Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are în față o problemă politică majoră după ce eurodeputații au confirmat luni că blochează numirea comisarilor propuși de România și Ungaria din cauza conflictelor de interese, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Von der Leyen are, probabil, doar două variante: să forțeze numirea candidaților în ciuda respingerii lor de comisia juridică, sau să intre în conflict cu premierul ungar Viktor Orban și cu guvernul român cerându-le să propună alți candidați.

Comisarul propus pentru transporturi, Rovana Plumb, și comisarul propus pentru extindere, fost ministru ungar al justiției, Laszlo Trocsanyi, au fost anunțați că nu pot trece la etapa audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului European din cauza problemelor din declarațiile de avere.

Măsura, fără precedent, luată de comisia juridică, a menținut practic, decizia luată de aceeași comisie, joia trecută, aceea de a bloca cele două candidaturi.

Trocsanyi a spus că decizia este o ”nedreptate flagrantă” și o ”colecție de minciuni”, anunțând că va face apel.

Von der Leyen, care are nevoie să primească votul de încredere al Parlamentului European înainte să preia postul, va decide ce urmează să facă după ce președintele PE, David Sassoli, îi va trimite o scrisoare oficială în care va explica poziția legislativului european în privința celor doi candidați respinși, potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva.

Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) i-a respins luni definitiv pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, propuși de România și Ungaria drept comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb a fost luată cu 13 voturi pentru la 7 împotrivă, iar în cazul lui Laszlo Trocsanyi cu 12-9.

„Comisarii desemnați sunt nepotriviți pentru a ocupa funcția în concordanță cu tratatele și codul de conduită”, precizează Comisia.

Citește și: