​Toate organizațiile minorităților naționale recunoscute cer, printr-o scrisoare deschisă, demisia primarului din Târgu Mureș, Dorin Florea, după declarațiile sale privind intervenția statului în decizia unui cuplu de a face copii, precum și „problema romilor”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a propus „introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii” și a susținut că „țiganii sunt o problemă serioasă a României”. Edilul a fost amendat de CNCD cu 10.000 de lei.

Consiliul Minorităților Naționale susține în scrisoarea deschisă că Florea trebuie să-și ceară scuze romilor și să demisioneze.

  • „Noi, membrii Consiliului Minorităților Naționale, prin prezenta declarație comună condamnăm afirmațiile rasiste ale primarului municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea. Afirmațiile edilului sunt discriminatorii, instigă la ură, dezbinare, conflicte între locuitorii acestei ţări.
  • Suntem ferm convinși că nimeni nu poate controla viața intimă și familială. Aceste afirmații – deși au trecut 30 de ani de la căderea comunismului – ne amintesc de România ceaușistă, în care statul controla dreptul de a naște copii. Cine afirmă așa ceva, nu are ce căuta într-o funcție publică! Amintim faptul că municipiul Târgu Mureş este un oraş multietnic cu români, maghiari, romi, evrei şi alte minorităţi, care convietuiesc paşnic de sute de ani. Prin afirmațiile sale, primarul Dorin Florea, a incitat populația din Târgu Mureș și țară, la ură și discriminare împotriva minorității rome.
  • Am căzut de acord că Dorin Florea trebuie să-și ceară scuze în mod public de la comunitatea romă, și totodată, să demisioneze din funcția pe care o ocupă”, se arată în comunicat.

Scrisoarea este semnată de toate organizațiile din Consiliul Minorităților Naționale:

Partida Romilor Pro-Europa

Uniunea Democrată Maghiară din România

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

Forumul Democrat al Germanilor din România

Uniunea Armenilor din România

Asociaţia Liga Albanezilor din România

Uniunea Bulgară din Banat – România

Uniunea Croaţilor din România

Uniunea Elenă din România

Asociaţia Italienilor din România Ro.As.It

Uniunea Polonezilor din România “Dom Polski”

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România

Uniunea Sârbilor din România

Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România

Uniunea Democrată Turcă din România

Uniunea Ucrainenilor din România

Asociaţia Macedonenilor din România

Uniunea Culturală a Rutenilor din România