Gestul Regelui Thailandei de a retrage titlul de ”consoartă regală” amantei sale de 34 de ani, Sineenat Wongvajirapakdi, la doar câteva luni după ce a introdus-o la curte printr-o ceremonie oficială la care a participat și soția sa, este privit de analiști ca semnal al abuzului de putere nelimitat al monarhului.

Sineenat Wongvajirapakdi 2Foto: Casa Regala din Thailanda

Publicul cunoaște doar versiunea oficială a motivului pentru care femeia, fostă asistentă medicală în armată, a fost înlăturată de la curte: era prea ”ambițioasă” și a uneltit pentru a-i lua locul reginei. Ce s-a întâmplat cu-adevărat nu știe nimeni, notează BBC News.

De asemenea, este neclar ce se va întâmpla cu Sineenat Wongvajirapakdi de acum încolo. ”Nu avem nici cea mai vagă idee ce se va întâmpla cu ea”, explică Pavin Chachavalpongpun, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, specializat pe studii privind Asia de sud-est. Chachavalpongpun adaugă că este puțin probabil ca procedurile să fie transparente.

Este de așteptat ca, așa cum întreaga narațiune publică legată de trecutul ei a fost controlată de către oficialii de la curte, și viitorul femeii să fie controlat de aceștia. Regele Maha Vajiralongkorn a urcat pe tron în 2016, după moartea tatălul său. Conform legii lese-majeste, orice critică la adresa regelui este interzisă și atrage pedeapsa cu închisoarea.

Decăderea din drepturi a lui Sineenat amintește însă de ceea ce s-a întâmplat cu celelalte două foste soții ale regelui.

În 1996, el a decăzut-o din drepturi pe cea de-a doua soție Prințesa Soamsawali, care a fugit în SUA și i-a dezmoștenit pe cei patru fii pe care i-a avut cu aceasta.

În 2014, cea de-a treia soție Srirasmi Suwadee a fost, de asemenea, decăzută din toate drepturile și alungată de la curte, în timp ce părinții ei au fost arestați și închiși pentru lese-majeste. Fiul lor, acum în vârstă de 14 ani, a fost crescut de rege. Fostele sale soții nu au dat niciodată niciun fel de declarații publice în legătură cu ce s-a întâmplat.

Tamara Loos, profesor de istorie la Universitatea Cornell, a vorbit, pentru BBC News, despre lipsa totală de transparență, subliniind că aceasta este și cheia în care trebuie interpretat ceea ce s-a întâmplat. Loos spune că regele transmite astfel un mesaj destul de clar: "Regele transmite că este de neatins și că, odată ce nu mai ești în grațiile sale, nu mai ai niciun control asupra propriului destin. "Fiecare măsură a sa, fie economică, militară sau pe linie de familie, relevă nelimtatul său abuz de putere”.

Consoarta regală este, în cazul Thailandei, o curtezană ridicată la rangul de soție, fără a avea însă statutul de soție-regină. Sineenat a fost prima consoartă regală recunoscută în ultima sută de ani, ea fiind adusă oficial la curte la scurt timp după ce regele s-a căsătorit, pentru a patru oară, cu Regina Suthida.

Istoric vorbind, poligamia a fost utilizată de regii Thailandei pentru a sigura alianțe puternice în toate provinciile regatului.