Mircea Ursuța, avocat în Baroul Bihor, a explicat într-un scurt interviu pentru EurActiv România decizia CCR de miercuri privind anularea majorării amenzilor pe perioada stării de urgență. Amenzile ar trebui șterse ca efect al deciziei CCR, evident, de la data publicării în Monitorul Oficial”, spune Ursuța.

Mircea UrsutaFoto: EurActiv.ro

Rep: Ce se întâmplă cu cei amendați și cât ar putea să dureze un proces?

Mircea Ursuța: Din punctul meu de vedere, nu e nevoie nici măcar de plângere. Amenzile ar trebui șterse ca efect al deciziei CCR, evident, de la data publicării (decizie în Monitorul Oficial - n.r.). Prevederile se aplică retroactiv și strict formal, juridic, nu-i nevoie de niciun demers. Mai mult, din punctul meu de vedere, pentru că subiectul e discutabil, având în vedere că sunt sute de mii de amenzi, ar trebui ca Guvernul să intervină să clarifice într-o formă sau alta. Să vină să dea o clarificare pentru că nu are sens să mai încărcăm sistemul judiciar cu 200.000 de plângeri, că nu o să mai judece niciun judecător nimic doi ani de zile decât chestiile astea. Asta ar fi de bun simț, măcar acum, să vină și să spună "Nu mai faceți plângeri, oameni buni, că va dăm un fel de amnistie" .

Rep: Vedeți fezabilă o OUG prin care să se anuleze aceste amenzi?

Mircea Ursuța: Da. În conformitate cu decizia CCR, se iau măsuri pentru ceea ce este legal, pentru că aceste amenzi sunt anulate direct ca efect al deciziei CCR. Ele nu mai pot fi în executare, indiferent de existența proceselor verbale sau nu. Am văzut și eu la televizor și mi se părea că toată lumea vorbește pe lângă. Nu e necesar să se conteste, dar pentru siguranță, eu, ca avocat, aș contesta. Sfatul meu ar fi să conteste pentru siguranță. Ele vor dura un an, doi, nu știu, depinde de cât de încărcate vor fi instanțele. Dar până la urmă toate soluțiile vor fi la fel, de anulare. (...) Corect ar fi să nu se mai cheltuie bani, că și așa am cheltuit bani aiurea. O să fie de lucru pentru avocați, asta e toată chestia.

Interviu integral pe EurActiv.ro