Premierul Ludovic Orban susține că la acest moment nu există un număr suficient de voturi pentru a trece moțiunea de cenzură inițiată de PSD și susținută de UDMR. Orban a anunțat că parlamentarii liberali vor fi prezenți în plen la votul moțiunii și vor vota împotrivă, la vedere, în timp ce conducerile grupurilor parlamentare ale partidului vor negocia în perioada următoare cu toți parlamentarii pentru a-i convinge că este necesar sistem de alegere a primarilor în două tururi, astfel încât să nu voteze moțiunea.

Orban in ParlamentFoto: Guvernul Romaniei

Orban a făcut aceste declarații luni, la finalul Biroului Politic al PNL.

"Obiectivul fundamental al PNL în alegerile locale este sa pună în practică vointa cetățenilor, care își doresc alegerea primarilor în 2 tururi, cu 50 la sută plus 1 din numărul celor care se prezintă la vot (...) Plecând de la acest obiectiv fundamental, am decis ca parlamentarii PNL să fie prezenți în plen la moțiunea de cenzură și să voteze la vedere, împotriva moțiunii. De asemenea, conducerile grupurilor parlamentare sunt mandatate să negocieze cu toate grupurile parlamentare și cu parlamentari individuali să îi convingă că este foarte importantă adoptarea sistemului de alegeri în două tururi, astfel încât să nu voteze moțiunea de cenzură", a declarat Orban.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, depusă de PSD și susținută de UDMR, va fi citită luni în plenul Parlamentului, Executivul fiind acuzat de încălcarea principiilor democratice prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Pentru a demite Guvernul, este nevoie de 233 de voturi, iar PSD ar avea voturile necesare, după reîntoarcerea în PSD, din partidul lui Victor Ponta, a deputaților ​Georgian Pop și Corina Bogaciu.