Trei cetăţeni străini care ar fi contrafăcut alcool sanitar şi l-ar fi vândut în perioada stării de urgenţă din primăvară au fost trimişi în judecată în dosarul de omor cu 17 victime, potrivit Ziarul de Iași.

Spirt contrafacutFoto: Politia Romana

Ali Dawoud (65 de ani), zis „Zaher“, cetăţean iordanian, Fuad Ahmmed (57 de ani) şi Satar Dawoud, fiul primului, ambii irakieni, au fost deferiţi justiţiei de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi la capătul unei anchete stufoase, ce a durat câteva luni, scrie sursa citată.

Cei trei sunt acuzaţi de omor calificat, dar şi infracţiuni de contrafacere şi înşelăciune şi, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă închisoarea pe viaţă. Zeci de persoane, rude ale celor 17 victime identificate în dosar, s-au constituit părţi civile în acest dosar şi vor solicita instanţei să îi oblige pe acuzaţi să le achite daune morale şi materiale. Procesul va începe cu cei trei în arest preventiv, urmând a fi judecat de Tribunalul Iaşi.

Cei trei ar fi contrafăcut alcool sanitar pe care l-au îmbuteliat sub numele „Sante Med“ şi despre care au scris pe etichetă că este spirt medicinal. Potrivit unor surse judiciare, spirtul ucigaș ar fi fost fabricat cu 70% alcool metilic, restul fiind apă și vopsea de ouă de culoare albastră.

Concentrația de alcool metilic din sticlele cu spirt contrafăcut din care au băut cei care au murit în județul Iași era de 300 de ori mai mare decât doza mortală, au spus, în luna mai, medicii legiști.

Atunci, autoritățile spuneau atunci că cel puțin zece persoane din mai multe localități din județul Iași au murit după ce au băut spirt. Procurorii Parchetului Tribunalului Iași au deschis anchete după ce s-a dovedit că alcoolul etilic a fost înlocuit cu cel metilic, percheziții fiind făcute în Iași, Ilfov și București.

Practic, în luna aprilie, o firmă din zona Capitalei, profitând de starea de urgenţă, a oferit şi livrat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Iaşi mai multe baxuri conţinând pet-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripţionate "Alcool sanitar”.

Acest lucru ar fi dus în eroare reprezentanţii firmei, care au crezut că produsul achiziţionat ar fi alcool sanitar, în condiţiile în care analizele toxicologice efectuate au scos la iveală prezența alcoolului metilic în cantităţi mari, folosit pentru a obține profit.

"Reprezentanţii societăţii din Iaşi au distribuit produsele achiziţionate mai multor agenţi economici de pe raza judeţului Iaşi. În urma folosirii/ingestiei acestui produs, mai multe persoane au decedat. Astfel, în perioada 15 aprilie - 24 aprilie, pe raza județului Iași au fost înregistrate 10 decese care au fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic”, se spunea, în mai, într-un comunicat al procurorilor ieșeni.