​Pentagonul a atribuit un contract în valoare de nu mai puțin de 10 miliarde de dolari companiei Microsoft, în detrimentul Amazon care era văzută drept favorită pentru derularea Programului Jedi, care vizează modernizarea întregului sistem american de date militare.

Foto:

Contractul este valabil pentru o perioadă de 10 ani și vizează Infrastructura de Apărare (Joint Enterprise Defence Infrastructure sau Jedi) cu scopul de a face ca departamentul de apărare al SUA să fie mult mai agil și mai performant din punct de vedere tehnic.

Oferta făcută de Amazon pentru preluarea contractului a fost criticată aspru de președintele SUA Donald Trump, scrie BBC News.

Compania condusă de Jeff Bezos a transmis că este ”surprinsă” de decizia luată de Pentagon, decizie pe care o poate contesta în termen de 10 zile.

În replică, Pentagonul a transmis că toate părțile care au prezentat o ofertă au beneficiat de un tratament echitabil.

Dar ce înseamnă concret programul Jedi? Acesta presupune modernizarea tehnologică, respectiv înlocuirea vechii rețele de computere al Pentagonului cu un sistem unic, modern și performant, de stocare a datelor, în cloud.

Potrivit contractului, Microsoft va pune la dispoziția Pentagonului analize bazate pe sistemul de inteligență artificială și, printre altele, va ”găzdui” informații militare clasificate. Astfel, autoritățile americane speră că Jedi va facilita accesul la datele militare din câmpurile operative.