, 14 ianuarie 2021, 18:23) mihaipricop [utilizator]
sacrificam copiii ca sa protejam batranii, pana la 60 de ani mortalitatea e asemanatoare sau chiar mai mica (pt cei sub 30 de ani) decat la gripa sezoniera.
... (Joi, 14 ianuarie 2021, 18:46) tirolez [utilizator] i-a raspuns lui mihnea1976
Atunci sa asteptam sa se vaccineze si unii si altii , sau ma rog, macar acolo, o parte. Pana pe 8 februarie nici macar prima doza nu apuca sa o faca, ce sa mai vorbim de imunitate. Asta in conditiile in care un studiu recent al elvetienilor (care au tinut scolile deschise) arata ca are impact asupra pandemiei, din cauza cresterii mobilitatii.
. (Joi, 14 ianuarie 2021, 22:57) zigzag [utilizator] i-a raspuns lui Rtchj
Si cine sa ne scoata din el? Mai mult de jumatate din profesori sunt antivaccinisti, dovedind un alfabetism stiintific ingrijorator. Imensa majoritate crede in zodii, numerologie, uleiuri esentiale, leacuri babesti, pisica neagra si 3 ceasuri rele. Posibil ca nemersul la scoala sa fie mai bun pentru o parte din copii, macar nu afla tampenii de la semidocti, aiureli pe care trebuie sa te straduiesti, ca parinte, sa i le explici si invalidezi.
... (Joi, 14 ianuarie 2021, 22:48) tirolez [utilizator]
Astia nu stiu sa taie decat cu masura unicat? Ba inchid scolile in toata tara, acum renunta la sistemul hibrid peste tot desi una e sa ai 18 copii in clasa in rural, in unele locuri si mai putin si alta e sa ai 37 de copii in Bucuresti. Bataie de joc. Care e scopul?
sa inytelegem (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:26) martel55 [utilizator]
din aceste scenarii ca tot ce ni se spunea pana acum cu distantarea fizica a fost minciuna?pentru ca in scenariul verde si galben, in noua forma, psr sa fie prezenti fiizc toti elevii dintr-o clasa, indiferent de cati sunt si cat de apropiati vor sta...cu astfel de decizii prin care autoritatile isi contrazis singure ce sustineau ieri, nici nu e de mirare ca populatia nu are incredere nici in autoriati nici in asa zisii specialisti promovati de autoritati...sunt curios ce se va intampla cu parintii care nu vor avea curaj sa isi tirmita copiii fizic in astfel de conditii in clase
Scenariul hibrid trebuie pastrat (Vineri, 15 ianuarie 2021, 10:52) Gladiator_Iasi [utilizator]
In clasele supraaglomerate (peste 25 elevi), scenariul hibrid trebuie pastrat minim inca 1-2 luni. deci, 50% din elevii clasei online, 50% in clasa, prin rotatie
bine Klaus, în sfîrșit, hai că se poate (Vineri, 15 ianuarie 2021, 12:26) di livio [utilizator]
Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate...asta-i cel mai important, bravo...accept botnița și vaccinu, numa deschideți școlile, altfel faceți jocu rușilor și haurilor...că tot îs io trol belarus
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
sa speram ca nu se razgandeste pe 2 februarie.
Asta-i miscare inteligenta dupa mintea ta, nu-i asa ????
Vaccinații vor contribui la imunitatea de turmă, dar până în 8 februarie nu vor fi suficienți pentru a face o diferență atât de mare încât să se poată deschide școlile fără a declanșa un dezastru.
Cum ramane cu regulile de distantare? La Johannis in birou tot atatea persoane sunt?!
iti e frica de oameni, fugi, du-te in padure.
virusul nu se transmite asa usor.
citeste biologia de clasa a 6-a.
mass-media ne spala creierele usor si repede.
sars-cov-2 e doar o raceala/gripa/bronsita mai puternica.
Pana pe 8 februarie nici macar prima doza nu apuca sa o faca, ce sa mai vorbim de imunitate.
Asta in conditiile in care un studiu recent al elvetienilor (care au tinut scolile deschise) arata ca are impact asupra pandemiei, din cauza cresterii mobilitatii.
deci, 50% din elevii clasei online, 50% in clasa, prin rotatie