Bogdan Gheorghiu, noul ministru al culturii a explicat pentru Mediafax de ce se schimbă numele instituției pe care o conduce: ”S-a dorit revenirea la denumirea consacrata a ministerului”.

Bogdan GheorghiuFoto: Agerpres

„Sintagma «identitate naționala» a apărut în denumirea ministerului în anul 2017, când a fost preluat Departamentul Centenar (justificat prin ordonanța nr.5/2017)”, a explicat Bogdan Gheorghiu pentru Mediafax.

Ministrul culturii a comentat că „s-a dorit revenirea la denumirea consacrata a ministerului. În «cultura» se regăsesc toate formele de manifestare culturală, inclusiv cea de identitate națională, sentimentul de identitate națională”.

Din 1990, Ministerul Culturii a trecut prin mai multe schimbări de nume. În 2000, când la conducere a venit Răzvan Theodorescu, instituția s-a numit Ministerul culturii și cultelor. În 2008, la instalarea lui Theodor Paleologu în funcție, denumirea a fost extinsă la formula Ministerul culturii, cultelor și patrimoniului național. După numai un an, odată cu numirea lui Hunor Kelemen ca ministru, instituția a rămas cunoscută drept Ministerul culturii și patrimoniului național. Din 2012 titulatura Ministerul culturii a fost reluată, până în ianuarie 2017, când Ionuț Vulpescu a preluat portofoliul Ministerului culturii şi identităţii naţionale.

Bogdan Gheorghiu preia joi mandatul de ministru al culturii. El a anunțat miercuri faptul că ministerul pe care îl va conduce va reveni la numele de Ministerul Culturii.