Prototipul Starship SpaceX a explodat în timp ce încerca să aterizeze, după testele de lansare de la baza companiei din Boca Chica, din Texas, relatează The Guardian. Testele au fost transmise live, iar imaginile au surprins momentul în care racheta aterizează cu mare viteză, urmând instrucțiunile de coborâre în altitudine înainte să dispară efectiv într-o imensă minge de foc.

Racheta Starship a SpaceXFoto: SpaceX

În ciuda deznodământului catastrofic al testului care a durat cu totul șase minute și jumătate, proprietarul SpaceX, Elon Musk, a fost încântat de experiment și a scris pe twitter: “Mars, here we come!!” (Marte, pregătește-te, venim!).

Musk a susținut că în timpul coborârii "presiunea în rezervorul de combustibil al rachetei era scăzută", ceea ce a provocat ca "viteza de aterizare să fie foarte mare". El a precizat că SpaceX a obţinut "întreaga informaţie necesară" din acest test de probă.

Racheta Starship distrusă în accident era un prototip dezvoltat de compania spațială a lui Musk, parte a proiectului privind transportul oamenilor și a unei încărcături de maxim 100 de tone, în viitoare misiuni pe lună și pe Marte.

Testul viza atingerea unei altitudini de 12.500 metri, cu ajutorul a trei noi motoare Raptor dezvoltate de SpaceX. Compania nu a precizat dacă acest obiectiv a fost sau nu atins înainte de aterizarea ratată.