Pandemia și criza economică globală au venit peste o Românie care este bolnavă cronic de astmul birocrației și a risipei bugetare. Avem deja efecte extrem de grave în aproape toate domeniile: turism, comerț, servicii, producție industrială, exporturi și investiții internaționale. Creșterea tuturor pensiilor cu 40% va sărăci bugetul țării, va sărăci economia, va sărăci pensionarii, va îngropa țara, se arată într-un comunicat transmis miercuri de comunitatea oamenilor de afaceri reuniți în cadrul Romanian Business Leaders.

Lideri RBLFoto: RBLS

Ce mai spun membrii RBL:

  • Să fii patriot, atunci când ești antreprenor, înseamnă să produci valoare pentru toți oamenii din jurul tău, să creezi locuri de muncă în economia reală, să-ți plătești corect taxele și impozitele, să crești bugetul țării. Să fii patriot, atunci când ești politician, înseamnă să te gândești la viitorul țării de după alegeri. Cheltuirea banilor țării fără a măsura consecințele NU înseamnă patriotism economic, ci sabotaj economic.
  • Cunoaștem cu toții consecințele unor acțiuni similare ale politicienilor din țări precum Grecia și Venezuela. Nu vrem ca sute de mii de români să ajungă precum grecii acum 7-8 ani, să caute mâncare prin gunoaie, să cerșească la colțul străzii sau să cumpere o pâine cu un sac de bani devalorizați, precum în Venezuela. România, asemenea Greciei și Venezuelei, este o țară bogată, cu resurse suficiente pentru a asigura bunăstare. Decizii politice inconștiente au aruncat însă cele două țări în prăpastia sărăciei. Nu contează cât de bogată este o țară, dacă este condusă de politicieni fără scrupule.
  • Noi, membrii RBL, vrem ca taxele și impozitele pe care le plătim să fie folosite spre binele tuturor românilor. Vrem pensii mai mari pentru pensionarii defavorizați. Vrem însă și investiții de care să beneficieze toată societatea, inclusiv categoriile defavorizate: investiții în sistemul de sănătate, în modernizarea procesului de educație, în autostrăzi, în curățenia orașelor, în racordarea la rețelele de distribuție de apă, canalizare, gaze și energie electrică a sutelor de mii de români care locuiesc la sate, în siguranța cetățenilor și în digitalizarea aparatului de stat.
  • Să îndatorezi țara pentru multe generații care vor veni nu înseamnă patriotism economic și nu este un ajutor dat pensionarilor. Este drumul spre o inflație galopantă, spre devalorizare majoră, spre impozite mărite, spre sărăcie. Este drumul spre soarta Greciei și a Venezuelei.
  • O țară care se va scufunda în datorii nu poate fi bună pentru nimeni și nu poate fi bună mai ales pentru pensionarii cu venituri mici, care vor fi primii afectați de valurile de scumpiri ce vor urma.
  • Problema pensionarilor cu pensii mici, care sunt sub pragul sărăciei, nu se rezolvă cu creșterea pensiilor cu 40%, ci cu mecanisme complementare de asistență socială, care să acopere un venit minim garantat pe persoană, așa cum este practica europeană. România este țara europeană cu cele mai multe persoane care beneficiază de forme de asistență socială (cca. 40% din populație). Problema este modul în care se face distribuția acestor ajutoare, multe fonduri fiind direcționate către persoane cu capacitate de muncă și nu către bătrâni, persoane cu dizabilități sau copii.

Cerem tuturor celor în măsură să oprească această lege cu efecte catastrofale, să acționeze cu patriotism, responsabilitate și curaj pentru a nu distruge tot ceea ce s-a făcut bun în România în ultimii 20 de ani.