Episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal: Situaţia maghiarilor din Transilvania este similară celei a copiilor cu părinţi divorţaţi / Copilul, aflat de 100 de ani în grija tatălui, a primit mereu răspunsul "nu se poate"

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 13 octombrie 2019, 9:21 Actualitate | Esenţial


Kato Bela
Foto: covasnamedia.ro
Episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal, Béla Kató, crede că situaţia maghiarilor din Transilvania este similară celei a copiilor cu părinţi divorţaţi. "Soarta copilului - care se află de o sută de ani în grija tatălui - a fost una vitregă, deoarece la fiecare rugăminte a primit răspunsul: nu se poate, nu este voie", a spus Béla Kató într-un interviu pentru cotidianul transilvănean de limbă maghiară Krónika, citat de MTI.

Episcopul spune că soarta copilului - care se află de o sută de ani în grija tatălui - a fost una vitregă, deoarece la fiecare rugăminte a primit răspunsul: "nu se poate, nu este voie". După schimbarea de regim, în secolul XXI, copilul s-a adresat, în mod natural, mamei, cu rugămintea de a-l ajuta, dacă poate.

“Astăzi suntem la faza la care mama noastră vrea să ne dea şi mai mult. Cine este cel, care ar zice în această situaţia că nu îmi trebuie? Am accepta ajutor şi de la tatăl nostru, dar de câte ori cerem şcoli, universităţi, instituţii culturale, de treizeci de ani, auzim doar că nu”, a explicat episcopul relaţia maghiarilor din Transilvania cu Bucureştiul şi Budapesta.

Béla Kató consideră că dacă bisericile istorice maghiare nu s-ar preocupa de grădiniţe, şcoli, mâine s-ar putea închide şi lăcaşele de cult. “Existenţa noastră depinde de acestea, nu există un domeniu de consolidare a identităţii maghiare, cu care noi să nu trebuiască să ne ocupăm. (…) Chiar dacă nu putem recupera pierderea ultimilor o sută de ani, cu ajutorul sprijinului oferit de ţara-mamă încercăm să salvăm ce se poate”, a spus prelatul.

Episcopul, care joacă un rol cheie în folosirea fondurilor guvernamentale ungare destinate maghiarilor din Transilvania, crede că identitatea maghiarilor poate fi păstrată doar în cadru instituţional, iar cine nu are legătură cu măcar o instituţie maghiară, acela va fi pierdut, în mod cert, pentru naţiune.

Potrivit acestuia, clasa politică românească încearcă de multe ori să prezinte situaţia că Viktor Orbán se amestecă şi cine ştie ce vrea: “De fapt, nu vrea el nimic, deoarece dacă ar vrea, ne-ar duce de aici. Dar nu o face, ci ne întreabă de ce avem nevoie pentru a dăinui aici. (…) Aceasta este singura cale corectă”.

Béla Kató a mai spus că, în practică, cazul Colegiului Naţional Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, retrocedat Bisericii Reformate, apoi renaţionalizat în 2014, este considerat un precedent. De la pronunţarea sentinţei de renaţionalizare fiecare instanţă copiază din ea, în cauze similare. Din cele 700-750 de imobile pe care Biserica Reformată le-a cerut înapoi, au fost retrocedate circa 40 la sută, celelalte cereri fiind suspendate sau respinse.

Episcopul susţine că cea mai mare provocare pentru maghiarii transilvăneni e dată de datele demografice proaste.

“Pe noi ne fură lumea vestică, deoarece nu există sistemul de principii cu care poţi convinge un om instruit să aleagă salariul de 500 de euro de acasă, în locul celui de 2000 de euro de afară. (…) În cifre absolute, din 1990 am pierdut o treime din comunitatea noastră, chiar 50 la sută în cele mai multe localităţi din mediul rural. Aici am putea spune că populaţia română a avut un declin mai mare, dar pe mine acest fapt nu mă încălzeşte”, a afirmat episcopul.

Kató crede că situaţia maghiarilor din Târgu Mureş este în declin din cauză că evenimentele din martie 1990 “au rupt coloana vertebrală a maghiarilor din oraş”. În opinia sa, de la ciocnirile sângeroase româno-maghiare, pentru care au fost traşi la răspundere exclusiv maghiari, maghiarii din Târgu Mureş nu şi-au revenit şi au făcut cea mai proastă alegere - “s-au angajat în lupte de culise unii cu alţii”.

Cu privire la posibilitataea de a avea un primar maghiar în Târgu Mureş, el spune că, în locul acestor lupte de culise, poate ar fi mai bun un primar român cinstit, cu care să se alieze.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4156 vizualizari

 • +18 (30 voturi)    
  Dar ROMANII (Duminică, 13 octombrie 2019, 9:27)

  Eucamine [utilizator]

  care locuiau acolo pana la venirea hunilor cum s-au simtit dupa ce au fost ocupati si conduusi de alte natii? Nu au facut altceva decat sa-si recapete independenta. Dragi unguri, voi aveti probleme si nemultumiri cu aproape toti vecinii vostrii, in conditiile in care voi ati venit ultimii. Nu va mai saturati odata?
  • -3 (19 voturi)    
   Oare ? (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:40)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui Eucamine

   Stimate domn, sunt un roman cu tata roman si mama maghiara(Dumnezeu sa-i odihneasca). Eu vad altfel lucrurile, mai deschis luand in vedere ambele parti. In loc sa ne confruntam cine au fost primii pe teritoriul Transilvaniei, oare nu ar fi mai bine sa ne gandim cum sa facem ca tot acest patrimoniu cultural , lingvistic sau de orice origine sa -l exploatam pentru dezvolatrea acestei regiuni. Probabil nu sunteti din Transilvania, si imi pare rau ca credeti ca aici oamenii de diferite natii(romani, maghairi, germani) nu se inteleg, din contra se inteleg f.f bine mai bine ca cetatenii romani din Regat si stiti de ce pentru ca au un o moralitate peste ce este dincolo de Carpati. O zi buna si va doresc toate cele bune.,
   • +4 (8 voturi)    
    UDMR si Tokes Spun Altceva (Duminică, 13 octombrie 2019, 11:01)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

    Pe Cine Credem ? Pe Tine ?
    • -4 (6 voturi)    
     gandeste, nu mai crede (Duminică, 13 octombrie 2019, 13:19)

     Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     ca tot crezand am ajuns unde suntem
     • -1 (3 voturi)    
      Dialogul cu @demo este Vechi (Duminică, 13 octombrie 2019, 15:00)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

      Acum a dat o la Gâtul Viorii
   • +9 (15 voturi)    
    Și eu sunt din Transilvania dar te contrazic. (Duminică, 13 octombrie 2019, 11:06)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

    Dacă sunt mai mulți boangheni și-un român, boanghenii vorbesc în limba lor. Sașii erau ceva mai educați și, din când în când, vorbeau și-n română. Plus faptul că nu am văzut, pe vremuri, sas care să nu știe română dar boangheni care să nu știe română mai sunt încă, prea mulți.
   • -9 (11 voturi)    
    din pacate multi romani urasc occidentul si Europa (Duminică, 13 octombrie 2019, 11:48)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

    Practic roamanii se impart in trei categorii:
    - cei care impartasesc valorile occidentale
    - cei care au impresia ca impartasesc valorile occidentale
    - cei care urasc valorile occidentale
    Din pacate primii sunt minoritari.
    Mioriticul ortodac nu intelege aspiratiile spre Europa. Ei vor sa ii traga si pe ceilalti in jos, la nivelul lor.
    • +4 (4 voturi)    
     asta o fi la dumneata in poiana! (Duminică, 13 octombrie 2019, 16:04)

     iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

     nu contest faptul ca n-ar fi romani care sa nu fie adeptii vestului, comunistii, spionii rusi, rusofilii si psd-istii ar fi cam toti. sa zic 25-30%.
     peste 50% sint proocidentali, altora nu le pasa iar altii nu stiu, adica nu si-au facut o parere, dar le place adierea sa vina din vest, ca de la est nu vine decit crivatul!
  • +7 (9 voturi)    
   dar sa nu va ... (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:51)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Eucamine

   imaginati ca romanii au primit vreo satisfactie in cei 100 de ani !
  • +11 (17 voturi)    
   Bisericile maghiare ii invata rau pe maghiari (Duminică, 13 octombrie 2019, 11:16)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Eucamine

