"În şedinţa de guvern de astăzi am aprobat hotărârea de guvern care prevede ca salariul minim pentru 2020, este vorba de salariul fără studii superioare, acela rămânând în cuantumul aferent anului în curs, să fie de 2.230 de lei, respectiv, aceasta rezultă într-un venit mediu de 1.297 ( de fapt, netul va fi de 1.346 de lei -n.r.), ceea ce înseamnă o creştere de 83 de lei pentru fiecare salariat", a spus ministrul Muncii Violeta Alexandru, la Palatul Victoria, citată de Agerpres.
Ea a adăugat că hotărârea de guvern aprobă "nu numai un cuantum de salariu, dar şi o analiză" pe care a făcut-o împreună cu echipa Cancelariei premierului şi cu Comisia Naţională de Prognoză.
În anul 2019 tariful orar este de 12,43 lei/oră pentru un program complet de lucru, iar în anul 2020 tariful orar va fi de 13,327 lei/oră. Pentru cei cu studii superioare, tariful orar corespunzător acestui salariu este de 14,044 lei/oră pentru un program complet de lucru.
Potrivit Guvernului, la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020 la valoarea de 2.230 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice.
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.080 lei lunar.
În România beneficiază de salariul minim brut garantat în plată de 2.080 lei un număr de 1.370.232 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 24% din numărul total de salariați activi -5.631.757. La aceștia se adaugă un număr mic de funcționari publici (33 salariați). Față de aceste categorii, pentru sectorul construcții, de salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit la 3.000 lei beneficiază un număr de 310.778 angajați.
http://www.calculator-salarii.ro/salariu-minim-pe-economie-2020/
Aceasta "gaura" o pot acoperi taind din salariile de porc, furand mai putin si alte politici economice.
Multă sănătate!
Deci atât timp cât creșterile salariale nu vor respecta modificările productivității, orice declarație politică în care cele două vor fi legate unele de altele reprezintă o gogoașă vândută fraierilor cu drept de vot.
Iar inflația nu are ce căuta în algoritmul de stabilire al salariului minim, pentru că nu are absolut nicio legătură cu rezultatul muncii (așa cum nu are legătură cu creșterea prețului acțiunilor Armanco).
Este apanajul politicienilor să modifice salariul minim, însă n-au decât să-și asume această decizie ca fiind una cu caracter POLITIC și POPULIST, nu să ne mintă cu nerușinare, spunând că este legată de acei doi indicatori.
Chiar asa :"Nu se merita".