Cel puțin 50 de români au obținut fraudulos permise de conducere în străinătate, pe care le-au preschimbat apoi în România, ajutați de membrii unei grupări formate din cetățeni români și străini. "Tariful" pentru obținerea unui astfel de document falsificat era de 3.000 de euro.

Permis de conducereFoto: Hotnews

Potrivit Poliției Române, miercuri au fost făcute 61 de percheziții în București și în 8 județe, pentru destructurarea unei grupări infracționale formate din cetățeni români și străini care facilitau obținerea ilegală de permise de conducere românești, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorități din alte state. Perchezițiile au fost făcute în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj, Constanța, iar achetatorii au pus în executare 79 de mandate de aducere, suspecții fiind duși la audieri la DIICOT Ploiești. Ancheta în acest caz a început în luna martie, la Ploiești, și a fost apoi extinsă în mai multe județe ale țării și în București.

Conform sursei citate, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în județele Dâmbovița și Ilfov și în București s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, compus inițial din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți români. Grupul era profilat pe infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție.

Scopul grupului l-a reprezentat obținerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu aveau competențele necesare obținerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România, potrivit Poliției.

Persoanele interesate de obținerea unor permise de conducere puneau la dispoziția membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos erau expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești.

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.

Până în prezent, au fost identificați peste 50 de români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.