Cel puțin 60 de copii au fost abuzați de Marcial Maciel, fondatorul Legiunilor lui Cristos, ordin ultra-conservator din Mexic. Un raport publicat de grupul romano-catolic arată că cel puțin 175 de minori au fost abuzați de 33 de preoți, de la fondarea ordinului în 1941, relatează BBC News.

MexicoFoto: Wikipedia

În 2006, Maciel a fost obligat să se retragă, după ani de acuzații. A murit doi ani mai târziu, la 87 de ani, fără a fi adus în fața justiției.

”Probabil că numărul cazurilor de abuz este mai mare decât cel raportat, iar statisticile vor trebui actulizate periodic”, se mai arată în document. Sursa citată mai precizează că a fost demarat un proces de reparație morală și reconciliere care vizează până acum 45 de victime.

Șase din cei 33 de preoți au murit, fără judecată, unul singur a fost condamnat, în timp ce altul a fost trimis în judecată fiind decăzut din drepturile clericale. Alți 18 preoți încă fac parte din organizație, însă au fost scoși din activitățile care presupun interacțiunea cu publicul sau cu copiii.

Raportul mai precizează că 14 din cei 33 au fost, la rândul lor, victime ale unor abuzuri, înainte de a deveni ei înșiși agresori.