Mii de manifestanți au format un lanț uman pe străzile Budapestei în semn de protest față de ceea ce ei acuză a fi preluarea controlului asupra universtiții de arte de către guvernul naționalist condus de Viktor Orban, relatează BBC News.

Lant uman la Budapesta (sursa foto-twitter)Foto: Hotnews

Demonstranții se tem de politizarea Universității de Teatru și Film, prin numirea unui nou consiliu de administrație condus de aliați ai premierului, ceea ce ar însemna o suprimare a autonomiei instituției.

De altfel, studenții au protestat în campusul universitar în ultima săptămână.

În replică, adepții premierului Viktor Orban susțin că artele sunt dominate de liberali și stângiști.

Universitatea este cea de-a șaptea instituție care trece astfel sub controlul unor fundații private conduse însă de directori selectați de guvern.

Executivul de la Budapesta respinge acuzațiile de politizare și de suprimare a libertății de expresie, motivând că privatizarea universităților le va face mai performante.

La protestul de duminică au participat alte patru instituții, în total 8.000 de protestatari formând un lanț uman care începea în fața Parlamentului și se întindea pe străzile capitalei până în fața universității. Manifestanții au cerut autonomie universitară și libertate.