Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea ce va fi impusă în Hong Kong și va introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului. Decizia vine după ce sute de protestatari au fost arestați miercuri în Hong Kong.

Politie Hong KongFoto: Captura video

Rezoluția privind noua legislație, care trebuie să îndeplinească și procedurile formale de la vârful conducerii Chinei, este văzută de mulți ca sfârșitul unei epoci în care Hong Kong-ul a reușit să își păstreze autonomia față de regimul comunist de la Beijing, beneficiind de un statut aparte.

De altfel, până la izbucnirea pandemiei de coronavirus, provincia autonomă a fost zguduită încă de anul trecut de luni de proteste masive declanșate de o altă lege care permitea extrădarea în China.

În același timp, legislația este văzută ca un semnal că autoritățile chineze își vor instala, în premieră, propriile agenții de securitate în zonă.

Miercuri, în timp ce parlamentarii din Hong Kong dezbăteau o altă propunere legislativă privind introducerea infracțiunii de defăimare a imnului național al Chinei, sute de protestatari au fost arestați, notează BBC News.

Tensiunile din ședința Consiliului Local din Hong Kong au culminat cu evacuarea unor parlamentari pro-democrație, iar forțele de ordine sunt mobilizate.

Noua legislație a fost criticată vehement de administrația americană, secretarul de stat Mike Pompeo afirmând că adoptarea acestor legi înseamnă sfârșitul autonomiei de care beneficia până acum Hong Kong-ul.

Drept consecință, provincia nu va mai putea fi tratată diferit de China, potrivit legilor americane.

Ce urmează?

Congresul Național al Poporului, care s-a reunit pentru prima oară după două luni de suspendare a activității din cazua pandemiei de coronavirus, a aprobat legislația cu 2.878 de voturi ”pentru”, unul singur împotrivă și șase abțineri.

Acest for aprobă doar legislația care este înaintată de guvernul de la Beijing, fiind practic o formalitate, și nu o reală dezbatere legislativă. După formalitatea din Congres, legile sunt trimite Comitetului Partidului Comunist care are și ultimul cuvânt de spus.

Legislația va introduce infracțiuni care vizează:

  • secesiunea
  • subminarea puterii sau autorității guvernului central
  • terorismul, definit ca utilizarea violenței sau intimidarea persoanelor
  • activitățile unor forețe străine care se amestecă în afacerile interne din Hong Kong.

Rezoluția mai prevede că regimul comunist de la Beijing va avea posibilitatea de a avea propriile forțe de ordine în Hong Kong.