O grupare de cetățeni bulgari acuzată că a reușit să obțină 500.000 de euro din înşelăciuni în România și Bulgaria a fost destructurată de DIICOT. Potrivit procurorilor, ei sunau la întâmplare la diferite numere de telefon fixe şi, sub diverse pretexte, cereau şi obţineau sume importante de bani sau bunuri de valoare. Suspecții foloseau numai telefoane cumpărate din piețe și le îngropau în șanțurile de pe marginea drumurilor, înainte de a se întoarce în Bulgaria.

DIICOTFoto: Agerpres

Conform DIICOT, joi a fost făcută o percheziție în București, în baza unui ordin european de anchetă transmis de Parchetul Specializat din Sofia, la locuința unor persoane suspectate de infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune. Procurorii spun că gruparea era formată din cetățeni bulgari și acționa în România și Bulgaria.

Cum era organizată rețeaua

O parte dintre membrii grupului infracţional, aşa-numiţii "vartachi", sunau la întâmplare la diferite numere de telefon fixe şi, sub diverse pretexte, induceau în eroare şi înşelau victimele, de la care solicitau şi obţineau sume importante de bani şi/sau bunuri de valoare.

Al doilea palier al grupului avea rolul de a recruta și controla curierii care preluau sumele de bani şi/sau obiectele de valoare de la victime. Curierii erau persoane recrutate la întâmplare care susţineau activ gruparea, folosindu-se de informațiile furnizate de către cei de pe primul palier.

Foloseau doar telefoane cumpărate din târguri

Potrivit procurorilor, inculpații închiriau camere în hoteluri şi pensiuni unde nu erau necesare documente de identitate, achiziționau cartelele SIM de la diferite chioşcuri, benzinării şi supermarketuri și folseau doar aparate mobile achiziționate din târguri și piețe. O parte din dispozitivele mobile erau ascunse în şanţurile de pe marginea drumurilor, înainte de a intra pe teritoriul Bulgariei, în timp ce altele erau distruse.

Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

În urma percheziției domiciliare, au fost ridicate 84 de cartele SIM și 10 telefoane mobile.

Trei inculpați au fost duși la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti pentru punerea în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile bulgare.