SUA și Iranul au făcut un schimb de prizonieri, într-o mișcare de cooperare surprinzătoare pentru cei doi adversari, în condițiile în care relațiile s-au înrăutățit și mai mult în timpul mandatului președintelui american Donald Trump. Astfel cetățeanul american de orginie chineză Xiyue Wang a fost eliberat și s-a întors în America, în timp ce iranianul Massoud Soleimani a fost și el eliberat din închisoarea din SUA.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

Wang, cetățean american și absolvent al Universității Princeton, lucra la o teză de cercetare în Iran, în 2016, când a fost reținut și închis pentru acuzația de spionaj.

Schimbul a fost facilitat de Elveția, transmite Reuters, prizonierul iranian fiind așteptat la Zurich de ministrul afacerilor externe de la Teheran Mohammad Javad Zarif.

Într-o declarație de presă a Casei Albe, Trump nu a menționat nimic despre eliberarea prizonierului iranian, însă a mulțumit guvernului elvețian pentru ajutorul acordat în negocierile care au dus la eliberarea lui Wang.

"Eliberarea americanilor ținuți captivi este de o importanță vitală pentru administrația mea și vom continua să muncim din greu pentru a aduce acasă toți cetățenii noștri care sunt ținuți în detenție, pe nedrept, în afara țării”, a transmis liderul de la Casa Albă.

Elveția reprezintă interesele SUA în Iran, de când cele două state au întrerupt relațiile diplomatice, la scurt timp de la revoluția islamică din 1979.