VIDEO. „Caii de la Letea și Asociații”: O zi din viața și activitatea cailor sălbatici și a salvatorilor lor cu puști și seringi

de Gabriel Bejan, Adi Iacob     HotNews.ro
Duminică, 3 ianuarie 2021, 10:03 Actualitate | Esenţial


Caii de la Letea
Foto: Hotnews
​Pentru a ține sub control numărul cailor sălbatici de pe Grindul Letea și a proteja astfel rezervația naturală, o echipă de la Asociația ARCA (Animals Rescue and Care) merge de mai multe ori pe an în Delta Dunării și vaccinează imuno-contraceptiv iepele. Aceasta este povestea unei zile friguroase din noiembrie 2020, petrecută împreună cu caii de la Letea și cu salvatorii acestora.Caii sălbatici (sau „sălbăticiți”, cum preferă să spună oamenii mai scrupuloși cu termenii) reprezintă un brand turistic cum nu sunt prea multe în România. Cât e vara de lungă, bărcile cu turiști pleacă din Tulcea, Sulina sau din alte locuri din Deltă pentru a ajunge la această margine de lume unde trăiesc, probabil, cele mai instagramabile animale din România.

Pentru afacerile locale nici nu prea contează că în arșița verii caii nu stau la poză și, de cele mai multe ori, ghizii ridică binevoitor din umeri: „sunt sălbatici, se duc pe unde vor ei, noi nu putem să-i controlăm”. Nu contează pentru că turiști care să vină aici special pentru caii liberi, chiar dacă nu apucă să-i vadă, sunt câtă frunză și iarbă sau, dacă e să folosim o expresie mai potrivită locului, „are balta pește”.

A fost o vreme însă când localnicii au vrut și au putut să-i controleze, când voiau de pildă să-i prindă și să-i ducă la abator pentru un milion de lei vechi bucata. În 2011, s-a cutremurat România de indignare și am apărut pe site-urile știri din lumea întreagă, când un tir încărcat cu cai prinși de localnici la Letea a plecat spre un abator din Covasna.

Tirul a fost oprit pe drum de câțiva iubitori de animale, iar caii (cei care au supraviețuit transportului) s-au întors în Delta Dunării.

Vremurile acelea de sălbăticie legislativă și umană au trecut însă de mult, între timp a scăzut și puterea de cumpărare a milionului încasat pe cap de animal. Și s-au mai clarificat și aspirațiile la o viață mai bună ale localnicilor din Delta Dunării. Acum turismul este marea miză a locului, dar nu orice fel de turism, ci turismul de masă.

Bărcile acostează în satul Cardon sau direct la Letea (ambele aparținând de comuna C.A. Rosetti), iar de acolo turiștii sunt preluați de zecile de camionete ale localnicilor transformate în mașini de safari, neînmatriculate pentru drumurile publice dar foarte potrivite pentru cele de nisip și pentru dunele și noroaiele de pe Grindul Letea.

O mașină din aceea poate să care în același timp 10-12 deținători de conturi de Instagram, care plătesc fiecare câte 20-25 de lei pentru excursie. Iar câteva drumuri pline pe zi nu e chiar puțin, ba chiar aș îndrăzni să spun că înseamnă bani frumoși pentru locurile astea, trecute de autorități în categoria zonelor defavorizate.

Vaccinul imuno-contraceptiv pentru cai și pacea de la Letea
Dar chiar dacă trăim vremuri de pace și armonie între oamenii și animalele de pe Grindul Letea, ochii autorităților stau în continuare ațintiți pe caii sălbatici. Pentru că într-o țară civilizată, cum nu mă îndoiesc că este acum România, animalele nu pot fi lăsate libere, mai ales când în zonă se află o pădure declarată „arie protejată”. Iar caii, dacă nu au stăpân, intră în pădure și mănâncă lăstarii de plop și frasin și alte plante rare care se găsesc numai la Letea.

Ca să oprească prăpădul, Direcția Silvică a construit un gard de peste 20 de kilometri în jurul pădurii. Din păcate, caii sălbatici nu au citit comunicatele de presă date cu ocazia evenimentului și câteva sute au rămas în continuare dincolo de gard, unde continuă să trăiască după bunul plac și pe spatele, lăstarii și scoarța copacilor protejați. Așa cum o fac, probabil, de sute de ani, deși nici acest subiect nu este pe deplin lămurit.

Dacă-l întrebi pe nea Ion, pădurarul de la Letea, acesta e convins că înainte de Revoluție nu existau cai sălbatici la Letea, „nu e logic, în condițiile în care un cal bun costa peste o mie de lei, era foarte valoros, cine ar fi lăsat cai liberi în asemenea condiții?” Caii de pe grind ar fi apărut astfel după 1989, când s-au desființat CAP-urile, iar animalele au fost eliberate.

