Președintele Klaus Iohannis i-a trimis luni o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care o invită la consultări, miercuri, pe tema nominalizării comisarului european, "o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român". Demersul președintelui vine la patru zile de la decizia Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European de a respinge candidatura Rovanei Plumb din cauza unui conflict de interese, procedura fiind suspendată.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Textul integral al scrisorii transmise de către Klaus Iohannis Vioricăi Dăncilă:

  • "În temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni.
  • Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român.
  • La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort".

Comisia pentru Afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European a recomandat săptămâna trecută ca procedura de validare să fie suspendată în cazul comisarilor desemnaţi de România şi Ungaria, Rovana Plumb, respectiv Laszlo Trocsanyi. Fără avizul acestei comisii, audierile celor doi în comisiile de specialitate nu pot avea loc. Președintele Parlamentului European David Sassoli a transmis Comisiei JURI că procedura pentru comisarul nominalizat Rovana Plumb este suspendată. El a mai cerut forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Comisia JURI urmează să aibă o reuniune extraordinară luni, în aceeaşi zi în care încep audierile comisarilor-desemnaţi.

Înaintea ședinței comisiei juridice a Parlamentului European care urmează să formalizeze decizia în cazul său, Rovana Plumb a transmis o scrisoare acestui for în care anunță că împrumutul de 800.000 de lei a fost achitat cu două apartamente deținute în România, astfel că datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

"Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana Plumb către Comisia JURI.

Viorica Dăncilă spunea că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta. Premierul a scris, pe Facebook, că Plumb are, în continuare, susținerea necondiționată. Ea a mai spus că speră ca răspunsul Comisiei JURI să fie unul pozitiv, "în acord cu propunerea făcută de România și susținută de președintele Comisiei Europene”.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria "plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentară 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Rovana Plumb fusese desemnată comisar european pentru transporturi în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, iar audierea sa în comisiile europarlamentare Transport şi Turism (TRAN) şi Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) era prevăzută pentru 2 octombrie.