Rovana Plumb are o primă reacție la decizia de luni a Comisiei juridice a Parlamentului European, care i-a respins definitiv candidatura pentru postul de comisar european pentru transporturi. Ea susține că hotărârea este una "profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică". De asemenea, ea îi acuză pe președintele Klaus Iohannis și pe liderii opoziției că i-au blocat candidatura și invocă "lobby-ul negativ agresiv exercitat împotriva României de către liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rovana Plumb susține, într-un comunicat de presă, că decizia Comisiei JURI este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul său de a achita creditul.

"Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către președinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI și tuturor membrilor acestei Comisii. Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România", afirmă Rovana Plumb.

Ea susține că decizia Comisiei JURI s-ar situa și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), "Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități". "Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict - așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat".

Rovana Plumb susține că, în aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică și că "majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României".

Ea mai spune că va prezenta această situație președintelui Parlamentului European și președintei desemnate a Comisiei Europene.

Rovana Plumb marșează din nou pe discursul potrivit căruia "atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european". Ea vorbește și despre "lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României" și susține că președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, "s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european". Rovana Plumb îl face responsabil și pe europarlamentarul Siegfried Mureșan, căruia susține că "i s-a propus, ca și altora", funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii sale.

"Din păcate, se dovedește, din nou, că forțele politice de dreapta acționează chiar și împotriva României pentru a-și satisface interesele politice și electorale", concluzionează Plumb.

Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) i-a respins definitiv pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, propuși de România și Ungaria drept comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb a fost luată cu 13 voturi pentru la 7 împotrivă, iar în cazul lui Laszlo Trocsanyi cu 12-9.

Înaintea ședinței de luni comisiei juridice a Parlamentului European, Rovana Plumb a transmis o scrisoare acestui for în care anunță că împrumutul de 800.000 de lei a fost achitat cu două apartamente deținute în România, astfel că datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.