O plăcuță bilingvă amplasată la intrarea într-un sat din județul Cluj a fost vandalizată, denumirea în limba maghiară a localității fiind acoperită cu vopsea neagră. UDMR condamnă ferm orice faptă menită să oprească folosirea limbii materne.

UDMRFoto: Facebook/ RMDSZ

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat, luni, pentru Mediafax, că a fost vorba despre un nou act de vandalism.

”Act de vandalism de data asta în județul Cluj. Condamnăm ferm orice faptă menită să ne oprească în a ne folosi limba maternă. Este o provocare, un act de vandalism. UDMR va depune plângere la poliție și cerem instituțiilor statului să își facă datoria, autorii să fie identificați și trași la răspundere. Folosirea limbii materne este dreptul nostru constituțional, și noi, comunitatea maghiară din România ne vom folosi de acest drept”, a spus Hegedus.

O plăcuță bilingvă amplasată la intrarea într-un sat din județul Cluj a fost vandalizată, după ce denumirea în limba maghiară a localității a fost acoperită cu vopsea neagră.

Președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a publicat, duminică seara, pe Facebook, o fotografie cu plăcuța bilingvă de la intrarea în satul Mera din județul Cluj. Denumirea în limba maghiară a localității este acoperită cu vopsea neagră.

„Azi, în drum spre Baciu la ședința organizației locale a UDMR, la Mera am observat că limba maghiară deranjează din nou. Mâine Szász Zsiga Attila, președintele organizației locale a UDMR din Mera, va depune plângere la poliție și va cere Primăriei să facă demersurile necesare în vederea curățirii indicatorului de localitate”, a scris liderul UDMR Cluj pe rețeaua de socializare.

Un incident similar a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie, când mai multe indicatoare cu denumirea în limba maghiară a localităților Gheorgheni și Lacul Roșu, din județul Harghita, au fost acoperite cu vopsea. La fel s-a întâmplat și la începutul anului 2020, când mai multe indicatoare rutiere aflate la intrările în patru localități din județul Harghita, printre care și Miercurea Ciuc, au fost vopsite cu negru. În acest caz, polițiștii l-au prins pe un bărbat din Bacău, care a recunoscut că a vopsit indicatoarele, fapte pentru care riscă o pedeapsă de până la 2 ani închisoare.