Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, miercuri, că cel mai important parteneriat al Europei este cel cu SUA, comentând însă că acesta nu este așa cum și-ar dori, mai ales în probleme legate de mediu. În context, liderul de la Berlin a spus că UE are ”un interes strategic” în colaborarea cu China care va revendica poziția de lider în actuala arhitectură internațională. Germania va prelua președinția rotativă a UE de la 1 iulie.

Angela MerkelFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

"Trebuie să depunem un efort extraordinar pentru a face faţă acestei provocări extraordinare (a noului coronavirus), însă doresc mai mult: doresc ca Uniunea Europeană, mai ales pe timp de criză, să dea dovadă de solidaritate mondială şi să îşi asume mai multe responsabilităţi", a declarat cancelarul german, la un eveniment organizat de Fundaţia Konrad Adenauer.

"Pandemia va antrena o intensificare a conflictelor şi problemelor existente în numeroase locuri şi va constitui o provocare pentru capacitatea Uniunii Europene în domeniul politicii externe şi de securitate", a explicat ea.

"Un motiv în plus pentru a apăra valorile pe care le avem în UE - solidaritate, democraţie, libertate, apărarea demnităţii fiecărei fiinţe umane", a subliniat Angela Merkel.

"Europa poate ieşi din criză mai puternică decât a intrat", a adăugat cancelarul german, la câteva ore după prezentarea de către Comisia Europeană a unui plan european de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro.

"Partenerul cel mai important al Europei sunt Statele Unite, dar parteneriatul este diferit de ce dorim, mai ales în problema mediului", şi-a exprimat Angela Merkel regretul, fără să insiste asupra subiectului.

“Noi, europenii, vom trebui să recunoaștem hotărârea cu care China va pretinde poziția de lider în arhitectura structurilor internaționale existente”, a declarat Merkel, potrivit Bloomberg.

Chiar dacă guvernele europene privesc cu un ochi critic determinarea Chinei- și mai presus de orice acțiunile sale de a impune noi legi în Hong Kong, Merkel a precizat că obiectivul său, odată cu preluarea președinției UE va fi menținerea ”unui dialog critic, constructiv cu Beijingul”.

Cancelarul a reiterat dorința sa de a definitiva acordul de investiții cu China, dar și găsirea unui numitor comun în lupta împotriva schimbărilor climatice și provocările privind sănătatea publică.

Despre relația cu Rusia

Relaţia cu Rusia va trebui şi ea "să ocupe" preşedinţia germană, a continuat Angela Merkel.

"Baza acestui demers nu poate fi decât înţelegerea faptului că, în relaţiile internaţionale, nu se aplică legea celui mai puternic, ci forţa legii", a subliniat cancelarul. Ea a acuzat Moscova că "sprijină regimuri marionetă în unele părţi din estul Ucrainei şi că atacă democraţiile occidentale, inclusiv Germania, cu mijloace hibride".

Germania va prelua de la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. Angela Merkel, care va părăsi puterea în 2021, a prezentat în faţa KAS liniile generale ale proiectelor pe care UE le va derula până la sfârşitul anului, în plină criză sanitară, economică şi socială, notează Agerpres citând AFP.