Alianţa USR-PLUS susţine modificarea legislaţiei pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanţii alianţei spun că fenomenul "turismului electoral" nu poate justifica o astfel de restricţie, în condiţiile în care sistemul electronic exclude posibilitatea votului multiplu.

"Alianţa USR-PLUS susţine modificarea legii alegerilor locale prin introducerea a două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor. O astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul 'turismului electoral' în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetăţeni, studenţi, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de Guvern", afirmă USR-PLUS într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Alianța mai spune că parlamentarii USR vor introduce un amendament în acest sens şi solicită "ferm" Guvernului să renunţe la articolul respectiv. De asemenea, USR-PLUS face apel la societatea civilă să îi susţină demersul.

Guvernul Ludovic Orban a introdus în proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi un alineat ce prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.

Conducerea Parlamentului a stabilit luni calendarul asumării Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, în sesiune extraordinară. Premierul Ludovic Orban va prezenta legea în parlament în 29 ianuarie.

Ce prevede proiectul propus de Executiv:

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”

Cum este justificată măsura în expunerea de motive a legii:

”În scopul prevenirii distorsionării rezultatului alegerilor la nivelul comunităților locale se impune reglementarea condițiilor de exercitare a votului de către persoanele care au obținut reședința cu mai puțin de 3 luni înaintea datei alegerilor, fapt pentru care își vor putea exercita dreptul de vot la secția de votare la care sunt arondate conform adresei de domiciliu. Astfel, se propun o serie de modificări asupra Legii nr. 115/2015 care vizează eficientizarea desfășurării procesului electoral, stimularea depunerii candidaturilor, în special în localitățile mici, precum și limitarea situațiilor de <>.”

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Cum justifică Guvernul proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi: Unii edili urmăresc obținerea unei susțineri facile din partea unei minorități / „Un profund val de nemulțumire”, după scrutinele din 2012 și 2016