Comisia Europeană așteaptă din partea Parlamentului European să îi transmită deciziile în privința celor doi candidați pentru posturile de comisari europeni - Rovana Plumb din partea României și László Trócsányi din partea Ungariei - care au primit joi un vot de respingere în Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a informat joi seară că președintele ales al CE, Ursula von der Leyen, și președintele PE, David Sassoli, au discutat în cursul acestei zile despre situația candidaților României și Ungariei la funcția de comisari europeni, Rovana Plumb și László Trócsányi, care au fost respinși la vot în Comisia juridică a Parlamentului European.

„Leyen și Sassoli au luat legătura. Ca pas următor, așteptăm acum o scrisoare din partea președintelui Parlamentului European, care să conțină deciziile Parlamentului European. Aceasta ar trebui să cuprindă și recomandările Comisiei JURI pentru ambii candidați, în conformitate cu regulile de procedură ale PE”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

În același timp, și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a venit cu precizări joi seară. Într-un mesaj difuzat pe Twitter, Jaume Duch spune că președintele PE va cere la rândul său clarificări din partea Comisiei JURI, având în vedere că, conform regulilor, scrisorile cu privire la candidații Plumb and Trócsányi trebuie să conțină fie recomandări de rezolvare a conflictului (de interese), fie concluzia că aceștia nu își pot asuma funcțiile.

Comisia juridică a Parlamentului European își va relua activitatea luni, la ora 10.30, precizează purtătorul de cuvânt al PE.

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European, „cu o largă majoritate”, a anunțat joi europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru și doi s-au abținut.

„În acest moment, audierea doamnei Plumb în comisie este anulată, iar președintele Parlamentului European îl va informa pe președintele Comisiei că Rovana Plumb nu îndeplineste condițiile și nu își poate exercita funcția de comisar european”, a declarat Siegried Mureșan la Digi24.

„Fără avizul Comisiei Juridice audierea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a insistat europarlamentarul PNL.

„Avizul pozitiv din Comisia JURI este o precondiție pentru audierile candidaților în comisiile de specialitate. Fără un aviz pozitiv audierea nu poate avea loc. Comisia JURI va trimite scrisoarea către comisia din cadrul Parlamentului European și către președintele Parlamentului. Regulamentul spune că președintele Parlamentului European va cere președintelui Comisiei Europene să informeze ce va face în consecință”, au explicat joi, în cadrul unui briefing cu presa, și reprezentanți ai Parlamentului European.

Ulterior, Comisia JURI a decis joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european.

Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii din Comisia JURI despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene.

Și László Trócsányi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a primit un vot negativ în Comisia pentru Afaceri Juridice.

CITEȘTE ȘI:

Informații de context:

Rovana Plumb a fost propusă de guvernul de la București și nominalizată de Ursula von der Leyen pentru postul de comisar european pentru Transporturi.

Plumb a fost invitată joi la o „audiere excepțională” în Comisia Juridică a Parlamentului European pentru a lămuri informațiile din declarația de avere, unde apare că a luat împrumut 800.000 de lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb Partidului Social Democrat. Unii membri ai comisiei juridice din PE au spus că există diferențe între declarația de avere depusă în România și cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată și posibilitatea unui conflict de interese.

În declarația de avere, Rovana Plumb apare că a împrumutat, în 2019, de la Elena Loghin 800.000 de lei, ce ar urma să îi returneze până în 2021. Pe de altă parte, reprezentanta PSD a împrumutat partidul, tot cu 800.000 de lei, pentru campania pentru europarlamentare de anul acesta.

În document este menționat și un împrumut de 800.000 de euro luat de la o bancă, scadent în 2030. Ea a raportat că anul trecut a avut venituri de aproximativ 140.000 de lei.