Kuki Bărbuceanu, de la organizația ARCA (Animals Rescue and Care), salvatorul cailor de la Letea și unul dintre cei care are grijă de ei și în prezent, a găsit însă scrieri istorice, inclusiv de-ale lui Dimitrie Cantemir, care vorbesc despre existența unor cai tătărești, abandonați prin aceste locuri încă de acum câteva sute de ani. În orice caz, disputa va continua și, ca orice dispută românească, nu va ajunge la niciun rezultat.

Mai important este însă că pacea dintre cai și autorități este menținută acum de oamenii de la ARCA care vin la Letea de mai multe ori pe an pentru a vaccina imuno-contraceptiv iepele sălbatice. Este un proiect, ca să spunem așa, agreat de toată lumea, de la localnici, autorități locale și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și urmărește menținerea numărului de animale la aproximativ 500, câte mai sunt în prezent.

260 de iepe au fost vaccinate în ultimii ani, printr-un proces care presupune urmărirea animalelor pe câmp cu o mașină de teren, tranchilizarea lor de la distanță, vaccinarea contraceptivă și apoi microciparea animalelor pentru identificarea ulterioară. Vaccinarea este reversibilă, durează un an, astfel încât procesul trebuie repetat pentru a putea menține populația de animale într-un număr constant.

Reportajul video de mai sus „Caii de la Letea și Asociații” urmărește o zi din acest proces de identificare și vaccinare. Într-o zi friguroasă de noiembrie 2020, jurnaliștii HotNews.ro au urmărit pas cu pas echipa ARCA care, după zeci de kilometri făcuți pe un teren foarte dificil, a reușit să vaccineze fix două iepe. Două iepe într-o zi lumină.

Pentru că animalele „scăpate de la CAP” nu înțeleg să se lase prinse prea ușor de medicii veterinari, o iau la fugă imediat ce văd o mașină care se apropie la câteva sute de metri. De fapt, am putea specula noi, se comportă ca orice animal sălbatic.

După cum se poate observa, procesul este unul complicat, obositor și de durată, dar este necesar pentru a asigura mult dorita pace locală de la Letea. Dar cine a spus că pacea, fie ea dintre animale și oameni, a fost vreodată o muncă ușoară?Mulțumiri echipei ARCA, Kuki Bărbuceanu, Ovidiu Roșu, Ioana Ene, Andrei Tudorache și Claudiu Cîrțînă, pentru ajutorul în realizarea acestui reportaj.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


15261 vizualizari

 • +2 (16 voturi)    
  Vad ca se tot continua tampenia (Duminică, 3 ianuarie 2021, 10:45)

  adi_69 [utilizator]

  cu caii "salbatici". Sunt doar cai lasati de izbeliste, asa cum mai nou a aparut un nou fenomen la Letea - vaca "libera". Pentru subventia primita pentru fiecare vaca, foarte multi localnici cumpara vite si, de primavera pana la sfarsitul toamnei le lasa sa pasca "liber" pe islaz. Nu ii intereseaza lapte;e, nu ii intereseaza nimic, doar banii.Abia iarna le iau acasa, in grajd. unele venind si cu vitei...
  Iar vajnicii veterinari care vaccineaza contraceptiv caii sa ne explice urmatoarea situatie: iepe microcipate (deci insemnate "contrceptiv") insarcinate in toata regula sau cu manji abia fatati (asta vara, din ce am vazut eu, fara a fi ceva statistic, erau cam 20%, deci nu ceva izolat). Altfel tind sa ii cred pe localnici ca banii conteaza (bani primiti pentru fiecare cal "vaccinat").
  • +4 (8 voturi)    
   contraceptia nu tine decat un an (Duminică, 3 ianuarie 2021, 13:56)

   Mihnea_V [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   din pacate nu e permanenta si trebuie repetata. cu atat mai mult apreciata munca voluntarilor, care fac asta pe banii si timpul lor. bravo lor
  • +4 (8 voturi)    
   Înainte de a comenta,fa un search (Duminică, 3 ianuarie 2021, 16:55)

   WonderLady [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   ..pe Google. Eviți astfel postarea unui comentariu că cel de mai sus,ca să mă exprim civilizat.
   1. Caii de la Letea sunt într-adevăr cai sălbăticiți inițial,care de atâția ani au ajuns să devină însă sălbatici.
   2. Ce fac cei de la ARCA,o fac pe banii lor,nu așteaptă pomeni de la stat.
   3. Daca te oboseai să cauți puțin pe Google și nu să aștepți răspuns de la vajnicii veterinari,ai fi aflat că o iapă intra in călduri și poate rămâne gestanta din nou,la șapte/zece zile după ce a fătat. Ca sa poata fi vaccinata contraceptiv,va trebui sa fie monitorizată ptr a fi siguri că nu este deja gestanta,caz în care riști atât moartea fătului cât și a iepei. Asta e probabil motivul ptr care inca sunt iepe gestante sau cu mânji acolo. Nu sta nimeni non-stop sa ii monitorizeze,cei de la ARCA fac exact atât cât pot.
   Și daca ești atât de atotștiutor,poate îmi explici ce treabă are microciparea cu vaccinarea contraceptiva??
   Cum spuneam...bati câmpii glorios
  • -1 (3 voturi)    
   . (Duminică, 3 ianuarie 2021, 19:10)

