Presa internațională a relatat pe larg despre alegerile din România, notând la unison rata record a absenteismului pe fondul pandemiei de COVID-19 și impactul pe care l-a avut coronavirusul în rezultatul final al alegerilor.

ScrutinFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

​AFP: Social-democrații în față, dar nicio perspectivă de a reveni la putere

Agence France-Presse notează că PSD a creat surpriza alegerilor parlamentare de duminică prin clasarea pe primul loc, însă că liberalii aflați la putere sunt încă favoriți pentru a forma viitorul guvern.

AFP notează și rata mare a absenteismului, remarcând că "mai mult de 18 milioane de alegători erau așteptați să voteze însă rezultatul efectului combinat al recrudescenței Covid-19 și al oboselii alegătorilor, doar unul din trei români a votat, un absenteism record pentru alegerile legislative".

Jurnaliștii francezi amintesc și de Mihai Șora, relatând că filozoful în vârstă de 104 ani i-a îndemnat pe români să iasă la vot și că acesta „a votat cu încredere și speranță, gândindu-mă la țara (mea) și la viitorul locuitorilor ei”.

ABC: Pandemia îi pedepsește pe conservatori la alegerile din România

Cotidianul ABC, al doilea cel mai citit ziar din Spania, notează că „ Partidul Național Liberal (PNL) de guvernământ, de centru-dreapta și pro-european, a asistat la o cădere severă în această duminică la alegerile organizate în România”.

Jurnaliștii spanioli scriu că înfrângerea liberalilor se datorează uzurii cauzate de gestionarea pandemiei și de condițiile în care s-a desfășurat campania electorală și votul din cauza crizei sanitare.

Aceștia amintesc că în luna ianuarie, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, sondajele cotau PNL cu 45% din intenția de vot, dar că „avantajul foarte confortabil s-a dizolvat în perioada pandemiei, luni în care România s-a scufundat într-o criză economică severă”.

Corriere di Como: Centru-dreapta spre o renominalizare pentru a forma guvernul

Publicația italiană notează că premierul în exercițiu Ludovic Orban și centru-dreapta din România au șanse mari să rămână la guvernare după alegerile parlamentare de dumincă.

Aceștia notează și că alianța USR-Plus, „o formațiune moderată orientată spre centru-dreapta” a devenit „a treia forță politică din țară”, obținând între 15% și 16% din voturi și că „toți observatorii cred că liberalii de la PNL vor încheia o alianță cu USR-Plus”.

BBC: Opoziția din România își asigură un avans îngust după alegeri

Jurnaliștii de la BBC notează că social-democrații s-au situat în fața partidului de guvernământ la alegerile de dumincă, notând și recordul de prezența scăzută la vot de doar 33%.

„România este una dintre cele mai sărace țări din UE și milioane din cetățenii săi s-au mutat în străinătate în ultimii ani în căutarea unei vieți mai bune - în special în țări membre din vestul UE”, scrie BBC.

Societatea de radiodifuziune britanică notează și că liberalii susțin o integrare strânsă în UE în timp ce social-democrații „sunt mai naționaliști și populiști”, amintind de UDMR ca un potențial aliat pentru PNL în formarea guvernului.

Bloomberg: Premierul român rămâne optimist în privința unei coaliții de guvernământ în pofida pierderii votului

Jurnaliștii economici de la Bloomberg citează declarația premierului Ludovic Orban în care acesta se declara încrezător în „capacitatea partidului de a construi o majoritate împreună cu celelalte forțe democratice și pro-europene din România”.

Bloomberg notează că „social-democrații s-au dovedit cei mai eficienți în a-și mobiliza electoratul” pe fondul celei mai mici prezențe la vot de după căderea comunismului, scriind că rezultatul a fost „neașteptat de slab pentru Orban” și remarcând ascensiunea AUR, „un nou grup anti-UE care a obținut un procent surprinzător de ridicat de 9%”.

„Rezultatul este important pentru Uniunea Europeană. Orban și-a îndreptat țara de 20 de milioane de locuitori departe de direcția stabilită de predecesorii săi social-democrați care au flirtat cu politici care au pus Ungaria și Polonia pe o direcție de coliziune cu Bruxelles-ul, cel mai recent în ceea ce privește bugetul blocului și fondul de relansare”, notează Bloomberg.