Doar 35% din populația României este racordată la rețeaua de gaz, în timp ce în Ungaria 90% din populație beneficiază de această facilitate. Premierul Ludovic Orban susține că Guvernul va aloca un miliard de euro, în următorii șapte ani, pentru extinderea rețelei de gaz.

Lucrari la retea de gaze naturale, sub programFoto: AGERPRES

El a făcut aceste declarații sâmbătă, în județul Suceava, unde a participat la punerea în funcțiune a rețelei de gaze naturale din comuna Moara.

"La ora actuală, deși România deține rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populația României este conectată la rețelele de gaz natural. Pentru comparație, Ungaria, care nu se compară cu România în ceea ce privește rezervele de gaz, are racordată la rețeaua de gaz peste 90% din populație. Din cauza faptului că multe gospodării ale populației nu sunt racordate, apelează la sisteme de încălzire cu lemne sau alte sisteme de încălzire, care nu sunt eficiente, care au costuri mari, poluează”, spus Orban.

El a anunțat un program cu o finanțare de un miliard de euro pentru extinderea rețelei de gaz în România.

"Obiectivul nostru este de a extinde rețeaua de gaz, de a susține autoritățile locale să înființeze distribuții de gaz pe raza localităților. Decizia nostră este de a folosi fonduri europene pentru a susține comunitățile locale în finanțarea proiectelor de investiții de inființare de distribuții de gaz. Din fonduri europene vom aloca un miliard de euro în următorii șapte ani", a mai spus premierul.

Potrivit acestuia, pe exercițiul 2014-2021 România "este pe punctul" de a obține aprobarea CE pentru alocarea sumei de 200 de milioane de euro pentru astfel de investiții. Restul de 800 de milioane vor fi prevăzuți în bugetul pe care îl va avea România din bugetul UE pe exercițiul 2021-2027, a susținut el.

Obiectivul proiectului este cel puțin dublarea numărului de gospodării care sunt racordate la rețeaua de alimentare cu gaze naturale, a mai spus Orban.