   o_o [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   "cai lasati de izbeliste"... daca ar trage la caruta, ar avea un sens in viata. Nu? Totusi, tu sii unde e Letea? Incerci sa ne convingi ca cineva transporta cu ambarcatiuni 1000 de cai si vaci primavara (fara niciun scop) ca iarna sa ii aduca inapoi.
  • +2 (4 voturi)    
   In curand la Letea (Duminică, 3 ianuarie 2021, 22:41)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   se vor organiza excursii pentru admirarea " vacilor salbatice "!
 • -5 (9 voturi)    
  trebuie asigurata o sustinere (Duminică, 3 ianuarie 2021, 11:36)

  ivana.tiberiu1375394274205 [utilizator]

  Consider ca acesti cai trebuie sustinuti si lasati sa populeze natural habitatul. Sunt niste animale exceptionale. Chiar nu se pot imblanzii si dusi pentru concursuri, manej, calarie de antrenament si placere ?. Eu sunt pentru a nu-i chinui cu vaccinuri sterilizante. Chiar nu exista ONGuri care sa se ocupe de finantare? Ca mine ar fi si altii care pot contribui, cu putin, dar se aduna sau firme care sa sponsorizeze.
  Ce legatura exista intre Caii de la Letea si vinul cu acelasi nume?
  Felicitari tuturor temerarilor care se afla in mijlocul acestor cai si succes in continuare.
  • +3 (5 voturi)    
   Pentru Ivana (Duminică, 3 ianuarie 2021, 22:45)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui ivana.tiberiu1375394274205

   Sa populeze natural habitatul ? Ei nu fac parte din ecosistem. Specialistiui , in general, spun ca tot ceea ce vine din afara ecosistemului produce dezechilibre. Aceeasi problema este si cu sacalii veniti de curand in nordul Dobrogei.
 • +3 (11 voturi)    
  sa fie echilibru (Duminică, 3 ianuarie 2021, 13:26)

  CIP03 [utilizator]

  o pereche de lei cred ca rezolva problema
 • +4 (8 voturi)    
  Bravo ARCA (Duminică, 3 ianuarie 2021, 13:54)

  Mihnea_V [utilizator]

  O asociatie face pe banii ei o treaba extraordinara. Comunitatea locala ii sustine (sau tolereaza pt moment, dar in timp lucrurile se schimba). O treaba buna, cu care ne putem mandri.
 • +3 (7 voturi)    
  nu sunt cai salbatici (Duminică, 3 ianuarie 2021, 17:41)

  Tritonul [utilizator]

  Nu sunt cai salbatici, ci cai salbaticiti. Sa-i numesti cai salbatici este ca si cum ai numi cainii salbaticiti, care fac atat rau in natura, lupi. Caii salbatici sunt foarte diferiti, diferenta din care rezida un cu totul alt impact in ecosistem, iar delta oricum nu a reprezentat niciodata un habitat pentru caii salbatici. Nu ma apuc sa spun ceva ce sa-mi aduca injuraturi din partea asa-zisilor aparatori ai drepturilor animelelor, dar cert este ca, ecologic vorbind, nu au ce cauta in delta.
  • -1 (7 voturi)    
   . (Duminică, 3 ianuarie 2021, 18:56)

   o_o [utilizator] i-a raspuns lui Tritonul

   Un animal salbaticit este... salbatic. Asa cum si lupii/cainii sunt salbatici daca nu sunt domestici... Pana sa cauti caii de pene, ar trebui sa remarci alte lucruri care nu au ce cauta in delta. Pardon, ecosistem.
 • -1 (3 voturi)    
  Bravo ARCA (Duminică, 3 ianuarie 2021, 19:45)

  Ochiana [utilizator]

  si echipei lui Kuki Barbuceanu..Ei sunt cei care s-au implicat si in salvarea celor vreo 200 din cele 14.000 de oi inecate in portul Midia in 2018 (sau 2019?!)
  Oare ce s-a mai intamplat de atunci ? Cu oile dar mai ales cu legislatia ? Exista un control sau macar niste reglementari mai riguroase a transportului animalelor vii pe mare ?
  Se respecta aceste reglementari in Romania ?
 • +2 (4 voturi)    
  instagramabil (Duminică, 3 ianuarie 2021, 21:31)

  young_e [utilizator]

  abisala prostie, asta cu "caii liberi fara sei". instagramabila
 • +3 (5 voturi)    
  Ia sa ne spuna (Duminică, 3 ianuarie 2021, 22:37)

  adrian88000 [utilizator]

  domnul Kuki Barbuceanu in ce scriere si la ce pagina a gasit el povestea cailor salbatici din Delta ? Padurarul care a trait mereu acolo nu o fi vazut sutele de cai ce zburdau inainte de Revolutie ? Pe cine vrea sa prosteasca domnul Kuki? Sunt cai lasati liberi si salbaticiti , dupa Revolutie !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by