Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de corupţie, a decis vineri instanța supremă. Şi în primă instanţă, Teodosie a primit tot decizie de achitare.

IPS TeodosieFoto: Agerpres (editat)

IPS Teodosie a fost achitat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul Nazarcea. Prelatul a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene.

"Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură împotriva sentinţei penale nr.84/P din 06 iunie 2019 a Curţii de Apel Constanţa, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Cheltuielile judiciare ocazionate de apelul parchetului rămân în sarcina statului. Obligă apelanta parte civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 februarie 2020.”, se arată în sentința instanței supreme.

La ultimul termen, procurorul DNA a cerut magistraţilor închisoare cu suspendare pentru toţi inculpaţii din dosar.

Și în prima instanță, la Curtea de Apel Constanța, ÎPS Teodosie a primit tot decizie de achitare în dosarul Nazarcea, în care era acuzat că a prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

De asemenea, instanța a dispus achitarea și a celorlalți cinci inculpați din dosar.

Totodată, magistrații au dispus și ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului, respectiv poprirea conturilor deținute de Teodosie Petrescu, persoana responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului și persoana responsabilă civilmente Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Teodosie a fost acuzat că, în perioada 2010-2016, în calitate de arhiepiscop la Arhiepiscopia Tomisului, a dus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, acte false pentru a primi fonduri europene în valoare de peste 1 milion de lei. Procesului lui Teodosie Petrescu a început în urmă cu doi ani.

„În perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei", susținea DNA într-un comunicat de presă remis cu ocazia trimiterii prelatului în judecată.

Agenţia pentru Plăti şi Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului şi pe cele ale pârților responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

În aceeași cauză au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa.