Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că va lansa "la un moment dat" procedura de numirea unui nou procuror-şef al DIICOT, în locul Giorgianei Hosu. El afirmă că va "reflecta" și se va consulta cu procurorul general și cu procurorii din CSM dacă va aștepta intrarea în vigoare a noii proceduri de numire, estimată în primăvara lui 2021, sau dacă va declanșa procedura pe actuala legislație.

DIICOTFoto: Agerpres

Predoiu a fost întrebat, miercuri seară, dacă va lansa procedura pentru funcția de procuror-șef DIICOT sau va aștepta intrarea în vigoare a noii legi și a răspuns: "O să lansăm la un moment dat. E de cântărit dacă așteptăm noile legi sau dăm întâietate unui obiectiv de a stabiliza cumva această funcție. Depinde și de modul în care toată lumea va ști să copereze. Am prevăzut un termen de 6 luni pentru dazbaterea legilor, dar nu ne oprește nimeni să ne înțelegem mai repede".

El a spus că acum există toate premisele ca instituţia să funcţioneze și "nu este o urgență de o asemenea gravitate încât să spunem că mâine trebuie să facem ceva".

"Acum situația este diferită - nu avem o întreagă pleiadă de funcții goale, avem o singură funcție, deja instituția e turată într-un ritm de lucru, are și adjunct. Nu e o urgență de o asemenea gravitate încât să spunem că mâine trebuie să facem ceva. Asta nu înseamnă că trebuie neglijată problema. Nici așa un termen lung nu e rezonabil (n.r. - până la intrarea în vigoare a noii legi), trebuie cântărit", a declarat Predoiu.

El a spus că nu va lua o decizie până când nu se va consulta cu procurorul general și cu procurorii din CSM.

Giorgiana Hosu s-a transferat la Parchetul General, după ce și-a dat demisia vinerea trecută de la conducerea DIICOT, în urma condamnării soțului său, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Hosu a demisionat din funcția de procuror-șef al DIICOT în 24 septembrie, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Giorgiana Hosu a fost numită în funcția de procuror-șef al DIICOT în martie, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Postul rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal.

Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție în care este judecat. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul București și nu este definitivă.

Conform minutei instanței, magistrații au dispus în cazul lui Dan Hosu 2 ani și 6 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și 1 an și 6 luni pentru infracțiunea de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. El a fost achitat pentru infracțiunile de trafic de influență și de dare de mită. Instanța a dispus contopirea pedepselor principale, urmând ca în final să execute 3 ani de închisoare cu suspendare.

Președintele Klaus Iohannis spunea că dacă se va ajunge ca Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, să fie condamnat în procesul de corupție nu va sta să aștepte "să miște alții rotițele", el răspunzând astfel întrebat dacă o va revoca pe șefa DIICOT, în cazul condamnării soțului acesteia. Legat de avizul negativ al CSM privind numirea Giorgianei Hosu, Iohannis a ținut să puncteze că în document nu era menționată această situație.