​Poliţia australiană a renunţat din lipsă de dovezi la ancheta deschisă în privinţa unei jurnaliste pentru dezvăluirea de documente secrete legate de securitatea naţională, în 2018, informează miercuri agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliţia federală australiană a percheziţionat în iunie anul trecut locuinţa jurnalistei Annika Smethurst, redactor la News Corp, precum şi sediul Australian Broadcasting Corp (ABC), în urma unor alegaţii că au difuzat materiale secrete. Percheziţiile au generat un val de apeluri la susţinerea unei presei libere care să monitorizeze chestiunile legate de securitatea naţională şi apărare.

Comandantul adjunct al poliţiei federale, Ian McCartney, a explicat că anchetatorii au "examinat toate materialele disponibile şi au stabilit că sunt insuficiente dovezi pentru a continua ancheta privind dezvăluirea neautorizată de documente clasificate" de către Smethurst.

Nu va fi urmărită nici presupusa sursă de informaţii a ziaristei, a menţionat McCartney.

"Nimeni nu va fi urmărit în legătură cu această dezvăluire neautorizată", a subliniat responsabilul poliţiei în faţa presei.

Poliţia australiană a fost criticată pentru percheziţia la locuinţa jurnalistei, presa relatând atunci că agenţii au căutat inclusiv prin sertarele cu haine ale acesteia.

Ancheta fusese lansată în urma unui articol apărut în 2018 în Sunday Telegraph potrivit căruia agenţiile de informaţii încearcă să obţină acces la email-urile, conturile bancare şi mesajele-text ale australienilor.

În aprilie, Curtea supremă a Australiei a decis că mandatul în baza căruia a fost percheziţionată locuinţa ziaristei era invalid, dar nu a ordonat poliţiei să distrugă materialele confiscate.

News Corp a reacţionat afirmând că este inacceptabil faptul că a fost nevoie de o decizie a Curţii Supreme pentru a pune capăt calvarului trăit de Annika Smethurst, ameninţată fiind cu închisoarea.

"Bunul simţ a învins, dar cu un preţ", a comentat într-o declaraţie preşedintele News Corp pentru Australia şi Asia, Michael Miller.

Sindicatul jurnaliştilor a salutat la rândul său decizia poliţiei, dar a avertizat că rămân în vigoare legi care pot duce oricând la punerea unui alt ziarist australian într-o situaţie similară.

Poliţia continuă ancheta cu privire la ABC, a menţionat Ian McCartney.