Înaintea ședinței comisiei juridice a Parlamentului European care urmează să formalizeze decizia în cazul său, Rovana Plumb a transmis o scrisoare acestui for în care anunță că împrumutul de 800.000 de lei a fost achitat cu două apartamente deținute în România, astfel că datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

Rovana PlumbFoto: Captura video

„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana Plumb către Comisia JURI, citată de Mediafax.

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă joia trecută de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European, „cu o largă majoritate”, a anunțat joi europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru și doi s-au abținut.

„În acest moment, audierea doamnei Plumb în comisie este anulată, iar președintele Parlamentului European îl va informa pe președintele Comisiei că Rovana Plumb nu îndeplinește condițiile și nu își poate exercita funcția de comisar european”, a declarat Siegfried Mureșan la Digi24. „Fără avizul Comisiei Juridice audierea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a insistat europarlamentarul PNL. „Avizul pozitiv din Comisia JURI este o precondiție pentru audierile candidaților în comisiile de specialitate. Fără un aviz pozitiv audierea nu poate avea loc. Comisia JURI va trimite scrisoarea către comisia din cadrul Parlamentului European și către președintele Parlamentului. Regulamentul spune că președintele Parlamentului European va cere președintelui Comisiei Europene să informeze ce va face în consecință”, au explicat joi, în cadrul unui briefing cu presa, și reprezentanți ai Parlamentului European.

Ulterior, Comisia JURI a decis joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european. Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii din Comisia JURI despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene.

Și László Trócsányi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a primit un vot negativ în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a informat joi seară că președintele ales al CE, Ursula von der Leyen, și președintele PE, David Sassoli, au discutat în cursul zilei de joi despre situația candidaților României și Ungariei la funcția de comisari europeni, Rovana Plumb și László Trócsányi, care au fost respinși la vot în Comisia juridică a Parlamentului European.

„Leyen și Sassoli au luat legătura. Ca pas următor, așteptăm acum o scrisoare din partea președintelui Parlamentului European, care să conțină deciziile Parlamentului European. Aceasta ar trebui să cuprindă și recomandările Comisiei JURI pentru ambii candidați, în conformitate cu regulile de procedură ale PE”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.