Vânătorii caută o ursoaică rănită de o maşină, luni seara, între municipiul Odorheiu Secuiesc şi comuna Feliceni, şi recomandă oamenilor să evite să meargă în pădure, pentru că animalul poate ataca şi reprezintă un pericol.

Ursoaica si puiFoto: Captura video

Directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Târnava Mare, din Odorheiu Secuiesc, Mărmureanu-Biro Leonard, a declarat, pentru Agerpres, că încă din zorii zilei de marţi s-a pornit în căutarea ursoaicei, care are, se pare, doi pui, dar aceasta nu a fost încă găsită.

Potrivit sursei citate, întrucât este rănită, ursoaica este foarte periculoasă şi poate ataca în orice moment, iar după ce va fi găsită se va lua cea mai bună decizie pentru a nu-i pune în pericol pe cetăţeni.

Întrebat ce se va întâmpla cu puii, dacă ursoiaca va fi împuşcată sau va fi găsită moartă, Mărmureanu-Biro Leonard a explicat că, dacă puii sunt mici, vor fi tranchilizaţi şi vor fi duşi la orfelinatul de urşi din zona Bălan, iar dacă sunt mai mari, aceştia se vor putea descurca singuri.

În legătură cu obţinerea autorizaţiei de împuşcare din partea Ministerului Mediului, directorul AVPS Târnava Mare a spus că nu are cine să emită această autorizaţie, până nu va fi învestit noul guvern.

Acesta a mai precizat că a solicitat şi în urmă cu trei săptămâni derogare pentru împuşcarea unui urs care vine frecvent în comuna Mereşti, dar nu a primit nici până acum un răspuns de la Ministerul Mediului.

La rândul său, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Harghita, Domokos Laszlo, a arătat că "este o situaţie de urgenţă şi trebuie să îşi asume fiecare ce face" şi a confirmat că nu are cine să semneze autorizaţia de derogare pentru extragerea animalului, întrucât funcţia de ministru al Mediului nu este ocupată.

Poliţia Locală din Odorheiu Secuiesc i-a atenţionat pe oameni să nu se apropie de zona în care se presupune că a mers ursoaica, fiind anunţate şi autorităţile din comuna Feliceni, pentru a informa populaţia să evite să meargă în pădure, până când nu se ştie exact ce s-a întâmplat cu animalul.