Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins luni, definitiv, contestația lui Liviu Dragnea la executarea pedepsei cu închisoarea. În acest proces, fostul preşedinte al PSD a solicitat să fie eliberat din penitenciar, pe motiv că este deţinut nelegal în închisoare.

Foto:

Contestaţia la executare formulată de Liviu Dragnea a fost respinsă de judecători ca „nefondată”.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia declarată de contestatorul condamnat Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinţei nr. 45 din data de 30 ianuarie 2020, pronunţată de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 11/1/2020”, se arată în minuta deciziei.

Dragnea este totodată obligat la plata cheltuielilor de judecată.

„În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 79 lei, rămâne în sarcina statului”.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

Pe de altă parte, judecătorii au admis, cu majoritate, sesizarea Curții Constituționale cu o excepţie ridicată de avocaţii lui Liviu Dragnea, în care se reclamă neconstituţionalitatea art. 598 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Codul de procedură penală, articol ce se referă la condiţiile în care se poate face o contestaţie împotriva unei hotărâri de condamnare.

„Cu majoritate, admite cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 598 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Codul de procedură penală formulată de contestatorul Dragnea Nicolae Liviu în dosarul nr. 393/1/2020. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate invocată”, se arată în minuta deciziei.

A existat şi o opinie separată a unuia dintre judecători, în sensul respingerii, ca inadmisibile, a cererii de sesizare a Curții Constituționale.

Liviu Dragnea nu a participat luni la proces, însă el a fost audiat prin videoconferinţă de judecători.

Liviu Dragnea a depus la începutul anului o contestaţie la executare, respinsă de instanţă pe 30 ianuarie, decizie care a fost atacată mai departe de fostul lider social-democrat la Completul de 5 judecători de la Instanţa supremă.

În cererea depusă în instanţă, avocaţii susţin că Liviu Dragnea este deţinut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie. Avocaţii invocă astfel o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.