   Bisericile maghiare din Romania trebuie sa-i invete pe maghiarii din Romania ca sunt cetateni romani, ca trebuie sa fie loiali Statului Roman, trebuie sa se poarte la fel cum se poarta celelalte minoritati din Romania, trebuie sa invete limba oficiala statului in care traiesc, trebuie sa respecte Ziua Nationala, Steagul si simbolurile nationale, trebuie sa-i respecte pe Romani.
   Cei care nu pot sa faca aceste lucruri, cei care se simt vitregiti in Romania, sa plece in alta tara, nu sa-i oblige pe Romani sa invete limba maghiara, nu sa-i oblige pe Romani sa se mute din zonele in care maghiarii sunt majoritari.
   Bisericile maghiare din Romania trebuie sa spuna adevarul istoric enoriasilor si anume ca Transilvania a fost un Principat locuit intotdeauna in marea majoritate de Romani.
   Din ultimii cinci sute de ani, trei sute cincizeci de ani, Ungaria nici nu a existat ca stat (o suta cincizeci de ani a fost pasalic turcesc, iar doua sute de ani a fost provincie austriaca), cincizeci de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar si o suta de ani a fost asa cum este astazi.
   Atunci cand Imperiul Otoman a ocupat Ungaria si a transformat-o in pasalac turcesc (provincie turceasca), Transilvania a ramas un Principat autonom, pentru ca nu apartinea in niciun fel Ungariei.
   In anul 1600, atunci cand Mihai Viteazu a unit Principatele Romanesti, nu s-a luptat cu Ungaria, pentru ca Transilvania nu apartinea in niciun fel Ungariei.
   Biserica maghiara sa termine cu minciunile privind o mie de ani in Ungaria.
   Este intolerabil ca dupa o suta de ani de trait in Romania, anumiti cetateni romani sa nu cunoasca si sa nu vrea sa invete limba oficiala a statului, sa nu vrea sa respecte Ziua Nationala si simbolurile nationale ale tarii ai carei cetateni sunt.
   Este normal ca tatal sa nu-i lase pe copii sa fumeze, sa se drogheze, sa chiuleasca de la scoala, sa nu-i respecte pe profesori.
 • +16 (24 voturi)    
  Mai Bela (Duminică, 13 octombrie 2019, 9:51)

  2304 [utilizator]

  Nu mai bine mergi tu la "mama" aia a ta? si sa ne lasi pe noi in pace. Era prea liniste si ai zis tu sa mai scormonesti ceva rahat
  • +2 (4 voturi)    
   si HN (Duminică, 13 octombrie 2019, 15:07)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui 2304

   l-a vanturat mai departe .
   Cui foloseste?????
 • +4 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 13 octombrie 2019, 9:53)

  polonyca [anonim]

  • -1 (5 voturi)    
   mai usor... (Duminică, 13 octombrie 2019, 16:19)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   ca ardelanii nu le au cu sarcasmul...
 • +12 (12 voturi)    
  pe cine reprezinta? (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:31)

  andimi [utilizator]

  da universitatile de ce ma rog sa fie separate? exista sectii in maghiara la Cluj, e suficient. Oricum nu au studenti! Apoi popa asta as vrea sa il intreb cati credinciosi mai are, de isi permite sa emita pretentii? Ca el reprezinta doar o parte a maghiarilor, altii sunt catolici, altii sunt atei cu totul! Si cati mai frecventeaza? Sa nu exageram, au si ei biserici goale sau pline doar de batrani, noile generatii au alte preocupari. Deci nu mai starniti aiurea oamenii, lasati-i sa se inteleaga intre ei, nu bagati zazanie, de parca l-ati reprezenta pe diavol, nu pe Dumnezeu!
 • +11 (15 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:40)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  nu se va stinge niciodata mentalitatea ungureasca, de fortare a tuturor sa admita ceea ce favorizeaza doar natia ungureasca in dauna celorlaltora ...
 • +15 (17 voturi)    
  Ciudat sa vii cu asemenea afirmatii (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:40)

  siviufxx [utilizator]

  cand tara respectiva e model european pentru drepturile acordate minoritatilor.
  • +5 (11 voturi)    
   SUNTEM PROȘTI DE TOLERANȚI. (Duminică, 13 octombrie 2019, 12:42)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui siviufxx

