Procurorul general nu are în toate situaţiile calitatea de a infirma o soluție dispusă de DNA, DIICOT sau de parchetele din subordine, a decis luni instanța supremă.

Gabriela ScuteaFoto: AGERPRES

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis luni recursul în interesul legii formulat de procurorul general.

Decizia ICCJ

  • "În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 335 alin. (1) din Codul de procedură penală privind reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale stabileşte că:
  • Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cazul infirmării unei soluţii dispuse de către un procuror din cadrul parchetelor din subordine ori structurilor specializate ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), nu are în toate situaţiile calitatea expres prevăzută de art. 335 alin. (1) din Codul de procedură penală în care se face referire la „procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia”.

Decizia este obligatorie.

Art 335 (1) din Codul de procedură penală prevede:

  • Dacă procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluția constată, ulterior, că nu a existat împrejurarea pe care se întemeia clasarea, infirmă ordonanța și dispune redeschiderea urmăririi penale.

Decizia a fost salutată de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP).

„Salutăm aceasta decizie a ICCJ prin care se clarifica înțelesul noțiunii de „procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia” in sensul ca este necesar sa fie procurorul imediat ierarhic superior si precizam ca AMASP a transmis la data de 18.11.2019 o opinie juridicp către Procurorul General al Romaniei atrăgând atenția că o extindere a competențelor și noțiunii de „procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia” este contrara dispozițiilor legale”.

De notat că Gabriela Scutea era membră a AMASP la acel moment.

Potrivit unor surse juridice consultate de HotNews.ro, până la decizia ÎCCJ existau două teorii:

  • Procurorul general poate infirma orice soluție dispusă de un procuror din subordine
  • Soluțiile dispuse nu pot fi infirmate decât de procurorul ierarhic imediat superior, respectiv „din treaptă în treaptă”

Prin decizia ÎCCJ, procurorul general nu va mai putea infirma soluții fără a ține cont de șeful intermediar, potrivit surselor citate.