   Ar trebui să procedăm cu minoritățile de la noi exact cum procedează alte țări cu ai noștri. Cu ungurii, exclus secuii, să le oferim aceleași drepturi care le oferă ei românilor. Cu sașii/șvabii, ce-au mai rămas, la fel, cu sârbii și ucrainienii idem.
 • +8 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:45)

  [anonim]

 • -5 (13 voturi)    
  nu conteaza, UDMR e bun! (Duminică, 13 octombrie 2019, 11:35)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  a dat jos pe Viorica!!!
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 13 octombrie 2019, 11:54)

  [anonim]

 • -6 (8 voturi)    
  Ca la usa satrei (Duminică, 13 octombrie 2019, 13:45)

  Cactus Jack [utilizator]

  Episcopul isi spune parerea, circarii sar ca muscati de sarpe. Cum poate sa fie nemultumita ungurimea, doar sunt lasati sa ramane pe pamantul lor stramosesc, asta din mila romanilor? Daca nu le convine, sa plece, doar asa vrea PMP Base si Tomac, PRM, Noua Dreapta si alti nationalisti extremisti. Prostimea este usor influientabila, nu-si dau seama ca politicienii folosesc tensiunea interetnica in interse electoral. Ce poate fi facut dc nu se inteleg romanii cu ungurii, autonomia Tinutului Secuiesc, lui Partium? Este o solutie, ultimo ratio, poate gasim una care sa linisteasca si sa fie acceptata de ambele parti? Propuneri, nu injuraturi de prost gust, este solutia.
  • +5 (7 voturi)    
   Tinutul Romanesc (Duminică, 13 octombrie 2019, 17:50)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

   Transilvania este pamantul stramosesc al Romanilor, in care pot sa convietuiasca pasnic si minoritatile nationale.
   Maghiarii trebuie doar sa fie loiali Statului Roman si sa se poarte la fel ca celelalte minoritati nationale.
   Nu exista niciun tinut secuiesc, exista un Tinut Romanesc, in care trebuie sa traiasca in buna intelegere, cu respectarea legilor, Romanii si celelalte minoritati nationale.
   Secuii nu sunt maghiari.
   • -4 (8 voturi)    
    Nationalismul lui Cozmin30 (Duminică, 13 octombrie 2019, 19:38)

    Cactus Jack [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Iesirile tale neavenite, extremiste, nu au ce cauta intr-o lume contemporana. Nationalismul excesiv este boala secolului, unii in afara de a bate cu pumnul in piept ca sunt romani, nu ofera ceva mai convingator. Care a fost primul, oul sau gaina, isi bat capul nationalisti ca tine, am speranta ca nu sunt multi de teapa ta. este preferabil sa stai in banca ta.
    • +3 (3 voturi)    
     Sovinismul lui cactus jack (Luni, 14 octombrie 2019, 0:42)

     Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

     Extremiste sunt atitudinile si pretentiile aberante ale minoritatii maghiare.
     Pretentiile aberante ale minoritatii maghiare nu au ce cauta in lumea contemporana.
     Toate celelalte minoritati se poarta normal, invata limba oficiala a statului, respecta Ziua Nationala si simbolurile nationale, ii respecta pe Romani, sunt cetateni loiali.
 • +3 (7 voturi)    
  Un copil obraznic! (Duminică, 13 octombrie 2019, 20:23)

  Dreiu [utilizator]

  Un copil, care cu trecerea timpului a devenit din ce in ce mai impertinent.
  Care mereu si-a apostrofat aproapele. Vesnic nemultumit si orbit de trufie. Un copil rau, care batjocoreste necontenit bunatatea tatalui sau si il desconsidera.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by